Второто ниво на английския футбол, както винаги, ще бъде едно от най-оспорваните първенства на Стария континент. При това говорим в двата края на класирането. Всъщност Чемпиъншип винаги е била отлична дивизия, но през последните няколко сезона качеството се подобри значително. Смесица от чуждестранни мениджъри със свежи идеи и ново поколение британски наставници с актуализирани философии спомогнаха за създаването на още по-конкурентно и разнообразно състезание. Разбира се, има и доста опитни такива, на които ще можем да се насладим – Хари Реднап, Стив Брюс, Нийл Уорнък и Мик Маккарти.

Хъл Сити, Мидълзбро и Съндърланд ще се стремят да се завърнат незабавно във Висшата лига. Но скорошната история показва, че това не е толкова лесно. През последните 10 години едва 9 от 30-те отпаднали отбора (30%) са успели да сторят това. А от тях 4 тима трябваше да минат през плейофи, за да възстановят елитния си статут. Нюкасъл два пъти завърши като победител в Чемпиъншип, след като година преди това бе напуснал ВЛ (2009/10 и 2016/17), а Бърнли повтори постижението на свраките през 2015/16. УБА (2009/10) и Бирмингам (2008/09) също се изкачиха в елита, след като бяха изпаднали в предната кампания. Хъл Сити (2015/16), Норич (2014/15), КПР (2013/14) и Уест Хем (2011/12) пък се нуждаеха от плейофи.

През миналия сезон Норич и Астън Вила бяха сред фаворитите незабавно да се завърнат във ВЛ заедно с Нюкасъл, но и двата отбора дори пропуснаха плейофите, завършвайки на 8-о и 13-о място. Всъщност в последното десетилетие средната позиция на отпаднал отбор в Чемпиъншип е осма. 

КЛЮЧОВА СТАТИСТИКА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ
Отбори, които незабавно са се върнали във ВЛ – 9 от 30
Средно място на отпадналите от ВЛ отбори – 8-о
Отбори, които са отпаднали отново – 8
Клубове, стигнали до Лига 2 – 2

За някои отбори положението дори се влошава. Докато само Уулвърхемптън претърпя две поредни изпадания, то 7 други клуба също опитаха живота в Лига 1, след като са били елитни тимове през последните 10 г. Това са Уигън (2 пъти), Болтън, Блекпул, Портсмът, Шефилд Ю, Чарлтън и Блекбърн. Роувърс например стигна до Лига 1 за пръв път от 1880-а. 

И трите отпаднали състава от ВЛ през миналия сезон все пак са фаворити за завръщане в елита. Новият мениджър на Мидълзбро Гари Монк е доста уверен преди новия сезон: „Ако всичко върви добре, ще се завърнем във ВЛ. Но има голям процес. Всичко зависи от амбициите, а собственикът е наясно с целите ни“. А те бяха подплатени с трансфери за общо 42,3 млн. паунда (най-много в цялата дивизия) за общо 6 нови попълнения. Над всички изпъква 24-годишният нападател Брит Асомбалонга, който пристигна от Нотингам срещу 14,54 млн. паунда. Дойдоха и доста опитни фигури като Мартин Братвайт (Тулуза), Джони Хаусън (Норич) и Сайръс Кристи (Дарби К). Приликите с миналогодишния отбор на Нюкасъл са много. И Боро изпадна от Висшата лига, започва с нов мениджър и пръсна солидна сума за нови попълнения. 

Хъл Сити и Съндърланд също са с нови наставници, но докато черните котки се насочиха към Саймън Грейсън и богатия опит, който има в това ниво, то тигрите се довериха на Леонид Слуцки, който никога не е успявал извън Русия. Добрата новина за Съндърланд е, че 47-годишният Грейсън е печелил промоция с всеки клуб, който е поемал: „Всеки отбор може да победи друг в даден ден от Чемпиъншип. Конкуренцията е убийствена и има много големи клубове. В дивизията може да намерите хора, които са печелили дори Шампионската лига, и тимове, които са били на върха във ВЛ в определен момент от тяхната история. Но имената и миналото нямат значение, става въпрос за настоящето и какво искате да постигнете сега“.

Слуцки междувременно ще се опита да се вдъхнови от Давид Вагнер, който през миналия сезон се противопостави на теорията, че ти е необходим опит, за да изкачиш отбор във ВЛ. Той стана първият чуждестранен мениджър, който успешно насочи отбора си (Хъдърсфилд) към елита. Леонид е гост на Роман Абрамович от януари насам, което със сигурност му е помогнало да свикне със страната. „Нашата цел е промоция. Много от играчите са готови и искат това да се случи“, коментира Слуцки. Въпреки всички думи остава изключително малко вероятно и трите отбора да възстановят елитния си статут. Ще бъде очарователно да видим кой ще успее да се измъкне от второто ниво на английската футболна пирамида. 

Астън Вила също е фаворит за завръщане във ВЛ след слаб минал сезон. Стив Брюс е направил най-много промоции в това ниво от всеки друг наставник. Най-важната придобивка безспорно е Джон Тери, който ще командва защитата на бирмингамци заедно с друг опитен състезател – Кристофър Самба. Животът в това ниво не е лесен, но след 22 славни години в Челси Тери е готов да изкачи нов връх в своята кариера. Без никакъв спор най-знаковата фигура, която ще играе в това ниво.

Фулъм и Норич също се очаква да бъдат в челото на класирането. Канарчетата взеха за мениджър бившия наставник на втория отбор на Борусия Дортмунд Даниел Фарке, но най-важната придобивка е новият спортен директор – Стюърт Уебър. Той взе дейно участие в революцията на Давид Вангер през миналия сезон в Хъдърсфилд. Фулъм пък бе най-добрият отбор към края на редовния сезон преди година, а футболът, който практикуваха момчетата на Славиша Йоканович, ни оставяше без дъх. С няколко интригуващи попълнения Котиджърс са готови да атакуват челните места в Чемпиъншип.

Рединг загуби финалния плейоф срещу Хъдърсфилд и сега въпросът е ще може ли да надгради над това представяне. Има дълъг списък с тимове в историята, които са се борили с това разочарование в следващата кампания, но Яп Стам е достатъчно силен психически, за да предаде това на своя отбор. Шефилд Уензди игра плейофи две поредни години и има опасност нещата да останат малко в застой. Все пак Карлос Карвалял взе за почти 10 млн. паунда Джордън Роудс, който трябва да стабилизира атаката на кукумявките. Дарби Каунти и Лийдс ще гонят участие минимум в плейофите. В последните 4 години овните винаги са в близост до челото, но не съумяват да се доберат до промоция. Сега начело е изключително талантливият Гари Роуът, но три ключови фигури вече не са в състава. Техните заместници обаче не са за подценяване – Андре Уиздъм (Ливърпул), Том Хъдълстоун и Къртис Дейвис (Хъл Сити). Йоркшърци за пореден път стартират с нов мениджър – Томас Кристиянсен, който се доказа в АПОЕЛ Никозия на Живко Миланов. 

Уулвърхемптън, с помощта на суперагента Жорже Мендеш, изгражда суперотбор за предстоящия сезон. Не случайно вълците счупиха и трансферния рекорд за това ниво, като привлякоха Рубен Невеш от Порто за 15,22 млн. паунда. Освен него в клуба акостира Диого Жота от Атлетико Мадрид, а звездата от миналия сезон Елдер Коста също остана на „Молиню“. Със сигурност Уулвс ще бъде сред претендентите най-вече заради присъствието на мениджъра Нуно Ешпирито Санто, който имаше силни периоди в Порто.

Отбори като Брентфорд, Бирмингам, Кардиф, Нотингам, Ипсуич и КПР ще разчитат най-вече на мениджърите си да запишат стабилни представяния. В отборите нямаше звездни покупки. Безспорно Бирмингам ще бъде следен отблизо, след като Хари Реднап се завърна в треньорската професия и успя да спаси сините в последните два кръга на миналия сезон. Опитът му е от важно значение за клуба, а наставникът се е насочил към опитни фигури през лятото. 

От новаците най-солидно представяне се очаква от Шефилд Ю. Изминаха 5 години, откакто за последно имаше дерби на град Шефилд, а сега остриетата са готови да изненадат всички в дивизията. Болтън и Милуол ще се стремят да запазят статута си в Чемпиъншип, а основни претенденти в битката за оцеляване ще бъдат Бъртън, Барнзли, Бристол Сити и може би Престън. Забавлението е гарантирано в най-вълнуващата, брутална, трудна, безкомпромисна и безмилостна лига. 

Материал на "Тема Спорт"