Приказката продължава или по-скоро може би току-що е започнала. Оркестърът, дирижиран от маестро Джан Пиеро Гасперини, унищожи с 4:1 Валенсия в първия 1/8-финал в Шампионската лига. След три седмици испанците се нуждаят от класически успех, за да заличат резултата от "Джузепе Меаца". Аталанта е истинска голова машина, отбор, който с играта си доставя наслада за окото и с който може чистосърдечно да се забавлявате, макар да сте привърженици на други тимове. В сряда вечерта Бергамо беше град призрак: от ресторантьора до чиновника, ученика и продавача, всички бяха на "Меаца", предвкусвайки шоуто. И не останаха излъгани в очакванията си. Заслугата за открития и нападателен 90-минутен футбол е и на Валенсия.

Треньорът на гостите Алберт Селадес изпадна в тотална спешна ситуация, след като добави към и без това внушителния списък с отсъстващи и Алесандро Флоренци. Направо бе невероятно точно в този момент бившият капитан на Рома да бъде повален от варицела. Наставникът се довери на Жорфи Кондогбия, който се завърна в Милано, след като не успя да се наложи в Интер. Проблемите и контузиите удариха Валенсия във всички линии. Като се започне от вратаря, където възстановеният Яспер Силесен все пак бе на пейката. Без Есекиел Гарай и Габриел Паулиста (наказан) центърът на защитата бе уязвим, а заместниците им Елиаким Мангала и Муктар Диакаби бяха под всякаква критика. Липсата на халфа Франсис Коклен се отрази на цялата дефанзивна постройка, докато тази на Родриго Морено - на атаката.

От своя страна Гасперини нямаше подобни главоболия, като изключим контузията при загрявката на Берат Джимсити и "на пожар" Матия Калдара оформи защитното трио с Рафаел Толой и Хосе Паломино. Така на шкартирания от Милан през януари бранител се наложи веднага да "скочи" в Шампионската лига и той не подведе Гасперини. Очаквано започна героят от успеха над Рома (2:1) Марио Пашалич, докато Дуван Сапата остана резерва, а Йосип Иличич влезе в ролята на фалшива деветка.

Аталанта започна вихрено с убедеността, че може да надвие всичко и всеки. Пашалич, вдъхновен от Иличич, бе на крачка от рая, но Доменек със сензационна намеса спаси. Стадионът обаче избухна, когато Ханс Хатебур (16) го прониза за 1:0. Аталанта успокои топката с ясното съзнание, че е невъзможно да се поддържа неистово темпо през целия мач. Това даде кураж и увереност на Валенсия. Изравняването виси на косъм, Феран Торес нацели стълба. Време е обаче на сцената да се появят артистите. Иличич жонглира с топката на границата на наказателното поле, двама се опитват да го блокират, затваряйки възможността да стреля с левия крак. Вместо това словенецът нанася удар с десния, който рядко използва. И резултатът е фантастичен гол (42), негов първи и незабравим в Шампионската лига.

2:0 след първото полувреме не е резултат, който може да задоволи Аталанта. Бергамци продължават да натискат методично съперника по слабите му страни. Нерадзурите използват момента, когато съперникът е тръгнал напред, и с ефектно изпълнение от дистанция Ремо Фройлер (57) го попарва за 3:0. Пиерлуиджи Голини пък ще може да разказва на внуците си пред горящата камина как е спасил сигурен гол след удар на Макси Гомес. А какви ли мечти ще населят нощите на Хатебур (62), след като на таблото за втори път бе записано името му сред голмайсторите?

Валенсия не заслужаваше подобен разгром и голът на резервата Денис Черишев (66) все пак оставя надежда за реванша. До 10 март има време и част от контузените ще се завърнат, а наказанието на Паулиста изтече. Задачата е тежка, но освен помощта на "Местая" на страната на прилепите ще е и опитът. Защото в груповата фаза бергамци на два пъти катастрофираха като гости - в Загреб (0:4 срещу Динамо) и в Манчестър (1:5 срещу Сити).

Юлиян Димитров, в-к Тема спорт