Десетки посрещнаха златната медалистка от Токио 2020 Ивет Горанова на Летище София, предаде репортер на БГНЕС.

Сред посрещачите бяха обикновени граждани, председателят на федерацията по карате Алексей Петров, временният спортен министър Андрей Кузманов, треньори и много други. Горанова получи много букети, а хората на летището скандираха "Българи юнаци".

"Сега осъзнавам какво се е случило, като гледам колко гледам са щастливи всички. Поздравления на всички българи. Искам да поздравя също и другите момичета, които спечелиха медали и вярвам, че до края на Олимпиадата ще имаме поне още два медала. С една дума, България над всичко. В последния месец и половина силно вярвахме, че ще го спечелим, отидохме сигурни на 100% и показахме, че можем", каза Горанова.

„С много години труд, тренировки, постоянство и всеотдайност. Наистина, последният месец бе обсебен от този златен медал и го постигна“, каза личният й треньор Ангел Ленков. Горанова допълни, че следващата й цел е Световното първенство през ноември.

Председателят на федерацията по карате Алексей Петров каза, че това постижение е уникално на фона на това, което се случва в държавата. „Очевидно успехът на Ивет е впечатляващ, бих казал грандиозен, сам по себе си той казва всичко. Зад тези резултати стоят много колективен труд, неимоверни усилия и всеотдаен труд на много хора. Трябва да ценим труда на хората, и в случая на нашите спортисти, ние ценим както нейния труд, така и на нашите колеги от другите федерации, така и на другите спортисти, които се класираха до този момент“.

„Мога да кажа, че те вдъхновяваха нас и аз мога да кажа само оттук-нататък „Успех на нашите спортисти в следващите два дни“. Трябва да се гордеем с техните постижения, трябва да порицавате всеки, който подценява тяхното представяне и казвам, че то е уникално на фона на всичко, което се случва в държавата“, завърши той. /БГНЕС