Легендата на немския футбол Гюнтер Нетцер (71 г.), който е европейски (1972 г.) и световен (1974 г.) шампион с ФРГ, стана поредният футболен специалист, който разкритикува нивото на Евро 2016.

От дома си в Цюрих знаменитият халф се обяви твърдо против политиката на ФИФА и УЕФА да се включват все по-голям брой участници по големите футболни форуми.

- Хер Нетцер, Люсиен Фавър нарече Евро 2016 "ужас". Вие как смятате?
- Не съм на особено различно мнение от него и трябва да си призная, че някои мачове изобщо не ги гледах. Не ги гледах, защото не ме вълнуваха, а това преди не ми се беше случвало на нито едно световно или европейско първенство. Преди никога не съм се решавал предварително да не гледам. Този път, да. Това първенство не докосна сърцето ми.

- Какво ще кажете за нивото на турнира?
- Не беше добро. Особено в групите беше неприемливо. Европейското не ставаше за гледане, нямаше интрига. Идеята за разширяване на бройката участници до 24 не е добра. Тя не донесе нищо на футбола, но въпреки това промяна няма да последва.

- Дали? Сега се дискутира европейско с 32 отбора и световно с 40.
- Това би бил един ужасяващ сценарий. Трябва да се обмислят добре нещата.

- Световният шампион Германия отпадна на 1/2-финалите. Каква е оценката ви?
- Първо искам да кажа, че не знам, защото винаги се споменава тази световна титла, от която минаха вече 2 г. Сега ситуацията е коренно различна. Факт е, че заведохме прекрасен състав на европейското - най-добрия, който можехме да заведем. Това обаче в никой момент не е гаранция за успех.

- Анкетите показват, че 84% от германците искат селекционерът Йоги Льов да остане. Вие от тях ли сте?
- Аз съм сред почитателите му от самото начало. Льов си има своя начин на мислене, той създаде този отбор. Фактът, че не стигна до титлата, не бива и за секунда да го кара да мисли за оттегляне. Той е най-добрият за тази работа и за късмет от ГФС бързо го разбраха.

- Въпросът обаче всъщност е дали самият той иска да продължи след 10 г. начело на бундестима?
- Би било крайно погрешно от негова страна да се оттегли. Работата му е райска, живее във футболна нация сред най-големите в света. Той е господарят, а публиката го приема. Там му е мястото и трябва да остане.

- Мемет Шол разкритикува здраво Льов заради тактиката му? Прав ли беше?
-Работата на Шол като коментатор е да критикува, затова е нает от ARD. И по начина, по който го прави, се справя в общи линии добре. Освен това веднага ревизира изказването си за шефа на скаутите Зигенталер (б.р. - който уж давал грешни идеи на Льов).

- Марио Гьотце, който загуби титулярното си място след първите 2 мача на Евро 2016, ли е най-големият губещ в бундестима от европейското?
- Според мен той търси сам себе си. За 3 г. в Байерн така и не се разви, според мен той така и не се вписа там. Докато играеше в Дортмунд, му се възхищавах. Вкъщи буквално скачах от дивана заради нещата, които правеше той. Беше невероятно. Но напоследък показва прекалено малко от невероятните си способности.

- Смятате ли, че е възможно Гьотце пак да покаже световна класа?
- Пеп Гуардиола каза веднъж, че Гьотце е най-добрият футболист, с когото е работил след Меси. Аз съм съгласен с Пеп. Той има невероятни способности, но ползата от тях е никаква, ако не се показват на терена. Марио трябва да се докаже отново.

- Бастиан Швайнщайгер не стана по-добър, след като се премести в Манчестър Юн. Отмина ли вече времето му в бундестима?
- Капитанът трябва да оцени ситуацията си и да прецени кога да се откаже. Аз лично смятам, че оттук нататък трябва да се концентрира върху клубния си отбор. Манчестър Юн му плаща големи пари, но още не могат да му се зарадват. Затова Швайни сега трябва да гледа себе си. Той е безупречно момче.

- С това обаче не отговаряте на въпроса за бъдещето му в националния отбор.
- Знаете ли, в различните браншове като спорта, сред актьорите и най-вече в шоубизнеса винаги има хора, които трябва да бъдат сваляни с ласо от сцената. Те не виждат естествения си край. Те искат да продължават напред, но вече никой не иска да ги гледа. Те не спират, защото се страхуват да не загубят известността си и да не паднат в някоя дупка. За късмет аз не попаднах в тази ситуация. Като играч спрях на 32 г., а като мениджър - 8 г. Исках да избегна точно такава ситуация. Не трябва да се прекалява в такива ситуации, в противен случай почти винаги се свършва като трагичен герой. Сега Швайни може да избегне всичко това. Но преди това трябва да се замисли дали може да продължава да действа на два фронта. За тази цел обаче е необходимо той да е здрав.

Хенинг Файндт