За по-малко от половин сезон феновете в Лисабон започнаха да го наричат „Големия Шмид”. 55-годишният треньор на Бенфика засега отклонява вниманието от себе си и не иска да се взима прекалено на сериозно, но грандиозната победа срещу Ювентус с 4:3 в Шампионската лига затвърди изумителния му старт начело на орлите. От 20 мача той все още не е губил нито веднъж този сезон, спечелвайки 17 пъти в различните турнири. От всички първодивизионни отбори в Европа само още два – ПСЖ и Наполи, могат да се похвалят, че нямат загуба през кампанията, но дори те са изиграли по три мача по-малко от лисабонци. Причината е, че Бенфика се пусна още от квалификациите в ШЛ, където записа 4 престижни победи от 4 мача срещу Мидтиланд и Динамо Киев.

Роденият в Зауерланд Рогер Шмид с типичната си скромност отбелязва, че „добрите резултати не са негова заслуга”, но под ръководството на немеца феновете на орлите отново мечтаят. Най-напред за първа титла във вътрешното първенство от 2019 г. насам, както и за Купата на Португалия, която не е влизала във витрината от 2017-а. След класирането за осминафиналите в ШЛ, което бе постигнато закономерно за сметка на гранда Ювентус, 55-годишният Рогер дори бе попитан за покоряването на европейския връх. Международните успехи са големият копнеж за привържениците от славните времена на великия Еузебио и Бела Гутман, но вторият след напускането си през 1962 г. пророкува, че клубът няма да спечели континентален трофей в продължение на 100 години. „Проклятието” продължава и до днес. Когато му задават въпроса, Шмид трябва да се засмее. „Е, какво може да стане?”, отвръща с усмивка той, след което бързо добива сериозен вид: „Мисля, че в момента играем на високо ниво. Нашата цел е да го поддържаме”.

Когато германецът поема Бенфика през лятото, някои фенове се питат: „Кой всъщност е този?”. Все още малцина можеха изобщо да си представят, че няколко месеца по-късно Рогер ще се превърне в „Големия Шмид”. Песимизмът надделяваше заради последните няколко години, в които орлите останаха в сянката на Спортинг и Порто. Дори експериментът със завръщането на славния Жорже Жезуш, който изведе клуба до три титли (2010, 2014, 2015) и два финала в Лига Европа (2013, 2014), се оказа пълен провал.

Изненадващото достигане до Топ 8 в ШЛ през миналия сезон (отпадане от Ливърпул) бе дело на временния наставник Нелсон Верисимо, след което настъпиха промените…. С подкрепата на ръководството се оказва, че парите от продажбата на Дарвин Нунес са били доста добре инвестирани. 23-годишният уругваец се превърна във втория най-скъп изходящ трансфер на орлите, които прибраха 134 милиона евро общ приход от трансфери. За краткото време, с което разполагаше, новият треньор изгради Бенфика според идеите си. Той не намери полза от Юлиан Вайгъл, който сега играе за Борусия Мьонхенгладбах, а изгряващи звезди като Енцо Фернандес (21) и Флорентино (23) се превърнаха в основни фигури в средата на терена. За първия бяха платени 12 милиона евро на Ривър Плейт, а вторият се прибра от наем в Хетафе.

Възползвайки се от разпада на Шахтьор Донецк, в предни позиции Бенфика се подсили добре с 25-годишния Давид Нерес за 15,3 милиона, а крилото Фредрик Аурснес (13 милиона) и десният бек Александър Бах (24) също се оказаха отлични придобивки.

В отбрана основният ход на Шмид бе повишението на 18-годишния Антонио Силва, за да оформи дует с ветерана Николас Отаменди. Напускането на Дарвин Нунес пък отвори шанс най-вече за 21-годишния Гонсало Рамош, който бе поставен на върха на атаката. Той проби още през миналия сезон под ръководството на Жезуш, а в момента е голмайстор №1 на Бенфика с 10 попадения във всички турнири.

Окото хваща и нисичкият скоростен дрибльор Рафа Силва (29 г.), който развинти Юве с два гола във вторник. Неговите попадения бяха плод на стила на Шмид, който толкова се харесва в Португалия. Става дума за агресивност и постоянна активност, с които германецът бързо спечели привържениците. „Това е много хубав момент за нас”, отчете героят Рафа Силва след знаковата победа срещу Ювентус. Момент, в който „Големия Шмид” със сигурност изигра голяма роля.

Нилс БАСТЕК, DPA, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС