Триумфът сее семената на трагедията. Дефиницията за връх на кариерата включва и това, че тя никога не може да се изживее отново. Пътят след това винаги е надолу - или бързо, или бавно, постепенно или стремглаво. Но, о Боже, какъв връх! Да вкараш решаващия гол в голям финал, за да донесеш първи трофей на страната си. Всъщност това попадение все още се счита за най-красивото, вкарвано някога във финал. Гледката от върха е удивителна...

Футболистите в наши дни изглеждат като спринтьори – много мускули и плочки по корема, на които може да настържете сирене. В миналото на беше така. Това не означава, че не е имало стройни нападатели като Денис Лоу, Йън Ръш или Гари Линекер. Но имаше нещо различно около Марко ван Бастен. За начало той беше висок 188 см. За разлика от повечето големи момци нидерландецът беше грациозен в своето движение и изключително гъвкав. „Мечтата ми като малко дете беше да стана гимнастик, а това ми помогна доста, когато се заех с футбола сериозно“.

Жилав и подвижен, Лебеда от Утрехт притежаваше способността да чете играта. Съчетано с физическата му дарба, това му позволяваше да се позиционира на места, които защитниците не можеха нито да прогнозират, нито да защитават. А още преди топката до попадне у него, мозъкът вече знаеше какво да прави – с крак или с глава, със сила или точност. Краката му бяха тънки, но силни като пръстите на пианист.

Роден в Утрехт на Хелоуин през 1964-а, Ван Бастен започва да играе за местен отбор на 6, а десетилетие по-късно се присъединява към Аякс. През април 1982-а Марко дебютира, заменяйки Йохан Кройф. И вкара дебютния си гол само в рамките на 20 минути. През 1982/83 се разписа 9 пъти в 20 срещи.

През следващите 4 сезона Ван Бастен отбеляза 28, 26, 22 и 33 попадения. Когато Кройф вече беше треньор, нападателят поведе Аякс към КНК през 1986/87 с 6 гола в 9 мача. Най-голямата футболна лига по това време беше Серия А, където Силвио Берлускони правеше от Милан суперклуб. 

Треньорът Ариго Саки купи Ван Бастен само за 875 хил. паунда, което вбеси Кройф. Бе направена и размяна – Рууд Гулит за Рей Уилкинс. И двамата нидерландци се разписаха в дебютите си в първенството, но през ноември Марко претърпя първата от няколко контузии на глезена. Както Саймън Купър щеше да напише: „Като играч младият Ван Бастен вече умираше, но никой не го знаеше“.

Той се завърна през пролетта и вкара победния гол срещу Наполи на Марадона, след като се появи от резервната скамейка. Възстановен и отпочинал нидерландецът беше готов за лято на любов... и омраза.

Ван Бастен пътува до Евро'88 в Западна Германия като трети избор на селекционера на лалетата Ринус Микелс – изобретателя на тоталния футбол. В превюто за турнира на The Times Гулит каза: „Марко може да бъде най-голямото ни оръжие. Той има специална способност да вижда головете и да намира пространство там, където изглежда невъзможно“.

Ван Бастен искаше да играе в първия турнир на страната си от 8 години насам и знаеше, че времето му ще дойде. И това се случи доста скоро. В откриващия мач от груповата фаза Нидерландия губи с 0:1 от СССР след час игра, а Валери Лобановски е наситил средата на терена в опитите си да пречи на опонента. Марко бе пуснат в игра, а в края на срещата нацели греда с глава, но тимът му загуби с 0:1. Въпреки това той получи титулярното място в следващия мач, при това какъв – срещу Англия.

Подобно на нидерландците, Трите лъва на Боби Робсън също бяха сред фаворитите за трофея, но бяха загубили първия си двубой в групата – 0:1 от непослушните дебютанти Ейре. На терена лалетата изглеждат по-добрият отбор, но удари на Линекер и Глен Ходъл спират в гредата. Точно преди почивката Рийкард намира Гулит отляво, а той подава на Ван Бастен с външен фалц. Нападателят технично преминава през Тони Адамс с десния си крак, след което с левия прави безпомощен Питър Шилтън. Трите лъва изравниха чрез своя капитан Брайън Робсън, но денят принадлежеше на един човек. 

В 71-ата минута Ян Вутерс подаде на Гулит и последва заучената комбинация – 2:1 за Нидерландия с гол на Ван Бастен. 4 минути по-късно Марко оформи своя хеттрик, а Англия бе изхвърлена от турнира. „Това беше специален ден. От този мач нататък всичко на Евро'88 мина добре“, спомня си нападателят.

Без малко обаче да не се получи. В последния групов двубой Ейре се нуждаеше от точка срещу лалетата, а резултатът бе 0:0 до 82-ата минута. Ирландците дори нацелиха греда. Все пак Вим Кифт донесе успеха с късен гол. Така Нидерландия се класира за полуфиналите, където трябваше да срещне своя най-голям съперник и собствената си история.

За конфликта с Германия могат да се изпишат книги. През Втората световна война немците окупираха Нидерландия. Това не беше приятно събитие и имаше масови зверства. След това дойде и финалът на Мондиал 1974, където Западна Германия разби сърцата на лалетата. Междувременно Байерн последва Аякс с три поредни европейски купи между 1974-а и 1976-а. Така че залозите бяха високи на стадиона в Хамбург.

Първият гол падна след спорна дузпа, разписа се Лотар Матеус в 55-ата минута. През 1974-а нидерландците поведоха, но германците ликуваха. Сега ролите се размениха. Куман изравни, а в 89-ата минута Ван Бастен вкара страхотен гол, с който нидерландците победиха призраците си. Както Марко каза: „Успех срещу Германия, при това в Германия, не се случва често. След толкова много години мъка най-после си го върнахме за 1974-а“.

Сега лалетата трябваше да спечелят само още веднъж – съперник на финала бе СССР, който елиминира Италия. Мачът в Мюнхен започва бавно. След половин час игра обаче Ван Бастен намира Гулит, който вкарва за 1:0. А в 54-ата минута дойде онзи гол. Марко получава центриране в далечния край на наказателното поле, много близо до аутлинията. Нападателят си спомня: „Бях малко уморен. Топката дойде и си помислих: „Добре, мога да я спра и след това да се справя със защитниците. Но можех да го направя и по лесния начин рискувам и направо шутирам“. 

За щастие той пое риск и стреля. Голът продължава да учудва, без значение колко често се гледа. Топката по невъобразим начин влезе в далечния горен ъгъл. Дори хитрият Ринус Микелс знае, че е станал свидетел на историята. Той покрива своите очи и уста, клатейки глава зашеметен. „Това беше фантастично чувство. Бях толкова развълнуван, че дори не разбрах какво съм направил“, казва Марко.

Съотборниците му също са удивени. „Не можеш да стреляш от такъв ъгъл“, споделя Роналд Куман. 

„Наистина беше твърде високо“, съгласява се Рийкард. В горещата точка на Амстердам – Лейдсеплейн, пък някой беше заменил уличния знак с надпис „Марко ван Бастенплейн“.


Материал на Four Four Two
Превод на "Тема спорт"