За последното световно първенство през 2015 г.-а женският национален отбор по футбол на Англия имаше общ бюджет от 15 млн. евро. Толкова, колкото Уейн Руни печели сам за една година в "Манчестър Юнайтед". Американките, които впоследствие станаха шампионки, получиха от ФИФА обща премия едва 2 млн. долара. Двойно повече от японките - шампионки от предишното световно през 2011 г., но трохи в сравнение с 35-те млн. долара (30 млн. евро) за световната титла на германските национали през 2014-а. Причината? Въпреки че женският мондиал в много отношения е копие на мъжкия, общият награден фонд за дамите в Канада миналата година беше 13,2 млн. евро, докато в Бразилия мъжете разполагаха с 506 млн. евро. Едната сума е едва 2,6 процента от другата.

Неотдавнашният нов протест на американските националки, които започнаха бунта си още на световното, избухва над половин век след Закона за равното заплащане, подписан от Джон Кенеди през 1963 г. Формално те имат право: влагат същото време и усилия, а вероятно и повече жертвоготовност от мъжете, но без да го усещат по джоба. Поредното им недоволство преди дни срещу паричното неравенство в сокъра е на пръв поглед логично. И аргументирано:

"Ние имаме световни титли. Мъжкият отбор какво е спечелил?"

Чашата прелива и заради скъперничеството на ФИФА. "Не може два отбора, които имат мач помежду си, да спят в един хотел - това е недопустимо", оплака се по време на мондиала селекционерът на германките Силвия Найд. Нещо, което е немислимо на мъжкия мондиал, където част от отборите разполагат с отделни лагери.

Възможно ли е постепенното изравняване на заплатите между половете в другите сектори да стане практика и в спорта? Оказва се, че равноправието си е равноправие, но опрат ли нещата до пари - логиката се променя. Световното по футбол за жени беше гледано от 1 278 682 зрители - рекордна посещаемост, дължаща се на непрекъснато нарастващия интерес. ТВ рейтингите в САЩ и Великобритания отбелязаха нови върхове. Но в Бразилия мъжкият мондиал привлече по стадионите 3 429 873 зрители - почти 3 пъти повече.

Разликата в интереса е определяща за приходите. Това е и обективна причина засега само отделни елитни спортистки се доближават до парите в мъжкия свят. И то в индивидуални спортове, като тениса, голфа, гимнастиката, леката атлетика и фигурното пързаляне. От друга страна, коя футболистка би могла да акумулира маркетинговия потенциал на Кристиано Роналдо например?

"Ех, ако се бях родила с тестиси, съм убедена, че щях да си спестя много от униженията при преговорите за пари, твърди британската лекоатлетка Джанет Куоки. - Спомням си първата ми премия на победител от 500 евро на един малък турнир в Ирландия и как след това научих, че мъжете на 100 метра са получили 2000 евро. Подейства ми като грубо събуждане."

Дори в тениса, където физическата атрактивност е изцяло в полза на дамите, тя е недостатъчна за пречупване на тенденцията. Макар в 4-те турнира от Големия шлем наградните фондове да са еднакви за мъже и жени ("Ю Ес оупън" е пионер от 1973-а), те са само фасада: като цяло тенисът също е дискриминационен. През 2015 г. лидерите в световните ранглисти Новак Джокович и Серена Уилямс спечелиха по 3 титли от Шлема, като сърбинът приключи с 93,18% успеваемост, а американката - с 94,64%. Въпреки това той приключи годината със 17,9 млн. евро, а тя с 9,04 милиона. Причините? Приходите и съответно спонсорският интерес! Турнирите в АТР през 2015-а са гледани от 973 млн. човека, а тези във WTA - от 395 милиона.

В баскетбола, където критерият в световен мащаб е американската НБА, разликата също е потискаща. Преди да отиде в Русия, Даяна Таураси спечели титлата с "Финикс Мъркюри" за 2014 г. и беше избрана за MVP във финалния плейоф, но затвори сезона с едва 107 500 долара. За същия период Дионте Кристмас от "Финикс Сънс" гушна 490 180 долара при изиграни едва 198 минути. Само че, както твърди "Форбс", приходите в мъжката НБА за този сезон са били 4,7 млрд. долара, а в женската - едва 23,2 млн. долара.

Преди допингскандала руската тенисистка Мария Шарапова беше единствената дама в Топ 30 на най-скъпоплатените спортисти - на 26-а позиция. Пред нея се мъдреше дори индиецът Махендра Сингх - състезател по крикет, който се практикува активно в няколко държави. "Нюзуик" посочва други две изключения - "нишови" спортистки, които са успели да пробият в по-голяма степен от останалите. Даника Патрик никога не е печелила NASCAR и ИндиКар, но за 2015-а е прибрала над 13 млн. долара. А ММА-боецът Ронда Роузи, която мина през плакатната първа страница на "Спортс илюстрейтид" и през култовото тв шоу "Saturday Night Live", приключи годината с 6 млн. долара. И в трите случая лъвският пай от приходите им е от спонсори и реклами.

Спортът изглежда обречен да остане предимно мъжка територия - на меренето на мускули, на адреналина и на скандалите. Неймар и Меси са като магнит, независимо от грозните разправии около себе си - единият с криенето на пари при трансфера, другият с укриването на данъци. Женският спорт като цяло се опазва от допинга, алкохолизма и другите пороци, но това не го прави по-атрактивен. Причините са комплексни, като за жените спортът е повече шоу, а за мъжете - адреналин. Как мъжете да харесат женски футбол например, риторично пита служител на бразилската футболна федерация, като хем футболистките изглеждат твърде мъжествени за тях, хем на техните мачове не върви да псуваш и да дереш гърло. Че трябва да се съобразяваш и с нетрадиционната им сексуална ориентация (футболистките Аби Уомбах и Сара Хъфман например се сключиха брак, б.р.).

В женския футбол има още един аспект, който подсказва защо не се харесва от мъже. За тях той е като движение на забавен каданс. Играта на световните шампионки от САЩ е скучна за редовните зрители на Шампионската лига. Същото се отнася за тениса, баскетбола и други спортове - темпото на жените е различно и дразни. А очевидно разковничето по отношение на заплащането е интересът на публиката, която движи и маркетинга, и може да промени нравите. Докато нагласите не се обърнат, думите на Том Фордайс от "Би Би Си" ще продължат да звучат като присъда: "Равното заплащане е мит."

Материал на "Стандарт"