Една от най-големите кризи в 123-годишната история на Аякс продължава да се задълбочава след загубата с 1:2 от АЗ Алкмаар през уикенда. От началото на сезона в Ередивизие грандът от Амстердам е спечелил само веднъж, а в последните 5 мача записа 2 равенства и 3 поредни загуби от Твенте, Фейенорд и АЗ Алкмаар. Във всички турнири черната серия включва 7 последователни срещи без успех, а най-скорошният такъв е на 24 август в Разград срещу Лудогорец с 4:1 в Лига Европа.

Отчайващата форма означава, че Аякс посреща паузата за национални отбори на унизителното 16-о място в зоната на изпадащите. Това е най-слабият старт за клуба в исторически план. По-лош дори от 1964/65, когато той финишира 13-и от 16 тима, но какво и къде се обърка всичко, за да се стигне до това дъно?

Същият този нидерландски клуб покори сърцата на феновете от цял свят през пролетта на 2019 г., когато бе на броени секунди от финал в Шампионската лига. Амстердамци с право бяха наречени „Шампиони на народа”, след като показаха невероятна комбинация от футбол и превъзходни технически умения. В Ниската земя бяха убедени, че това е само началото на нова велика епоха, защото клубът се бе превърнал в нещо като холандския Байерн Мюнхен – недосегаем за останалите във вътрешното първенство. Но тогава идва денят, в който легендата Марк Овермарс (в ролята си на футболен директор) сваля панталоните си в тоалетната, прави снимка с телефона и я изпраща на служителка в клуба. Оказа се, че това не е единственият път, когато Овермарс се е обръщал към свои колежки по неподходящ начин, а избухналият скандал води до неговото напускане на 6 февруари 2022 г.

В същото време обаче добрите резултати от работата му са безспорни. Наред с отличната скаутска мрежа и трансферната проницателност, която му позволяваше да открива нови „скъпоценни камъни”, един от най-добрите негови ходове бе да назначи Ерик тен Хаг за треньор и да постави началото на завръщането на Аякс като голямо име в Европа. Уви, след скандала с Овермарс не се намери подходяща фигура, която да го замести, и последвалият катастрофален сезон го доказа. Той включваше рекордна загуба с 1:6 от Наполи в групите на ШЛ и трето място в Ередивизие. Това доведе до неизбежното свиване на разходите през лятото на 2023 г., продажбата на ключови играчи и попълването на състава с доста неизвестни млади момчета, повечето от които никога не бяха играли на толкова високо ниво.

Както призова новият футболен директор Свен Мислинтат, който се задържа на поста само 4 месеца, новите се нуждаеха от време и търпение, но за феновете чашата преля след трите гола в мрежата на техния любим тим през първото полувреме на дербито с Фейенорд. Последвалите грозни сцени на стадиона доведоха и до прекратяването на мача. Особено показателен за кризата в Аякс е третият гол за ротердамци, при който объркване в защита позволи на Сантяго Хименес да мине без съпротива по цялата дължина на терена и да подаде на Игор Пайшао. Всекидневникът NRC обобщи, че това поражение „символизира екзистенциалната криза, в която се намира Аякс“, а в същото време нидерландската преса е пълна с информации, че клубът е разкъсван от битка за власт по високите етажи.

Уволненият директор Свен Мислинтат плати за лошите резултати, след като бе обект на разследване, касаещо възможен конфликт на интереси. Причината бе трансфер на стойност 8 милиона евро в последния момент през август. Клубът отрече уволнението му да има нещо общо с разследването, цитирайки „липса на широка подкрепа в рамките на организацията“ като причина за решението. Но дори самото съобщение изглеждаше объркано и набързо бе заменено с друго, в което все пак се благодари на Мислинтат за „огромните усилия“ по време на иначе краткия му престой в Аякс.

„Това е хаос, пълен хаос“, обобщава пред AFP футболният експерт Яп Сталенбург, но какъв е изходът и има ли изобщо такъв в обозримо бъдеще? „Това е много труден период. Само ако беше толкова лесно да щракнеш ключа и да обърнеш нещата…“, коментира временният изпълнителен директор Ян ван Халст, който също стана обект на гнева на феновете. „Те всъщност страдат навсякъде – продължава Сталенбург. – Не само на терена, но и извън него. От какво се нуждаят? От диктатор! Един силен лидер, който да дойде и да оправи нещата“.

Материал на "Тема спорт"