България изпраща златна спортна 2021-ва. Година, преминала под знака на лятната олимпиада в Токио, която коронавирусът отложи с 12 месеца. Година, в която жените показаха, че могат да бъдат и по-силният пол. Защото 10 момичета успяха да върнат част от старата слава на България в олимпийското семейство.

Въпреки малката ни делегация в Токио (едва 42-ма спортисти), олимпийските игри се превърнаха в най-успешните за страната ни от 21 години насам, когато на игрите в Сидни 2000 печелим 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала. Тогава това ни отрежда 16-ата позиция в подреждането при нациите, докато сега сме под №30 – позиция, останала недостижима в последните 4 олимпиади.

Нелогично, нали?! В режим на пандемия, рестрикции, липса на условия за подготовка, затворени граници, отложени състезания, малка България възкръсна и нанесе своя удар.

Олимпийски триумфи

Началото на златните сложи 21-годишната Ивет Горанова, която успя да заличи омразното дори за Румяна Нейкова определение "последната олимпийска шампионка", триумфирайки над всички в каратето и ставайки първата ни шампионка в дебюта на този спорт на олимпийската сцена.

Друго мъжко момиче - Стойка Кръстева, също стана ПЪРВАТА – първата златна в женския бокс. Тя се завърна с гръм и трясък в спорта, след като беше прекратила кариерата си в края на 2018 г., за да покаже, че в България все още боксът е жив, макар и да се представя колебливо на световната сцена.

Първи са и Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, сбъднали най-голямата мечта в българската художествена гимнастика - най-после да имаме златни олимпийски медалистки в този спорт, в който Русия се чувстваше абонирана за титлата. Е, бихме ги в собствената им игра.

Първата в Токио - така пък ще запомним Антоанета Бонева, която даде тон за песен и бе вдъхновение за останалите ни момичета със среброто на 10 м въздушен пистолет.

Тайбе Юсеин и Евелина Николова пък единствени отсрамиха традиционно силния ни и натоварен с големи очаквания спорт борба. Те се окичиха с бронз и дадоха много повод за размисъл на ръководството на федерацията, което от години е пред дилема какво да прави и как да възвърне традициите и мощта при мъжете, след като за последно с медал (бронз от олимпиада) се окичват Явор Янакиев, Радослав Великов и Кирил Терзиев през 2008 г. в Пекин.

Сега в Токио само Георги Вангелов в свободния стил стигна по-напред, нареждайки се 5-и. За тежкото положение на българската борба стана ясно още преди игрите, след като нашите успяха да спечелят едва 7 квоти, 4 от които при жените. Реформата там вече започна със смяна на треньора на класическата борба, където националите вече ще води Братан Ценов.

Отборните спортове бяха колебливи

Годината не бе особено добра за един от най-успешните ни отборни спортове – волейболът. Женският тим даде повод за големи надежди, след като спечели европейската Златна лига. На европейското първенство, на което България бе един от домакините, обаче момичетата не издържаха на напрежението и отпаднаха на 1/8-финалите от непретенциозния тим на Швеция. Няколко месеца по-късно треньорът Иван Петков си тръгна. Мъжете не останаха по-назад и също напуснаха Евро 2021 на 1/8-финалите. Те бяха колебливи в групата си, но с 3 победи и 2 загуби успяха да я прескочат. Още в първия си двубой след това възпитаниците на Силвано Пранди паднаха безлично от Германия. Пранди обаче все още мълчи и не говори за оставка.

В баскетбола пък направиха нещо, което не се бе случвало от 2011 г. – националите при мъжете да се класират за голям форум. Момчетата на Росен Барчовски успяха да спечелят квота за европейското първенство по баскетбол за мъже през 2022 г.

Скандалите

Годината не мина и без скандал в спорта. През февруари гръмна бомбата, че трима млади и надеждни национали са уличени в употреба на станозолол. Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов бяха набедени от федерацията, че са взели препарата на своя глава, но момчетата категорично отрекоха и посочиха, че са пили само хапчета, давани им от националния селекционер Кристиян Минковски в пластмасови чашки, без дори да знаят какво точно приемат. Скандалът прерастна в престрелки между две от звездите на плуването Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, които се захапаха здраво в социалните мрежи. Истината така и не излезе наяве, а скандалът полека-лека бе забравен, особено след като годината се оказа изключително добра за родните „рибки“.

Настъплението на младите

2021-ва даде и големи надежди за бъдещето на българския спорт. Въпреки скандалите в плуването, от там дойдоха и най-големите изненади. 18-годишният Йосиф Миладинов изскочи от нищото, за да нахлуе с гръм и трясък сред световните звезди. Още ненавършил пълнолетие, той стана европейски вицешампион на 100 м бътерфлай на олимпийски бесейн в Будапеща, оставяйки пред себе си само унгарската звезда и световен шампион от 2019 г. Крищоф Милак. Резултатът му е исторически за българското мъжко плуване, където досега само дами са печелили евромедали. Йосиф обаче не спря дотук, а стана и първият плувец с олимпийски финал, след като влетя като торпила с 4-то време сред 8-те най-добри на 100 м бътерфлай в Токио. Там умората го надви и той не успя да разгърне потенциала си.

Не можем да пропуснем и 17-годишната изгряваща звезда при жените Диана Петкова. Тя зае девето място в Будапеща на 200 м съчетано плуване, а на световното първенство на 25-метров басейн влезе на полуфинал на 100 м съчетано и се нареди 15-а.

Във вдигането на тежести също имат своите млади герои – Карлос Насар, Христо Христов и Ангел Русев. 17-годишният Карлос (81 кг) спечели сребърен медал на Евро 2021 в Москва, а преди малко повече от седмица триумфира и със световната титла при мъжете на шампионата в Ташкент, след като записа срещу името си световен рекорд за мъже, младежи и юноши в изтласкването.

На 20-годишния Христо Христов (109 кг) пък съдии му отнеха бронза на олимпиадата в Токио, след като му бе присъден неуспешен опит в изтласкването, което го нареди 5-и. Той също има сребро от Евро 2021 и се нареди 4-ти на мондиала. Ангел Русев (55 кг), който също е на 20 г., стана безапелационно европейски шампион в Москва и трети на световното.

В бокса възлагат големи надежди на 18-годишните Радослав Росенов (60 кг) и Уилям Чолов (75 кг). Двамата спечелиха злато от европейското и бронзови медали от световното при младежите. От догодина пък ще подсилят мъжкия национален отбор.

Страхотни емоции поднесе и волейболният отбор до 19 г., воден от Мартин Стоев. Момчетата му показаха на каките и батковците как се воюва за медали, като станаха световни вицешампиони на първенството в Иран. Синът на Владимир Николов – Александър, който вече учи и тренира в САЩ, бе определен за най-добър посрещач, а разпределителят Стоил Палев бе №1 на поста си.

Така с лека тъга по отминалите успехи и сложилите край на кариерата си шампиони и любимки на феновете – Стойка Кръстева и ансамбъла в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, но и с големи надежди за по-добри дни, българският спорт изпраща една от най-успешните си години от доста време насам.

 

Материал на "Монитор"