Пандемията с коронавируса е на път да преобрази изцяло световния футбол, който беше тръгнал по много опасен път с бомбастичните трансфери за над 100 милиона евро.

Според куп експерти рекордната покупка на Неймар от 222 милиона евро (от Барселона в ПСЖ през лятото на 2017 година) дълго време ще остане на върха в класациите и дори ще дойдат времена, в които сумата ще граничи с фантастиката.

"Замразяването" на сезона в европейските първенства вече се отразява негативно дори на най-големите "акули". Колосите търпят огромни финансови загуби, защото не отчитат никакви приходи от телевизионни права, продажба на билети или фенски артикули.

В същото време обаче заплатите на играчите се плащат. Дори и намалени с висок процент (от вчера в лагера на испанския шампион Барселона той е цели 70%),  заплатите на персонала продължават да тежат много на клубовете.

И в момента се получава едно криворазбрано надлъгване. Колкото по-дълго време продължава извънредното положение заради разпространението на заразата, толкова повече клубовете ще губят от своята финансова мощ, защото при "нормализирането" на живота те ще трябва да компенсират загубите си.

CIES Football Observatory изчисли с какъв процент ще се обезцени всеки състав, ако до 30 юни не се подновят шампионатите на Стария континент.

Лидер в черната класация е Олимпик Марсилия, чиято стойност ще спадне с близо 38%. Следват Интер, Верона, СПАЛ, Шефийлд Юнайтед и Байерн Мюнхен. В Топ 20 има още няколко колоса - Реал Мадрид, ПСЖ, Милан и Барселона.

Играчите на Манчестър Сити например ще поевтинеят с 30.3%, или с общо 412 милиона евро. За Барса сумата е 366 милиона евро за целия състав, а за Ливърпул - 353 милиона евро. При Реал Мадрид е 350 милиона евро, а ПСЖ - 302 млн. евро.

Едно е сигурно: дори най-богатите клубове няма да правят излишни бомбастични трансфери в близко бъдеще. Бъдеще, което изглежда несигурно не само за обикновения европейски гражданин, но дори и за свикналите да смучат десетки и стотици милиони евро грандове. Кризата с коронавируса е здравна и икономическа. Тя ще бъде тежка. Но поне ще ликвидира футболната лудост, която беше на път да съсипе напълно любимия ни спорт.

Материал на Gol.bg