Футболистите от топ първенствата в Европа могат да се похвалят с едни от най-високите заплати в света. Цифрите са още по-впечатляващи, когато си част от Висшата лига. Но това също има своята цена. Майка Ричардс, бивш бранител на „Манчестър Сити“ и националния отбор на Англия, разказа за своя сблъсък с бързото забогатяване в спорта. Настоящият анализатор делеше една съблекалня с родните национали Мартин Петров и Валери Божинов в периода 2007-10 година, остана в клуба дори след тяхното напускане. Сега Ричардс даде някои ценни съвети на подрастващите, които тепърва ще имат неговите финансови дилеми.

“Представете си какво е да ти увеличат заплатата от 500 паунда на 5000, а по-късно от 5000 на 50 000 – разказа бившият вече спортист пред „Атлетик“, цитиран от „Труд“. - След това идват премии, пари за преподписване, пари за изигран брой срещи...Спомням си, когато получих заплата от 250 хиляди за месец. Бях на тренировъчната база, просто гледах фиша си и си мислех: "Уау. Как?" Какво може да направиш в такъв момент? Знам аз какво сторих. Отидох право в магазина и си купих Ферари. А вече имах Рейндж Роувър и Астън Мартин, но си мислих „време е“. Взех си модел F430, а после 458 speciale. Започнах да се оглеждам за къща, избрах си такава за 3 млн. паунда. Разполагаше със 7 спални, а там живях с двамата си братя, още двама братовчеди и най-добрият си приятел. Там, където живеех до момента, беше напълно достатъчно, но това се случва, когато си футболист. Винаги! Темите се въртят около това кой има най-яката къща, кой има най-хубавата кола, никога не си доволен, искаш още и още.“

Ричардс стига дори по-далеч, разказвайки за купони в Щатите, където празнувал с приятели, поръчвайки лимитирани бутилки шампанско.

„Сметката беше повече от 150 хил. паунда за една вечер. Не просто хвърлях бакшиши, исках най-голямата бутилка шампанско, която струваше малко под 100 хил. паунда. Това беше преломният момент, в който ми светна сигналната лампа, съзнанието ми се промени. Бяха направил резервация за месец, но се прибрах на третата седмица, казвайки си, че не мога да продължа да правя това. Осъзнавах, че щях да приключа без пукната пара.“

С екипа на „Манчестър Сити“ бившият вече бранител печели титла, ФА Къп и Купата на Лигата, записва и 13 мача за Англия. Но кариерата му е съпътствана от контузии. А ситуацията излиза извън контрол по времето, когато е в „Астън Вила“. В този момент той буквално е връхлетян от депресия заради здравословните проблеми.

„Тренирах, но не играех и това беше наистина мъчително. Хората говорят за парите, но аз отивах на базата, осъзнавайки, че няма да играя, опитвайки се да поддържам настроението на всички останали сякаш съм мажоретка или нещо подобно. Това беше първият път в живота ми, когато си помислих: „Не мога да се справя с това“. Обикновено имам всички отговори, но сега не разполагах с такива. Мъчих се. Имаш пари, имаш къща, имаш коли, мислиш, че си добре и се опитваш да загърбиш нещата. Но аз се борех, борех се психически. Беше ми неудобно да изляза от къщата си, уплашен от това, което може да кажат феновете на „Вила“.

Ричардс сложи край на мъките през 2019 година, когато окончателно се оттегли от футбола. В рамките на 4 години той успя да изиграе едва 26 двубоя за бирмингамци заради различни здравословни проблеми с коляното.