На 28 октомври на официалния сайт, както и на страницата във Facebook на „ПФК Левски“ се появи странен призив. С традиционното вече заглавие – „На вниманието на привържениците“ бяха оповестени нови правила относно пропускателния режим на стадион „Геогри Аспарухов“. Според тях в Сектор „Strabag” или в иначе познатия като Сектор „А“ отсега нататък няма да бъдат допускани знамена, тъпани, мегафони, пиротехнически изделия и други предмети, които предполагат организирането на хореография.

Шалове и клубни артикули обаче можe. На всички е ясно, че съобщението не е насочено към всички фенове, а само към едни определени – „Ултрас Левски“. Можем ли в такъв случай да говорим за фаворизиране на едни или ощетяване на други? 

Малко след съобщението от „Ултрас Левски“ реагираха в социалните мрежи и определиха решението на ръководството като недалновидно.

„Когато като ръководство твърдиш, че няма да се намесваш във фенските конфликти, но взимаш странно решение в странен момент, рязко ощетяващо една от страните, то такова решение може да бъде определено само и единствено като недалновидно. Решение, което поражда множество други въпроси, предвид някои доста по-пресни и наболели проблеми, но с нетърпение очакваме и следващите стъпки на ръководството в борбата за връщането на любимия ни отбор там, където му е мястото.“

В случая на дневен ред отново е враждата между двете основни „сини“ фракции – „Южна Дивизия“ и „София-Запад“. От 2014 насам или иначе казано 100-годишния юбилей между двете фенски организации се заражда големият конфликт. Конфликт, който разцепва иначе силната публика на Левски на две и кара тимът да загуби най-големия си капитал след историята – а именно вярната публика. Не че я губи наистина, но тя е разбита, а какво по-хубаво от това (за управляващите например) освен разединени фенове?

Конфликтът е ясен за всички запознати с темата. На него няма да се спираме подробно. Въпросът е лицемерни ли са призивите „Заедно на стадиона“ и „Всички за Левски“, които се тръбят от ръководните фактори? Как по-точно всички да бъдат заедно, след като аршинът не е еднакъв за тези всички и защо едните изглеждат фаворизирани? Така ли е наистина и продължават ли все още (с новото ръководство) те да диктуват нещата на „Герена“? Тук правим една лека препратка към многократно изричаните от бившия президент на Левски Тодор Батков думи, че е бил изнудван от тях. 

Ясна е тезата, която най-вероятно ще се защитава още от самото начало. Сектор „А“ е семеен и неща от типа „ултрас“ там са забранени. Но след тлеещия и до днес пожар между фракциите, който дори ръководството не може да потуши, то как феновете на „Южна Дивизия“ и „Синя хунта“, които са в „А“ да посещават мач? Ясно е, че няма как да отидат в Сектор „Б“, а едно злополучно ходене на лидера им и опит за помирение при домакинството на „Лудогорец“ завърши с побой над Адриян Петров – Дългия. 

Към това можем да добавим и факта, че по време на гостуването в Словакия на Ружомберок от предварителните кръгове на Лига Европа билети за „Ултрас Левски“ не бяха отпуснати. Такива обаче имаха останалите – от „София-Запад“. И така, след изреденото възникват и въпросите. Фаворизира ли клубът определени фенове? Можем ли да говорим за страх – от изнудване, от вече баналните „факли и бомбички“, които ежегодно носят хиляди наказания и милион финансови загуби на клуба?

Отново ли определени хора диктуват нещата на „Герена“? Защо за едни е позволено, а за други – не? Има ли нещо вярно в теориите, че изпълнителният директор Павел Колев не е удобен на „Сектор Б“? Има ли нещо вярно в теориите, че побоят на Цветан Вълчев посред бял ден и то пред „Герена“ е един вид вендета или предупреждение? Кой е отговорен за вечно накaзания, отслабен фенски и отблъскващ семейства Левски? Ще понесе ли някой последствия? 

Десислава Францова, Bulgaria ON AIR