В събота Левски измъкна поредна победа с 1:0 - този път над Локомотив Пловдив. Този път резултатът лъже, трябваше да бъде далеч по-голям в полза на сините. Може би защото срещу черно-белите Делио Роси най-накрая поразбърка тестето карти. В този двубой италианецът показа, че не е „кон с капаци“.

И отговори подобаващо на критиките, че футболът му е прекалено скучен. Да, съперникът не бе от нивото на предишните два Лудогорец и ЦСКА. Но Левски се показа в светлина, в която не бе виждан при Роси. При това не говорим само за тактическата постройка - ползваната до момента 4-2-3-1 бе заменена от 4-4-2, при която халфовете са подредени във формата на ромб.

Срещу Локо тимът започна двубоя с преса в противниковото поле - това е новост. Досега сините предпочитаха просто да са добре подредени в половината си, да срещат противниците около центъра, да убиват темпото, да дебнат. Срещу пловдивчани обаче не бе така. И най-опасните нападения през първото полувреме дойдоха, след като топката бе открадната от противника в половината му.

Друг от позитивите в мача бе това, че отборът не се стъписа, след като остана с човек по-малко на терена - така бе и срещу Лудогорец. Левски не само че не позволи на гостите да създадат чисто положение, но на свой ред имаше поне 5 такива, с които да реши рано-рано двубоя в своя полза. Сините показаха, че могат да организират добри контри. И умело използваха факта, че Локомотив тръгна малко по-смело напред през второто полувреме.

Въпреки, че в по-голяма част от срещата бяха с 10 човека, столичани предложиха доста повече емоции на феновете си, отколкото в предишните 2 мача на „Герена“ - срещу втородивизионния Монтана (1:0) за купата и Черно море (1:0). Но наред с това се видяха и някои слабости, при това познати. Тимът има сериозни затруднения с изнасянето на топката. В събота през първото полувреме това ставаше доста бавно (през второто отборът заложи на контри). Целта бе единствено тя да се добута някак си до Обертан, който след това да измисли нещо. Това обаче не даде добър резултат. 

Двубоят показа, че Левски задължително се нуждае от привличането на ляв бек през зимата, при това не само заради червения картон на Иван Горанов. В ситуацията, довела до изгонването му, той отново допусна груба грешка, след като направи голям гаф и срещу ЦСКА. Сините се нуждаят от по-класен човек за поста, а лошото е, че към момента нямат негова алтернатива - Мики Орачев е по-скоро за запълване на бройката.

Видя се също, че на „Герена“ не разполагат с човек, който да може да решава мачовете. Серджиу Буш се скъса да пропуска и вече не помни кога за последно е вкарал. Същата е ситуацията и с Жуниор Мапуку. Обертан не е вкарвал повече от два гола в един сезон в кариерата си, Кабрал засега не прави разлика с останалите. Това е нещо, което Роси задължително трябва да реши по време на зимната пауза. Защото не може тимът да се измъква единствено със статични положения.

Материал на "Тема Спорт"