Бившият директор на ЦСКА Стойне Манолов е един от хората, които правят много за развитието на футбола в София, а също така е и събеседник, който казва нещата "право куме в очи". Собственикът на хотелския комплекс и едноименния клуб Царско село даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за ситуацията на "Армията" и драмите около търга за емблемата. Засегна също и другите водещи отбори в елита - Левски и Лудогорец.

Г-н Манолов, какба е оценката ви за представянето на ЦСКА през този сезон?
- Понеже ЦСКА и Левски са грандовете в България, ще започна с едно сравнение между тях след последното вечно дерби (3:0). ЦСКА не е толкова добър, колкото Левски е слаб. На Терена", докато не разберат, че Сираков е единственият човек, който може ga ги извади от блатото, не виждам в близко време какво добро ще им се случи. В ЦСКА пък много трябва да се работи, за да стане шампион. Но аз вярвам и се надявам, че това скоро ще се случи.

Значи трудно ще бъде спрян Лудогорец на този етап?
- Трябва доста да се работи, защото в Разград са отишли на съвсем различна величина. Както откъм трансфери, така и откъм организация. Добра или лоша - правят я. И това им носи успех.

Венци Стефанов говореше за подизпълнители...
- Случват се подобни неща. И във Втора лига ги има за съжаление.

Казахте, че в ЦСКА трябва още много да се работи, за да стане клубът шампион. Какво е необходимо да се направи?
- В момента отборът се представя добре на терена, а и е очевидно старанието да се развива клубът. Показателна е особено базата. Тя гарантира спокойствието на ЦСКА в следващите години. Похвално е, че ръководството започна именно от базата. И аз така направих. Първо полагаш основите, после надграждаш. Сега се надявам да изградят и отбор, който да атакува първото място.

Виждате ли в момента потенциал сред играчите за атака на върха?
- В момента явно потенциалът е за второ място и отборът трябва да се подсили, за да стане готов за титлата. Ако искаме да атакуваме първото място и да сме конкурент на Лудогорец, е необходимо да се съкрати игрово разликата. Говоря за "нас", защото все пак съм фен на ЦСКА. На този етап да настигнеш бюджета на Лудогорец е почти невъзможно. Но в края на краищата Ганчев е амбициозен човек и ще положи нужните усилия, за да спре хегемонията.

В пролетните мачове с Лудогорец ЦСКА показа, че разликата не е голяма и стоеше добре срещу съперника...
- Стоеше добре, но един отбор има класа, когато е постоянен. Когато редовно имаш силни резултати, тогава си водещ фактор. Но ако правиш епизодични неща... ЦСКА се сриваше срещу по-нископоставени отбори, особено през есента срещу Дунав (0:2), с Верея на два пъти (0:1, 1:1), с Пирин (1:1)... Това се дължи на липса на класа, а може би и на дълга скамейка.

Какво можете да кажете за битките на ЦСКА извън терена? И какво е мнението ви за предстоящия втори търг за емблемата?
- Бих обърнал внимание на онези, които опитват да дублират ЦСКА и си развиват някаква формация в четвърта дивизия. Това е проект на хора с дълбоки комплекси. Мисля, че рано или кьсно това нещо ще приключи. Що се отнася до търга - за мен емблемата няма да формира ЦСКА. През годините клубът е имал много емблеми. А какво да кажем за Левски, на който Пешо Кучето им открадна емблемата през 90-те години? И клубът си направи нова, която си я ползваше допреди стогодишния юбилей. Голяма работа. Не трябва да се обръща толкова внимание на тези неща. Но тези, които се появиха и искат емблемата, без да им принадлежи, са комплексари. Емблемата няма да формира любовта на феновете към клуба. ЦСКА вече е приет от цялата общественост. А и хайде да погледнем на север от Дунав - Стяуа си направи нова емблема, даже ги принудиха да си сменят формално името.

Но феновете са на стадиона?
- Какъв е проблемът? Просто не трябва да се обръща толкова голямо внимание на тези неща. А и, честно казано, не вярвам някой от онези тримата кандидати да извади пари за емблемата на ЦСКА...

Казахте, че само Сираков може да извади Левски от блатото...
- Разбира се, той е човекът. Докато Наско Сираков не е в Левски, ние, феновете на ЦСКА, ще бъдем много щастливи. На "Герена" видимо нещата не вървят от известно време. Собствениците на клуба в последните години чувам, че са парашутисти спуснати от високо. Докато не осъзнаят, че Сираков е човекът,  още  много години ЦСКА ще доминира над Левски.

Какво можете да кажете за вашия клуб Царско село? Какви са амбициите ви?
- Имаме отбор, който играе добър футбол. Другата година докъдето можем - дотам искам да стигнем. Важното за мен е да сме привлекателен за гледане отбор. Ако влезем в Първа лига, няма проблеми, ще играем там. Ние вече се утвърдихме като един от факторите във втория ешелон. Освен това и момчетата от академията се представят повече от чудесно, така че съм много доволен от начина, по който Царско село се разбива. Отворен съм също така и към млади момчета от ЦСКА - имам такива 8 отбора, бих взел и други. По този начин бих могъл да помогна на клуба. Бих искал още да отбележа, че Никола Спасов е най-добрият треньор в А и Б група. Кажете ми някой по-добър?!

Георги Дерменджиев все пак изведе Лудогорец до трето място в групите на Шампионската лига...
- В Лудогорец не е много трудно да работиш. Там и едно магаре да го вържеш и то ще стане шампион. Просто там работят на други обороти. Имат си изградена система. Порочна или не, но тя дава резултати.

Отборът ви играе срещу Локо София тази събота от 18:00 часа. Какво очаквате от тази среща, а и какво е мнението ви за сезона във Втора лига като цяло?
- Това ще е едно своеобразно дерби. На Локо мястото не му е във Втора лига. Сигурен съм, че президентът ще положи всички усилия, за да го върне в елита през следващия сезон. Той има възможностите за това. На всеки му е тежко. И на мен ми е тежко - представителен клуб, школа, разширявам базата... Но не се оплаквам, работя. Иска ми се Локо да се върне в елита, защото аз самият съм локомотивец. Колкото съм от ЦСКА, толкова и от Локо. Юноша съм на този отбор, детството ми е минало там и съм привързан към него.

Как си обяснявате увеличаването на броя на клубовете около София?
- Нормално е, все пак тук е съсредоточен животът и доста от футболистите предпочитат да играят тук. Аз чувам, че и този от Разград търси начин да се залепи за софийските школи, футболът все повече се концентрира в столицата. Аз когото и да поканя в Царско село, тръгва веднага. Може би от отборите във Втора лига ние сме най-привлекателното място, като изключим Етър, който все пак има амбиции за Първа лига. Но ние разполагаме и с база, и с възможности. Даваме добри условия на играчите да се развиват. Септември също върви по възходяща линия и заслужава да влезе в Първа лига. Президентът има амбиции, дава средства, развива базата и заслужава да е в елита.