Токио стана първата олимпиада в историята, която бе отложена. Заради коронавируса. В историята е имало проблеми с игрите, но те са били единствено заради войни, природата и волята на хората.

Първата преместена олимпиада е тази през 1908 година. За неин домакин е избран Рим. Но 2 години преди това изригва опустошително Везувий.

Цялата страна е впрегната да помага на пострадалите и на никого не му е до спорт. Тогава на помощ на МОК се притичва Лондон и поема домакинството за първи път. В кратки срокове е построен нов стадион и всичко минава по план.

На 4 юли 1912 година МОК обявява, че Берлин ще е домакин на игрите през 1916 г. Другите претенденти са Александрия, Амстердам, Будапеща, Брюксел и Кливланд. Германците имат намерение дори да включат бързо пързаляне с кънки, фигурно пързаляне, хокей на лед и северните дисциплини в ските в програмата. 

Построяват огромния за времето си “Дойчес щадион”, който дори е открит. Но заради Първата световна война олимпиадата е отменена през 1914 г. След 6 години се провежда тази в Антверпен (Белгия), за която домакините не пращат покани на България, Германия, Австрия, Унгария и Османската империя. Защото са загубили войната.

Идва 1936 година и Токио става първият азиатски град, който печели битката за олимпиадата през 1940 г. срещу Барселона, Рим и Хелзинки. По тогавашния регламент Сапоро пък получава зимните игри. Започва обаче Японско-китайската война, след това и целият свят пламва. И японците се отказват на 16 юни 1938 г. 

Веднага игрите са преместени в Хелзинки, но след няколко месеца са напълно отменени. Сен Мориц в Швейцария първоначално получава зимните, но заради спор с МОК дали ски учителите са професионалисти, се отказва. Избран е германският курорт Гармиш-Партенкирхен, където са проведени предните през 1936 година. Но Германия нахлува в Полша и започва Втората световна война.

През юни 1939 година се прави избор и за домакинството през 1944 г. Лондон получава 20 гласа, Рим - 11, Детройт - 2, и Лозана - 1. Нито един член на МОК не гласува за Атина, Будапеща, Хелзинки и Монреал. За зимните италианският Кортина д'Ампецо взема 16 вота, Монреал - 12 , и Осло - 2. Разбира се, и двете са отменени заради войната.

Олимпиадите се подновяват чак през 1948 година с домакинства на Сен Мориц и Лондон. На зимните игри пращаме скиори, но англичаните ни режат от участие за летните заради коалицията ни с Германия.

И последната драма преди коронавируса бе за зимната олимпиада през 1976 година. На 12 май 1970 година в Амстердам Денвър печели драматично домакинството. За първи път се стига до три рунда в гласуването. В първия американците са с 29 гласа, Сион събира 18, а Тампере 12. Отпада ВанкувърГарибалди с 9. Във втория Сион повежда с 31, Денвър е с 29, а отпада Тампере с 8. И накрая американците вземат домакинството с 39:30.

Всичко е прекрасно, но се оказва, че жителите на Колорадо не са доволни много от кандидатурата. И предизвикват референдум. Олимпиадата губи с 40 на 60 процента. 

МОК предлага игрите на канадския курорт Уислър, но пък там се сменя правителството и няма време за отговор дали ще има държавна подкрепа. По най-нагъл начин Солт Лейк Сити се опитва да вземе игрите, но от Лозана не искат и да чуят повече за американци. И ги дават набързо на австрийския град Инсбрук, където винаги са готови за зимна олимпиада. 

За да дойде коронавирусът през 2020 година и игрите в Токио да станат първите отложени в историята


Материал на "24 часа"