Легендата Диего Армандо Марадона е починал днес от инфаркт в своя дом в Тигре. Новината първо дойде от вестник Clarín, а след това беше потвърдена официално.

 

Марадона се възстановяваше добре от претърпяната операция на мозъка и от последиците след това. Днес обаче неговото състояние се е влошило.

Дон Диего се подложи на интервенция за отстраняване на субдурален хематом - кръвен съсирек в мозъка, който всеки момент можеше да спре притока на кръв.

 

Аржентинската легенда бе изписан на 12 ноември, като адвокатът му Матиас Морла изрази увереност, че Дон Диего ще се възстанови. В началото на месеца бившият футболист на Наполи бе приет в болница в Ла Плата с анемия и дехидратация. Това не бяха първите проблеми на Марадона със здравето. Той бе на няколко пъти в болници в миналото, главно заради екстравагантния си начин на живот, включващ наркотици и алкохол.

 

Златното момче Диего Марадона стана на 60 години на 30 октомври. Изминаха 30 години от успешния му престой в Наполи, където спечели 2 титли на Италия. Въпреки дистанцията на времето, в южния град, разположен близо до вулкана Везувий, днес трудно бихме могли да намерим човек, по-известен и по-обичан от Диего. 

И това с всичките му недостатъци - възходи и падения, проблеми с наркотиците, неплатени данъци в Италия на стойност 34 млн. евро, извънбрачно дете, връзки с мафията и т.н. След всичко това в Неапол Диего никога не бе предаден, никога не бе забравен. Той е голямата любов на всички в града.

Неапол е единственото място, където от 1984 г. насам всеки 4 от 10 деца се кръщават Диего. Там живее и втори Диего Армандо Марадона, негов извънбрачен син от местното момиче Кристина Синагра. Навремето Марадона отказва да направи ДНК тест за бащинство и случаят дълго време остава загадка. "Имам две дъщери. Другото е продукт на парите и грешките ми", признава Марадона. Извънбрачният син се среща с баща си чак през 2003 г. на голф турнир в Италия.

В началото на 80-те Диего вече си е навлякъл куп проблеми и се говори, че взема кокаин. Наказанието обаче идва чак на 17 март 1991 г., когато се проваля на допинг тест след мач с Бари. И животът му постепенно започва да се превръща в ад. Зад гърба си той вече има 2 титли на Италия, Купа на УЕФА и Суперкупа на Европа за 7 години с Наполи.

След 2 сезона в Барселона, през 1984 г. Марадона преминава в тогава посредствения южняжки клуб Наполи. Първото, с което се сблъсква, е омразата и презрението на Севера към Юга. Но с Диего и блестящия дует с тарана Бруно Джордано Наполи става отборът, който заплашва непоклатимата дотогава хегемония на северните грандове в Серия А.

 

Покрай него се променя манталитетът на целия отбор. Небесносините вече не са обикновен тим. Големият бум е през третия сезон 1986/87, когато Наполи печели първо скудето след 60-годишно чакане. Милан е на колене, триумфалната дата е 19 май 1987 г. Денят, в който Наполи стана шампион. След онзи ден Марадона е увековечен като светец. До покровителя на града Сан Дженаро вече има друго име - Диего.

"Отивах до магазина и веднага ме наобикаляха 500 души", разказва той. Година по-рано става световен шампион с националния отбор на Аржентина в Мексико. На четвъртфинала срещу Англия вкарва 2 от най-известните голове в историята на футбола - с ръка и с уникален пробив от центъра на терена, преминал през цялата защита и вратаря. 

Ако при първия гол има ръка, то това е Божията ръка избухна след мача Диего. На финала Германия е победена с 3:2. А по-късно вторият гол срещу Англия е обявен за №1 на столетието. Марадона се превръща в безотказна машина и през сезон 1987/88 за Наполи се очертава втора поредна титла на Италия. Но тогава отборът почерня името си. Губи съмнително 5 от последните 7 мача и подарява трофея на Милан.

През следващия сезон неаполитанците излизат извън рамките на Италия и печелят Купата на УЕФА след финал с Щутгарт. След успеха Марадона решава, че е дошло времето да напусне. В крайна сметка обаче ръководството на Наполи спира трансфера и отново воден от Диего, Наполи става шампион през 1989/90. 

Денят е 29 април 1990 г. Наред с радостта от второто скудето, този ден се помни и с превратната точка в кариерата на Диего. Оттук нататък всичко се променя. Достигнал до рая и сравнен с Бог, той започва да потъва бързо, грозно и болезнено.

Няколко месеца по-късно, през лятото на 1990 г., Аржентина губи с 0:1 финала на световното от Германия, а тифозите в Рим го освиркват. Те заглушават и химна на Аржентина, а Диего ги псува пред камерата. Отмъщението идва през 1991 г., когато дава положителен тест за кокаин. Дисквалифициран е за 15 месеца и повече не облича фланелката на Наполи.

През лятото на 1994 г. играе на световното в САЩ и вкарва страхотен гол на Гърция. Но след мача ФИФА го хваща със забранената съставка ефедрин. След отказването от футбола здравето му се влошава заради зависимостта от кокаина. През 2000 г. минава лечение в Куба, но 4 години по-късно едва оживява от свръхдоза. През 2007 г. пак е в болница в Буенос Айрес заради хепатит и злоупотреба с алкохол. Тогава дори плъзва слух, че е умрял.

След изписването си Марадона уверява, че две години и половина не е взимал наркотици и че спира да пие. "Наркотиците ще ме преследват цял живот - казва той. - След като съм почнал веднъж и съм се пристрастил, трябва да се боря до края на дните си."

През лятото на 2010 г. е селекционер на Аржентина, но на 1/4-финала Германия го побеждава с 4:0 и връща кошмара от 1990 г. След мондиала е уволнен. Дори честването на 50-годишнината не минава без скандал. Марадона планира бляскаво завръщане и празник в Неапол. Тифозите мечтаеха. Всичко обаче се проваля заради големите дългове на Марадона към италианските власти. Така е: Неапол го привлича, но Италия го плаши.

Важните години в живота на Марадона:

1960: Роден на 30 октомври в Ланус, провинция Буенос Айрес.

1970: Преминавава в детския отбор на Лос Кеболитас, където помага за серия от 136 мача без загуба.

1976: На 15 години прави професионален дебют с Архентинорс Хуниорс.

1977: Получава първа повиквателна за националния отбор за победата с 5:1 над Унгария.

1978: Печели младежко световно първенство с Аржентина. Вкарва гол на финала срещу СССР (3:1).

1981: Преминава в Бока Хуниорс и става шампион.

1982: Играе на световното в Испания. Гонят го срещу Бразилия.

1982: Преминава в Барселона за рекордните 5 млн. паунда. Печели Купата на краля и Суперкупата на Испания.

1984: Приминава в Наполи с нов трансферен рекорд - 6,9 млн. паунда. Следва най-успешният период в историята на клуба с 2 шампионски титли (1987, 90), Купата на Италия 1987, Купата на УЕФА 1989 и Суперкупата на Италия 1990.

1986: Капитан на Аржентина на световното в Мексико. Вкарва 2 от най-известните голове в историята на четвъртфинала срещу Англия - Божията ръка и Гол №1 в на столетието.

1990: Аржентина отстранява домакина Италия на полуфинал, но губи от Германия на финала на световното.

1991: Слухове за връзки на Марадона с организираната престъпност. Наказан е за 15 месеца за употреба на кокаин.

1992: Преминава в Севиля.

1993: Връща се в Аржентина с екипа на Нюелс Олд Бойс.

1994: Изхвърлен от Мондиал 1994 заради употреба на ефедрин.

1995: Втори престой в Бока Хуниорс.

1997: Спира активна състезателна кариера преди 37-ия си рожден ден.

2000: Влиза в болница за употреба на кокаин, пътува в Куба за лечение. Избран за играч №1 на века от феновете, но от ФИФА присъждат наградата на Пеле.

2004: Получава сърдечен удар от свръхдоза.

2005: За кратко заема мениджърски пост в Бока Хуниорс.

2007: Влиза в болница за хепатит и злоупотреба с алкохол.

2008: Назначен за селекционер на Аржентина.

2010: Отпада от световното след 0:4 от Германия и е уволнен.