От доста години насам залогът във вечното дерби не е титлата, както по традиция приляга на сблъсъка между ЦСКА и Левски. Така ще бъде и в неделя. От една страна, заради ранния етап от шампионата, в който се срещат двата гранда - едва осми кръг.

От друга - заради наличието на трети, незаобиколим през последните осем години фактор в първенството. Но най-вече заради моментното състояние на двата отбора. Армейците са далеч от очакваното преди старта на сезона ниво. Сините водят в класирането, но също записаха няколко провала от началото на кампанията. В този си вид ЦСКА и Левски не изглеждат готови за детронация на Лудогорец.

И резултатът от дербито няма да промени тази ситуация. Успех в сблъсъка обаче ще осигури спокойствие и добро настроение в един от двата лагера поне в следващите две седмици, докато трае прекъсването в шампионата. И армейците, и сините имат голяма нужда от глътка свеж въздух. В същото време при загубилия е твърде възможно да има сериозно напрежение. Предпоставките за това са налице.

На "Българска армия" вече имаше повишаване на градусите. След загубата от Черно море във втория кръг феновете негодуваха и обградиха съблекалнята, за да искат обяснение от футболистите. Неубедителните резултати, въпросителните около лятната селекция и липсата на очакваното надграждане правят обстановката в Борисовата градина напрегната.

Привидното затишие след издънката в Русе може много бързо да се превърне в буря. Социалните мрежи и форумите прегряха от негативни коментари след равенството срещу Дунав. Феновете все пак дадоха необходимото спокойствие на отбора, но само и единствено защото предстои двубой срещу вечния съперник. При провал в него напрежението отново ще ескалира и ще се търсят отговори...

Сините привържениците вероятно ще отидат с по-голямо настроение от армейците на "Васил Левски". Отборът все пак е лидер в класирането, което не се случваше често през последните години. Но нека не се заблуждаваме, на "Герена" също цъка бомба със закъснител. Въпреки първото място към момента сезонът изобщо не върви по мед и масло. Домакинските резили срещу АЕК Ларнака и Берое са гузно премълчавани в сините среди, но… не са забравени.

При загуба от ЦСКА те бързо ще бъдат извадени на масата. Към Ивайло Петков вече имаше насочени стрели от сектор Б. Сините фенове, меко казано, не биха тръгнали да защитават и Петър Хубчев. Изграждането на по-специална връзка между привърженици и старши треньор на този етап изглежда мисия невъзможна. Към Павел Колев също висят доста въпроси от много страни... А евентуално поражение в дербито ще изисква отговори. 

Още сме в началото на сезона, но ЦСКА и Левски вече се движат по ръба на бръснача. Грандовете записаха неубедителни резултати и нова загуба на точки няма да се приеме равнодушно. Да не говорим, че и следващите им съперници са коварни.

Те се изправят срещу свои кошмари от последните години - ЦСКА ще гостува в Коматево, където миналата кампания се спъна в борбата за двата трофея, а сините приемат Черно море, който на два пъти в последните четири години застана на пътя на Левски към купата. Победа в дербито ще даде необходимото спокойствие на един от двата гранда в следващите поне две седмици. За другия ситуацията може да стане тежка.

Материал на "Тема Спорт"