На моменти остър, често пъти ексцентричен, но никога банален. Така най-кратко може да се определи Марсело Биелса. Думите му винаги са претеглени и използвани в зависимост от обстоятелствата да величаят или да потискат, да обясняват сложните концепции или да се измъква от опасни ситуации. Новият треньор на Лацио отдавна е доказан специалист и уникален проводник на идеи. Истински философ, в което може да се убеди всеки, който контактува с него. Това обаче важи за близкото му обкръжение, тъй като аржентинецът изобщо не е маниак на комуникирането. 

60-годишният Биелса няма личен мобилен телефон и за да го открие, президентът на орлите Клаудио Лотито се принуди да направи истинско околосветско прозвъняване. Марсело си няма и понятие от социалните мрежи. За последните 20 г. почти не е давал интервюта, ограничавайки медийните си изяви само в пресконференциите преди мачовете. Които, колкото и да са кратки, остават след себе си незабравими изказвания. Биелса предпочита да говори зад затворената врата на съблекалнята. Или в частни разговори с играчи и мениджъри.

Бисерите

„Футболът е за хората. Един проект, който изключва получателя, може ли да бъде демократичен? Очевидно не. Футболът се управлява от феновете“. Това е концепцията, която Биелса най-често повтаря. Приложена към Лацио, тя просто гали ушите на тифозите, които от години критикуват и дори воюват срещу управлението на Лотито. Сега отборът ще има треньор, който може да постави нещата по местата им. Защото Биелса не е от хората, които си хвърлят думите на вятъра. Каже ли нещо, значи вярва в него. А щом го вярва, то ще направи всичко, за да го осъществи. „В отбора най-важен е треньорът. И от ръководството трябва да го знаят“. Ясно и конкретно.
„В Аржентина това, което се случва с отбора, се отразява на феновете. Ако побеждава, то те са в еуфория и в личния си живот. Но ако отборът губи, това пропорционално се отразява и на работата им. Затова победата и загубата са много важни. А цялото това напрежение се стоварва върху треньора“. В Италия е почти същото.
Биелса не е от треньорите, за които най-важен е резултатът. „Има полезни загуби и безсмислени победи“. Максима, която чуха футболистите от Марсилия след несправедливо отменен гол при едно 0:0 срещу Лион. „Знам, че е трудно да приемете такава несправедливост. Но ви гарантирам, че ако продължите да играете като днес, в бъдеще ще бъдете възнаградени“.

Смирение

Харизматичният лидер, който здраво е стъпил на земята, не пропуска да проповядва смирение. „Нищо от това, което казвам, не сте го чували преди“. За стила си на работа – „Добър треньор е този, който успява да извади максималния потенциал от играча или открие такъв, за когото другите не са чували“. Към футболистите – „Няма нито една причина даден играч да е статичен на терена. Футболът е движение, футболът е тичане и удари“. 
Биелса държи много на отборните действия. По време на една тренировка на Чили аржентинецът се обърнал към Артуро Видал – „Всичко, което правите (б.а. - Биелса говори на „вие“ на всички футболисти, в това число и най-младите), е да създавате хаос. В действията на краката няма никакъв смисъл, ако нямат връзка с главата. Ако искате да играете при мен, трябва да правите това, което изисквам. Със сигурност не липсват герои във футбола“. Е, сега стана ли ви ясна концепцията му?

Ефектът „Марсело“

Ентусиазмът и очакванията определено са повече от оправдани. Достатъчно е да се усети нетърпението на тифозите на Лацио от идването на аржентинеца. А и свързаните с това трансфери. Ледът изглежда вече е счупен. Няма нищо случайно във факта, че последните дни в Ауронцо ди Кадоре, където ще започнат орлите предсезонната си подготовка, зачестиха резервации на тифози, които искат да са близо до тима. Лацио ще тренира тук от 10 до 23 юли. А привържениците на бианкочелестите искат колкото се може по-скоро да се запознаят с аржентинеца. Защото с идването на Биелса са свързани и надеждите им да видят любимците си там, където скоро не са били.

Смяна на стила

За емблема на Марсело се смята схемата 3-3-1-3, която наложи по времето, когато бе селекционер на гаучосите. Това не означава, че не използва и други, в случая 3-4-3 или 4-2-3-1 при престоите му в Атлетик Билбао и Марсилия. Биелса обаче не е от тези, които твърдо държат на модула. Той е способен да експериментира и дори да отиде в пълната крайност, което да се отрази дори негативно на резултатите.
Ясно е, че базата му в Лацио ще е 3-3-1-3 и това ще доведе до възраждане на някои играчи предвид характеристиките им. Например Де Врай и Раду са идеални за трио в защита – холандецът в център дясно, а румънецът в център ляво. Схемата изглежда перфектна и за халфа Билия. Но каква тогава би била ролята на Милинкович-Савич? Разиграващ халф или нападател от втора линия? В една по-ординерна схема сърбинът би бил повече полузащитник, отколкото плеймейкър, и твърде офанзивен, за да напада от задна позиция. При Биелса диригентът по-скоро е неуморим полузащитник от пеналт до пеналт. Нещо, с което Сергей би могъл да се справи.

Спешни трансфери

От фундаментално значение ще са новите попълнения. Приоритет при трансферите са централен защитник и таран. Те няма да са достатъчни, но на първо време са задължителни. За подсилване на отбраната най-желаното име е на Жардел, за когото се водят финални преговори с Бенфика. Що се отнася до централния нападател, циркулират имената на Фернандо Йоренте (Севиля), Грациано Пеле (Саутхемптън) и Леонардо Паволети (Дженоа). Двата поста са най-спешни за запушване. Те ще послужат и за подсилване на отбора, който е на път за загуби Кандрева, силно желан от Интер. Антонио обаче ще бъде единственият основен играч, който ще бъде пожертван. При всички положения Лотито трябва да е наясно, че е необходима трансферна кампания, която да отговаря на амбициите на Биелса.

Стефано ЧИЕРИ, „Гадзета дело спорт"