Галерия

Боксьорката Стойка Кръстева донесе втора олимпийска титла на България от Токио 2020! На финала за титлата в категория до 51 килограма тя не остави шансове на Бусе Чакъроглу (Турция) и записа името си със златни букви в историята.

Оспорвано начало. В първия рунд двете си размениха по няколко леви прави. Стойка поведе с 5:0 съдийски гласа, благодарение и на успешна комбинация в края на самия начален рунд.

Втория рунд стартира със страхотен ляв прав за Кръстева. Няколко забележки и за двете боксьорки за непозволена игра. В средата на рунда българката записа успешна комбинация – ляво и дясно кроше. Поредно добре бласирано ляво кроше на Кръстева. В края българката контрира с дясно кроше. Отново съдийско предимство 4:1 гласа за българката.

Последният рунд стартира с успешно дясно кроше на Чакъроглу. Агресивна игра на туркинята. Ляво кроше на Чакъроглу. Кръстева влиза в серия от пласирани успешно леви и десни крошета.

Българката е първият ни боксьор за последните 25 години, който участва в мач за златния медал на най-големия спортен форум. За последно това се случи през 1996-а в Атланта.

Тя е и първата жена в бокса, която печели медал за България от най-големия спортен форум на планетата.

Стойка Кръстева прекъсва 11-годишен период, в който страната ни нямаше медал в олимпийския бокс. За последно Тервел Пулев, в категория до 91 кг, стигна до бронза на Игрите в Лондон, провели се през 2012 година.

Кръстева е и едва третият роден боксьор, след Тервел Пулев (бронз) и Борис Георгиев (бронз – Атина 2004 г.), който печели медал през настоящият 21-и век.

Последната олимпийска титла за България в бокса печели Даниел Петров Божинов в Атланта, САЩ, през 1996 г.

През миналата година Стойка спечели срещу Бусе Чакъроглу на турнира „Балкан“.

Бусе е Европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година спечели Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното първенство в Улан-Уде.

Двете се срещнаха преди точно два месеца – на 7-ми юни, когато първата ръкавица на Турция спечели след решение. Това се случи на европейската квалификация за Токио 2020 във Франция.

Всичко за бойните спортове четете в Boec.bg

Стойка също има един успех над Чакъроглу. Той обаче е през 2016, когато Бусе излиза за едва втория си мач на ринга.

Престижният сайт „BoxRec“ дава петзвезди на битката. Освен, че е олимпийски финал – сблъсъкът противопоставя първата с втората в ранглистата на изданието.

Галерия