Това беше първи трансферен прозорец от ерата на Юрген Клоп в Ливърпул и мениджърът имаше пожари за гасене. Неотложната нужда от попълнения в защита заради поредица от контузии доведе на „Анфийлд“ Стивън Колкър от втородивизионния Куинс Парк Рейнджърс.

Марко Груич беше купен от Цървена звезда, но щеше да се присъедини едва през лятото. Нужна беше и повече огнева мощ, тъй като нападателите Даниел Стъридж, Дивок Ориги и Дани Ингс имаха здравословни проблеми, а Кристиан Бентеке не можеше да се адаптира към изискванията на Клоп.

След дискусии между мениджъра и селекционния екип, през онази зима на 2015 г. се стигна до решението Ливърпул да преследва Алекс Тейшейра от Шахтьор Донецк.  Бразилецът беше наблюдаван от дълго време, а Клоп му беше голям почитател. В атака Тейшейра се представяше превъзходно и дотогава имаше 26 гола в 25 мача през сезона, затова и феновете на Ливърпул бяха ентусиазирани от готвещата се сделка.

Надеждата беше футболистът да се превърне в първия голям трансфер на Клоп в Ливърпул и да покаже променените амбиции на клуба. „Червените“ сложиха на масата оферта от 24.6 млн. паунда. За самия футболист преминаване на „Анфийлд“ трябваше да бъде сбъдната мечта, той беше приятел от детинство с Филипе Коутиньо и бивш негов съотборник при юношите на Вашко да Гама.

Тейшейра хранеше и надежди да влезе в националния отбор на Бразилия за Мондиал 2018, а каква по-добра перспектива за това от трансфер във Висшата лига? „Ще бъде чест да облека фланелката на Ливърпул“, каза тогава бразилецът. „За мен Премиър лийг е най-доброто първенство в света. Вярвам в себе си и смятам, че такъв трансфер ще бъде най-доброто за моята кариера. Ливърпул е огромен клуб, иска ми се да съм там и мога само да се надявам“.

Треньорът на Шахтьор Мирча Луческу изглежда се беше примирил, че ще загуби един от най-добрите си футболисти. „Не желая да задържам играч против волята му. Той иска да играе в голямо първенство. Страхотен е, много бърз, много техничен. Никога не е контузен и всяка година става все по-добър“. Шахтьор обаче отхвърли офертата на Ливърпул и изрази твърда позиция, че Тейшейра няма да ходи никъде, докато за него не бъдат платени 50 млн. евро (38 млн. паунда).

Собственикът на украинския клуб, милиардерът Ринат Ахметов, вече беше показал, че е готов да се раздели със звездите на отбора, но само когато неговите условия бъдат изпълнени. Така Фернандиньо беше продаден на Манчестър Сити, Хенрик Мхитарян на Борусия Дортмунд, а Дъглас Коща на Байерн Мюнхен.

Трансферният комитет на Ливърпул прецени, че 38 млн. паунда са твърде много за 26-годишен футболист, който не е играл в топ първенство и не е попадал в националния си отбор. Клоп се съгласи, че не си заслужава да бъде плащана такава сума и подобрена оферта в офисите на Шахтьор не постъпи.Алекс Тейшейра не скри разочарованието си и каза, че не разбира защо клубът му не го е пуснал в Ливърпул.

„Президентът реши да не приема офертата, така че сега просто чакам и се опитвам да бъда търпелив“. Търпението на играча обаче не доведе до нищо. „Мърсисайдци“ решиха изобщо да не подсилват атаката си през зимата и да изчакат далеч по-благоприятния летен трансферен прозорец. Дали тогава отново щяха да преследват Тейшейра? Никога няма да разберем, защото агентът на футболиста Киа Джорабчиян намери друг клуб, който беше готов да плати исканата от Шахтьор сума още през февруари.

Трансферният рекорд в Азия беше счупен, когато Дзянсу Сунинг привлече Тейшейра и го събра със сънародника му Рамирес, пристигнал от Челси. Алекс Тейшейра беше прекарал над 6 години в Шахтьор и се беше превърнал в апетитна хапка за най-силните клубове в Европа, но предпочете китайската оферта, осигуряваща му 200 хил. паунда седмична заплата.

Клоп подчерта, че уважава решението на футболиста: „Хората говорят за финансовата мощ на Висшата лига, но ето че сега има друг конкурент в това отношение. Ако си на 26 и получиш оферта като тази, нормално е да се замислиш. Нямам проблем с това“. Самият Тейшейра призна, че е трябвало да търси в Google къде точно се намира новият му отбор и заяви пред клубната медия на Шахтьор: „Да го кажем така. Всички знаят, че исках да остана в Европа и да заиграя в клуб от Висшата лига“.

Но китайските пари се оказаха неустоими за него, за агента му, за Шахтьор. Решението на Алекс Тейшейра да посвети най-добрите си години на китайската Суперлига гарантира финансово благоденствие на него и семейството му, но по този начин той се отказа от мечтата си да играе за родината и да преследва най-големите трофеи на клубно ниво.

Периодът в Дзянсу нямаше как да не го остави далеч от големия футбол, но все пак му донесе някои хубави емоции. Тейшейра беше популярен сред феновете на отбора, в един момент треньор му беше Фабио Капело, а използван предимно като централен нападател, той отбеляза 73 гола в 153 мача за пет сезона.

Най-ценното му попадение донесе първата титла на Китай в историята на Дзянсу Сунинг и беше вкарано срещу Гуанджоу Евъргранд през ноември 2020 г. След бурните празненства Тейшейра си легна да спи, прегърнал завоюваната купа. Зад кулисите обаче нещата в клуба не се развиваха добре и само три месеца по-късно Дзянсу Сунинг (преименуван на Дзянсу ФК) беше разформирован от притежаващата го компания Suning Holdings Group заради сериозни финансови проблеми.

„Не само че оставиха без пари нас, играчите, но направиха същото и с 60 служители на клуба, които работеха сериозно“, разкри Алекс Тейшейра. В онзи момент надутият балон на китайския футбол отдавна се беше спукал и местното първенство не привличаше международни звезди по стария начин. Бяха въведени таван на заплатите, трансферни рестрикции, както и изисквания към клубовете за финансова устойчивост.

Тейшейра се завърна в Бразилия в изчакване на оферти и приоритет му беше да се завърне в Европа. Затова играчът отказа апетитно предложение от Саудитска Арабия и през миналото лято подписа за три години с турския Бешикташ. Там също обещаваха да се грижат добре за него със заплата от около 50 хил. паунда на седмица плюс бонуси. Участието в Шампионската лига и възможността да бъде съотборник с приятеля си Жозеф де Соуза окончателно го убедиха да приеме.

Досега обаче 32-годишният Алекс Тейшейра не успява да впечатли в Турция. Пускан е предимно като офанзивен халф и дотук има само 2 гола в 15 мача. Минутите му на терена бяха редуцирани от контузия и прекаран коронавирус. Миналата седмица той влезе от пейката и отбеляза една от дузпите при победата над Анталияспор за Суперкупата на Турция. Това му донесе известна утеха за неволите в първенството, където Бешикташ се движи едва девети в класирането.

Вече обаче се срещат прогнози, че ако Тейшейра не се подобри през втората половина от сезона, клубът ще се опита да го продаде още през лятото. Сигурното е, че негов купувач няма да бъде Ливърпул. През лятото на 2016 г. Клоп подсили атаката си със Садио Мане от Саутхемптън за 30 млн., а година по-късно Мохамед Салах пристигна от Рома за 44 млн. паунда.

„Мърсисайдци“ намериха своите основни голмайстори, които да изстрелят тима на съвсем друго ниво. За Тейшейра остават вечните въпроси какво щеше да се случи, ако нещата се бяха развили в негова полза. „Когато напуснах Шахтьор, бях представен така, все едно съм избрал парите пред Висшата лига. Но преговорите с Ливърпул бяха стигнали до задънена улица и те се отказаха от мен“, обясни наскоро бразилецът пред турските медии.

„Офертата от Китай беше такава, че не можех да я откажа. Взех напълно рационално решение“. Шест години по-късно, съжалението е изцяло за Алекс Тейшейра, докато в Ливърпул само могат да се радват от начина, по който използваха приготвените за него пари.

Sportcafe, по The Athletic