В последните няколко години големи клубове в германския футбол потънаха в забвение. През 2017-18 Хамбургер, носител на Купата на европейските шампиони през 1983 г. и 6-кратен шампион на страната, изпадна за първи път от Първа Бундеслига след 55 сезона непрестанно присъствие в немския елит. Още по-тежка съдба застигна Кайзерслаутерн – в клуба от „Фриц Валтер Щадион” 4 пъти са триумфирали със Сребърната салатиера, но понастоящем вегетират в Трета лига. А от подобна съдба е застрашен и Вердер, алармират от Бетиндекс, проследявайки негативната тенденция в представянето на „бременските музиканти”.

Тимът от Северна Германия само веднъж в историята си е изпадал от Бундеслигата след създаването й през 1963 г. Това се случва през 1980 г., като тимът от „Везер Щадион” се завръща в елита още на другия сезон. И така вече 39 години без прекъсване Бремен има своя представител в елита, като в този период е печелил 3 пъти шампионската титла (има една и през 1965) и 5 пъти Купата на Германия. Но в средата на сезон 2019-20 Вердер изпадна в сериозна криза, която засенчи спомените за славното минало.

След като спечелиха само една победа за 8 мача между 8 декември 2019 г. и 8 февруари 2020 г. и загубиха всички останали шампионатни срещи, „бременските музиканти” се сринаха до предпоследното място в Бундеслигата. При това представянето на „Везер щадион” е още по-трагично – Вердер записа 8 поредни домакинства без успех, включително и 5 поредни поражения, като отстъпи на аутсайдерите Падерборн и Унион (Берлин), а беше унизен и с 0:5 от Хофенхайм.

Заслужава ли доверие треньорът?

Този срив стана факт под ръководството на Флориан Кофелд, с който през миналия сезон тимът от Северна Германия завърши на 8-о място в Бундеслигата. Това донесе на младия специалист нов договор с клуба от Бремен до лятото на 2021 г. В средата на настоящата кампания обаче стана ясно, че наставникът не успява да овладее ситуацията, а повечето фенове на „зелените” бяха убедени, че е наложителна треньорска рокада, за да се измъкне отборът от зоната на изпадащите. Но дори и след поражението у дома срещу дебютанта в елита Унион (Берлин) ръководството на клуба гласува доверие на Кофелд.

Основните проблеми на Вердер са в защита – след 21 кръга „бременските музиканти” бяха допуснали цели 48 попаденияв мрежата си. В това отношение към този етап няма сезона няма нито един отбор в Бундеслигата, чиято врата да е поразявана по-често (също толкова е инкасирал и Майнц 05, но е отбелязал с 6 повече от Вердер) – повече от два пъти средно на мач. Същевременно атаката на Кофелд също не работеше ефективно, като в основен реализатор се превърна офанзивният халф Милот Рашица.

В състава има и доста млади играчи, сред които и Илия Груев-младши – синът на бившия национал на България, който вече дълги години работи в Германия. Потенциалът е налице, но и липсата на опит оказва своето влияние. Но пък при Хамбургер и Кайзерслаутерн, които бяха споменати по-рано, сигналите за упадък бяха подадени година-две, дори и повече, преди да се стигне до изпадането от Бундеслигата. Във Вердер нямаха сериозни поводи за тревога през миналия сезон, но сега трябва да се борят усилено, за да избегнат мрачната съдба на други бивши величия.

Материал на Фокус