Само две контроли на Левски не са достатъчни за някакви изводи в генерален спортно-технически план, но все пак отбелязахме промяна в постройката на игра и някои детайли както при изграждането на атаките, така и при отбранителна фаза. Любопитно е обаче да видим как новият треньор на сините се опитва да обясни работата си досега и как само от думите му можем да отбележим някои детайли.

След контролата с Етър Николай Костов първо показа, че при втория си престой в Левски ще бъде малко по-лъчезарен, по-отворен с медиите, а от там и със запалянковците. Новият наставник опитва дори да вкарва някакви шегички, комбинирани с неписани футболни постулати. Ако нямаш това, което харесваш, харесвай това, което имаш – каза с половин уста Костов в края на интервюто си, когато обикновено има въпроси за селекцията, която навсякъде е отворен процес, но през това лято в Левски не е така.

Тоест не е чак толкова задължително да се привличат нови играчи, при положение че в съблекалнята или по-точно на лагера в Правец има 25 човека, които волю-неволю Костов вече харесва. С уточнението, че Георги Миланов е опция. Друг е въпросът, че малко хора могат да оценят смело, че този играч вече преминава към статута нож с две остриета. Разбира се, пожелаваме му да е здрав и пълен с енергия. Това обаче подсказва за липса на селекционни идеи при Костов. Да не говорим за шефовете му. Които два месеца преди Стоилов да напусне, знаеха, че ще си тръгне, и за тези четири месеца не намериха нито един нов футболист.

Костов в обясненията си пред медиите разделя полузащитниците и атакуващите играчи и понеже все още не сме му свикнали, не смеем да гадаем дали и до каква степен халфовете ще участват в нападенията на сините. Или някъде след 70-ия метър ще спират и ще остават там да чакат евентуална контра на противника. Не можем да контролираме контраатака, е друг термин от треньора на сините. Това е или продължение на горното, че халфовете няма да подкрепят достатъчно атаката, или е казано по друг начин пресиране на противника в неговото наказателно поле. Ще следим развитието на футболната лексика на Костов, която е странна, но не и безинтересна.

Също така той говори за ключови играчи. Не че такива няма, но може би не е редно да се споменават тези категории, защото ще има засегнати. И в тази връзка отнемането на капитанската лента от Пламен Андреев мина някак между изреченията, а това, въпреки че футболът не е математика, може да означава, че от новия сезон титулярен вратар на Левски ще е Николай Михайлов.

Тази тема е дълга и напоителна и в края на краищата е въпрос и на психология, но като че ли не е окей така да се отнема доверие на младия вратар, който дори стигна до националния отбор. Както се казва – налага се да следим и тази тема, защото на „Герена“ особено в последните години винаги е имало повече собствени юноши от останалите водещи отбори. Сундберг и Краев са капитани, но всеки момент може да се стигне до тяхна продажба и след това пак трябва да се почука на вратата на Андреев.

И накрая – имаме време да вдигнем отбора. Хм, по принцип вдига се нещо, което е паднало. Нямаме впечатление, че Левски е бил сринат или паднал и да се нуждае от вдигане, но и тук е възможно Костов да е искал да каже друго нещо, примерно да освежи отбора функционално, че да е готов за първия кръг следващия уикенд. Но и това ще го следим отблизо, налага се.

Желю Станков, "Тема:Спорт"