Легендарният футболист и треньор Бернд Шустер живее от дълги години в Испания. Кариерата му на играч беше изключително успешна, като той беше част от Барселона, Реал Мадрид и Атлетико – рядко срещано явление. Освен това европейският шампион от 1980-а беше начело на Белия балет и спечели титлата през 2007/08, а за последно води китайския Далиен през 2019-а. Германецът говори за споделеното време с Диего Марадона в Барселона, кризите, които преживяват Бразилия и Германия, както и триумфът на Аржентина на Мондиал 2022.

 

Как виждате Аржентина, която триумфира на Мондиал 2022?

– Мога да кажа, че съм щастлив. Защото винаги преди подобен турнир се обсъжда Аржентина и какво се случва с нея. В някои дискусии се позовах на времето на Диего Марадона. Меси е същият тип футболист, който може да реши всеки мач сам. Единственото, от което се нуждаеха Диего и Лео, беше отбор, който да умре за тях. Спомнете си Мондиал 1986 в Мексико. Цялата група, Оскар Руджери, другите негови съотборници – те просто убиваха за Марадона, за да може той да демонстрира всичко, на което е способен. На финала срещу Германия щях да си платя, за да играя отново заедно с него, както в Барселона няколко години преди това.

А какво си помислихте, когато гаучосите загубиха първия си мач в Катар срещу Саудитска Арабия?

– Не знам дали ще ми повярвате, но тогава усетих, че Аржентина ще стане световен шампион. Те загубиха по много глупав начин този мач.

Сегашният състав на Аржентина е доста млад. Мислите ли, че тимът може да повтори това постижение и през 2026-а?

– Тук е важно да отбележим, че младите аржентински играчи не са същите като тези в Европа. Аржентинците са много по-зрели защото започват да бъдат професионалисти по-рано и имат напълно различна подготовка в детските си години. Така че те ги превъзхождат доста, също както бразилците. Един ден разговарях с Дунга, който ми каза: „Докато не играем като европейците, няма да спечелим Световната купа отново“. Сега играят нещо като бразилско тики така, но триумфът не пристига.

Какво според вас се случва със селесао? Те не са печелили Световната купа от две десетилетия и нямат постоянен селекционер, може би, чакайки Карло Анчелоти за 2024-а…

– Класическите лидери на Бразилия като Пеле и Роналдо вече ги няма. Връщам се към Дунга, който ми каза: „Ако продължим да играем като нас си, ще печелим мачове, но не и Световната купа“. Според мен в страната искат промяна и именно заради това се насочват към Анчелоти. Защото това е начин да кажат „ние ще излезем от пътя си малко и ще се адаптираме към друг футбол, който е печеливш“.

А Германия? Тя също е в криза, откакто спечели Световното първенство през 2014-а в Бразилия.

– Според мен при нас става въпрос за поколения. Истината е, че от Мондиал 2014 Германия става все по-зле с всяка година. Ще видим какво ще се случи на домакинското европейско първенство, но не съм оптимист, защото ни липсват качествени футболисти на някои позиции и именно там ще страдаме.

В Германия рядко се случва селекционер да не завърши даден цикъл. Юлиан Нагелсман замени Ханс Флик, но вашето име никога не е споменавано като евентуален треньор. Бихте ли искали да водите Бундестима?

– Германия е много важен отбор в световния футбол. Но аз съм далеч от страната от дълго време, а те търсят местни хора, които освен това да са млади. Треньорите не са проблем, а фактът, че нямаме качествени играчи на определени позиции като деветка, крилата и най-вече някой класен централен защитник. Ние винаги сме практикували по-скоро бягащ, силов и мозъчен футбол. Преди почти нямаше дрибльори, спомням си само Пиер Литбарски. Но при него сякаш беше натурално, тъй като яздеше много коне и имаше криви крака (смее се).

Вие бяхте съотборник на Марадона в Барселона в началото на 80-те години на миналия век. Как приехте смъртта му?

– Истината е, че нямах постоянен контакт с него. През последните години се видяхме няколко пъти. Той дойде в Мадрид, срещнахме се и в Дубай. Когато разбрах за смъртта му, беше тежък удар и изненада за мен.

Споделяли сте много неща заедно с Диего. Например грубите фаулове, които получавахте на терена. Както и конфронтацията с тогавашния президент на клуба Хосеп Луис Нунес. Много се говори и за времето, когато Марадона счупи купа, която беше поставена във витрината на Барселона…

– (Смее се.) Да, бяхме поканени да отдадем почит на моя сънародник Паул Брайтнер, който се беше оттеглил от футбола. Той искаше и двамата да отидем на този бенефисен мач в Мюнхен, но Барселона не ни позволи, защото по това време те държаха нашите паспорти. Тогава често пътувахме до Русия и източните страни, където бяха необходими визи. Марадона обаче се ядоса, взе един трофей и го хвърли на земята (б.р. – става въпрос за Лятната купа на Тереза Ерера). Просто искахме да отидем на купона на колега, който ни беше поканил, и беше странно, че не ни разрешиха.

Казват, че Меси е най-великият на всички времена…

– Да, знам…

Какво мислите за това? Могат ли да се сравняват различни времена, съответно Меси с Марадона или Пеле?

– Аз познавам Диего и за мен единствената разлика с Лео е личността. Меси говори повече за футбола. Марадона освен това знаеше как да мотивира, разговаряше много с нас и съотборниците си в Аржентина. Той беше отдаден на своите фенове и затова те го обичаха толкова много. Диего забелязваше всеки свой привърженик и е казвал поне сто пъти, че го прави за тях. Може би Меси просто не е такъв тип играч.

Но можете ли да кажете, че Меси е най-добрият в историята?

– Не смея, защото би било несправедливо към Пеле, Ди Стефано, Кройф, Бекенбауер, Роналдо, Платини… Има толкова много страхотни играчи. И всички те са творили история, а Меси е още един, достигнал футболния Олимп.

Как виждате сегашния футбол? Харесвате ли го?

– Има много хубави неща и моменти, но се притеснявам от начина, по който навлезе технологията. Това не ми харесва.

Изненада ли ви началото на сезона на Джуд Белингам в Реал Мадрид?

– Започна перфектно. Преди няколко седмици от Унион Берлин ми се обадиха и ме попитаха как да го спрат за мача на „Бернабеу“ (б.р. – Реал спечели с 1:0 с негов гол в добавеното време). Казах им, че Мадрид не е само Белингам. Имат ли решение за Кроос, Модрич, Винисиус?

 

Серхио Лeвински, Infobae

Превод на "Тема спорт"