Клубовете от Бундеслигата счупиха рекорда си за трансфери в януарския прозорец. Германските отбори похарчиха 195,95 млн. евро, което е с около 85 млн. повече от зимните трансфери през сезон 2017/18. Интересното е, че приходите на 18-те тима от немския елит са доста по-малки – около 83 млн. евро.

Основната заслуга за рекорда на Първа Бундеслига е на Херта, който пръсна 78 млн. евро и е клубът, който похарчи най-много на цялата планета през януари. Байер Леверкузен също се бръкна в джоба със солидна сума – 35 млн., а РБ Лайпциг и Борусия Дортмунд дадоха по 20 млн. евро.

По традиция номер 1 по харчове в зимния трансферен прозорец е Висшата лига. Оттам идва и най-голямата сделка за януари – Манчестър Юнайтед привлече капитана на Спортинг Лисабон Бруно Фернандеш за 55 млн. евро. Това е и единствената покупка над 50 млн. в света. 25-годишният халф дори дебютира за червените дяволи при нулевото равенство с Уулвърхемптън в събота.

Иначе Висшата лига похарчи близо 222 млн. евро, което е и втората най-голяма сума за зимен трансферен прозорец. Общата сума на сделките през кампанията (б.р. – включва се и летният прозорец) пък достигна невероятните 1,9 млрд. евро, което също е на второ място след 2,25 млрд. през 2017/18.

Друга любопитна статистика е, че всяко едно от петте големи първенства е похарчило повече пари в сравнение с миналия януари. Тогава Висшата лига пръсна около 202 млн., а сега близо 222 млн. Разходите в Серия А скочиха от 160 млн. на 215 млн., а в Германия разликата е огромна – от 72 млн. на 195,95 млн. През зимата на 2018/19 в испанската Ла Лига бяха похарчени 72 млн., а през този януари сумата е близо 130 млн. Френската Лига 1 също не прави изключение – 75 млн. спрямо сегашните 123 млн.

Интересното е, че във Висшата лига бяха доста пасивни в последния ден на януарския прозорец, след като наемите доминираха. Но това се видя не само в Англия, а и на другите места по земното кълбо. Общо в петък бяха направени 842 сделки, но за прекалено малка сума – 105 млн. Причината за това бе обяснена от Тим Бридж, който е директор на Deloitte – международна мрежа от компании, която предоставя консултантски и одиторски услуги:

„Клубовете изглеждат повече фокусирани върху финансовата стабилност и вследствие на това предпочитат да не надхвърлят предварително зададените си бюджети, за да преследват краткосрочни успехи. Сведение за това е и използването на по-гъвкави стратегии, една от които е наем с опция за закупуване. Също така през последните години видяхме и доста примери за използване на собствени юноши“.

Прави впечатление отстъпването в позициите на китайската Суперлига. През този януари отборите похарчиха едва около 7 млн. евро за нови попълнения, докато през миналия сумата беше 114 млн.! Трансферният прозорец все още е отворен в Китай, но е ясно, че гръмки покупки няма да има заради новите правила с използването на чужденци, които въведе местната федерация.

За отбелязване е, че клубовете от мексиканската Примера също счупиха своя рекорд за трансфери през зимния прозорец. Те са похарчили над 50 млн. евро.

 

Материал на вестник "Тема спорт"