Румънският град Орадя лежи в близост до границата с Унгария. Той е десетият по население в северната ни съседка със своите близо 200 000 жители. Столица е на област Бихор и се явява основен транспортен коридор към Централна и Западна Европа. Образователно средище на Румъния – Университетът на Орадя е един от най-големите в страната, а точно в този град е основан първият факултет в цяла Източна Европа – по право, още през 1788 година! Един от най-известните хора, които Орадя е дал на света, пък се нарича Клаудиу Кешерю – последното, девето попълнение на Лудогорец. Разградчани се надяват, че в негово лице ще намерят своя марков голмайстор, какъвто им липсва вече 4 години. Кешерю вероятно е най-сериозното име, което някога е стъпвало в Делиормана. Но той е там заради парите. Неговата сметка ще е пълна винаги, това е гарантирано, въпросът е дали Клаудиу ще отговори с голове и дали ще се задържи в Лудогорец.

А сега е време за малко биография. Нападателят се ражда на 2 декември 1986 г. и бързо се насочва към футбола. Постъпва в академията на градския отбор Бихор Орадя и прави дебюта си едва 16-годишен през 2002 г. Тогава тимът играе във втора дивизия, като Кешерю реализира 3 гола в 15 мача. Потенциалът му привлича вниманието на един от най-успешните в исторически план френски отбори – 8-кратния шампион Нант. Кешерю е пратен да трупа опит в дублиращия състав, като в 11 мача реализира 8 попадения. Това впечатлява треньорския щаб на мъжкия отбор и легендарното ляво крило на Нант Лоа Амисе, който тогава е наставник, го „повишава”. Включването на Кешерю в първия отбор обаче съвпада със сериозен упадък в Нант.

От претендент за първите места тимът се срива жестоко и няколко сезона се бори за оцеляването си в елита. В крайна сметка изпада в Лига 2 през 2007 г., но веднага след това печели промоция. Кешерю обаче така и не успява да блесне с екипа на канарчетата. Рекордът му е 4 гола в един сезон – онзи, в който изпадат от елита. През 2007 г. е преотстъпен във втородивизионния Либурн и там му потръгва – 17 мача и 11 гола. После пък е пратен в Тур в същата лига, като следват още 12 участия и 7 попадения. Той обаче си остава персона нон грата в Нант и отново е отдаден под наем – този път на Анже, който е един от стабилните клубове в Лига 2. Кешерю се налага като титуляр и е откупен от Нант. Престоят в Анже е много ползотворен, като играе 124 мача във всички турнири и реализира 42 гола. Силната му форма го връща в Лига 1 – в Бастия, през сезон 2013/14 г. На остров Корсика обаче не му върви и след 1 гол в 18 мача се завръща в родината си Румъния след 10-годишно прекъсване. Кешерю подписва с гранда Стяуа в началото на 2014 г. И нещата заспиват.

Нападателят се превръща в основен реализатор, като за сезон и половина вкарва 28 гола в 48 мача във всички турнири. Той се прочува по цял свят, когато на 15 август 2014 г. в мач от първенство вкарва шест гола на Пандури – а Стяуа бие с 6:0! Фланелката с №28 от онзи мач стои окачена в рамка в къщата му в Румъния. Малко по-късно – на 18 септември 2014 г., вкарва и хеттрик в Лига Европа на Олборг при нов успех с 6:0. Преди това Кешерю взима участие в мачовете с Лудогорец в плейофите на ШЛ. В първия двубой влиза резерва (1:0), а във втория, когато се стига до продължения и дузпи, вкарва първия удар от бялата точка. Следва обаче подвигът на Козмин Моци и историята е позната...

Освен срещу Пандури Кешерю вкарва още два пъти по повече от 3 гола в един мач – реализира 4 пъти при 4:0 за Анже над Льо Ман през 2012 г. и още 4 пъти за Ал Гарафа при 7:0 над Ал Шамал.
Въпреки добрата успеваемост Кешерю не намира мир в Румъния. Стартира ударно миналия сезон, но постепенно се оказва резерва. Излиза информация и за главозамайващите финансови параметри по договора му – 20 000 евро месечна заплата, по 2000 евро бонус за поне 30 минути в даден мач, по 1000 евро за гол в първенството и 2000 евро в евротурнирите! Така дали заради тежкото финансово бреме, което налага на клуба, или заради друго, Кешерю по-често търка пейката. Нападателят пък така и не успява да пробие в националния отбор, има 5 участия и 4 гола – два срещу Дания в контрола и по един срещу Андора и Фарьорските острови. В конкуренцията на Адриян Муту и Чиприан Марика е трудно да намериш място под слънцето.

От патовата ситуация в Румъния го измъква катарският Ал Гарафа. Петродоларите се леят из ведро – клубът плаща 2.4 млн. евро за Кешерю и му предлага отлични условия по контракта. Под жаркото слънце в Катар нападателят пак показва отлична успеваемост – 10 мача и 10 гола във всички турнири, но тимът му е средна работа – завършва 7-ми от 14 отбора. За капак треньорът Пакета не го харесва. Така румънецът е принуден отново да смени обстановката. И на сцената се появява Лудогорец. Още един богат клуб, който може да си позволи финансовите претенции на Кешерю. Треньорът на Стяуа Мирел Радой наскоро заяви: „В Румъния няма клуб, който може да си позволи да му плаща”. Е, в България има кой. Нападателят може да се окаже голям удар за разградчани. Но винаги съществува рискът в канавката да бъдат изсипани няколкостотин хиляди евро за шепа голове в А група. В Разград най-добре си знаят.

Материал на "Тема спорт"