Във финал, който проблясваше между хаотичното и драматичното, Флуминензе победи Бока Хуниорс с 2:1 след продължения, за да спечели Копа Либертадорес за първи път в своята история и да регистрира пети пореден триумф за бразилските клубове – безпрецедентен успех в 64-годишната история на най-престижното клубно състезание в Южна Америка.

Огромната пътуваща армия от фенове на Бока трябваше да извърви пътя обратно към родината, тъгувайки за пропуснатия шанс. Колко близо бяха аржентинците до трофея, без да са спечелили нито един мач в елиминационната фаза! След шест поредни равенства те отново стигнаха до продължения с четвърти пореден съперник, а вратарят Серхио Ромеро може би си е представял как отново ще бъде герой при рулетката на дузпите. Вероятно точно такава е била тактиката. Повече тичане, затваряне на пространствата и дори бавене на времето, ако се наложи.

Осъзнавайки, че са по-лимитирани откъм качества аржентинците очевидно си бяха направили сметката, че трябва по-скоро да излъжат съперника, а не да го надиграят. Климатичните условия също бяха на тяхна страна. Случиха на прохладен и облачен ден в Рио де Жанейро, което означаваше, че няма как да бъдат смазани от жегата. Макар че играеше на своя „Маракана”, съставът на Флуминензе също даде първоначални индикации за предпазливост. Треньорът Диниз бе решил да остави нападателя Джон Кенеди на пейката, за да подсили халфовата линия. Това ограничи действията на бразилците в атака и събитията на „Маракана“ скоро изпаднаха в нещо като задънена улица. Очевидно нулевото равенство устройваше перфектно и Бока, но десет минути преди полувремето дойде момент, който обобщава най-доброто от Флуминензе при Диниз. Централният защитник Фелипе Мело отправи дълга топка към десния фланг, където двете крила Кено и Ариас се събраха и комбинираха отлично. Последва перфектно движение на нападателя Херман Кано, който показа типичната си ефективност и още с първото докосване изпрати топката в ъгъла.

В този момент Кано вече бе отбелязал един гол повече в Либертадорес от целия отбор на Бока. При този резултат трофеят отиваше в ръцете на Флуминензе, но през второто полувреме напрежението се оказа твърде голямо. Може би загубата на интензитет се дължи и на застаряващата възраст на доста от играчите, но Бока успя да се настани тревожно дълбоко в половината на бразилците. Алармата се включи след силен удар на Есекиел Фернандес от границата на наказателното поле, който бе спасен от ветерана Фабио в неговия мач №100 в Либертадорес. Явно домакините не обърнаха внимание на това предупреждение и на десния защитник Луис Адвинкула му бе оставено твърде много пространство. Перуанецът се възползва от шанса, влезе навътре и си нагласи топката, за да я прати неспасяемо в далечния ъгъл на Фабио.

Някои от големите фигури не успяха да блеснат и отстъпиха местата си. Кавани и Барко напуснаха за Бока, а Марсело и Гансо бяха сменени във Флуминензе. Бразилците обаче разполагат с по-дълга скамейка и това почти даде резултат в края на редовното време, когато две от резервите комбинираха. Лима подаде на Диого Барбоса, който се озова сам срещу вратаря, но се зачуди какво да прави и пропиля шанса. Дали това щеше да е ключовият пропуск, който да накара Флуминензе да съжалява?

Футболът обаче понякога дава шанс за изкупление и Барбоса бързо успя да се реваншира. Той прати топката в наказателното поле, където Кено свали с глава и Джон Кенеди матира безпомощния Ромеро. Точно така – Джон Кенеди, който се разписа в месеца, в който се навършват 60 години от убийството на американския президент със същото име. Но ако това беше изкупление за Барбоса, за автора на гола моментът на триумф също флиртуваше с трагедия. Той прекали с празненствата и получи втори жълт картон, което означаваше, че за Бока има лоша, но и добра новина – аржентинците вече бяха с човек повече на терена. Но не за дълго! Опитният ляв бек Франк Фабра сътвори голяма глупост и удари Нино в лицето. Случи се зад гърба на рефера, но окото на ВАР вижда всичко. Така численото предимство на Бока бързо се изпари. А с това си отидоха и реалистичните надежди за второ изравняване. Хуниорс заложиха на центрирания, в които накрая се включи дори вратарят Ромеро, но макар и с малко треперене, Флуминензе успя да задържи победата. Но без големи аларми.

_________________
ФАКТФАЙЛ: Триумфът на старчоците

* Флуминензе спечели Либертадорес със средна възраст на титулярите много над 30 години. Единствените, които започнаха мача и не са навършили 30, бяха капитанът Нино (26 г.), опорният халф Андре (22 г.) и крилото Ариас (26 г.). Редом до тях участие взеха 43-годишният вратар Фабио и 40-годишният Фелипе Мело, на фона на които дори 35-годишният Марсело изглежда млад. Десният бек Шавиер е на 33, Гансо е на 34, Кено също на 34, а един от героите – Кано, вече е на 35.

* Флуминензе стана 11-ият бразилски тим, спечелил най-престижното отличие в Южна Америка. Останалите 10 са Сао Пауло, Палмейрас, Сантос, Гремио, Фламенго, Крузейро, Интернасионал, Коринтианс, Атлетико Минейро и Васко да Гама. Единствените отбори от Бразилия, които са стигали до финал, без да успеят да го спечелят, са Атлетико Паранензе (два загубени финала през 2005 и 2022), както и Сао Каетано (загубил битката за трофея през 2002).

* Флуминензе ще се изправи срещу еквадорския ЛДУ Кито за Рекопа Судамерикана (Суперкупата на Южна Америка). По този начин бразилският тим ще получи шанс да се реваншира на този съперник за загубения финал в Либертадорес през 2008 г.

* Бока Хуниорс пропусна да спечели Либертадорес за седми път, като по този начин аржентинският гранд щеше да изравни рекорда на Индепендиенте за най-много отличия в надпреварата.

* Бока Хуниорс за последно спечели Либертадорес през 2007 г., след което загуби цели три финала през 2012 г., 2018 г. и 2023 г.

* Бразилската доминация в Южна Америка започва още през 2010 г. с триумфа на Интернасионал. Така от последните 14 финала в Либертадорес само 4 не са спечелени от бразилци – през 2014 г. триумфира Сан Лоренцо, през 2015 г. титлата е за Ривър Плейт, през 2016 г. за Атлетико Насионал (Кол) и през 2018 г. пак за Ривър Плейт.

* Флуминензе се намира чак на осмо място в бразилското първенство след 31 изиграни мача, което означава, че най-вероятно нямаше да участва в Либертадорес догодина, ако не бе спечелил финала.

ИГРАЧ ВЪВ ФОКУС

Херман Кано е голямата звезда на турнира

Най-голяма заслуга за бразилския триумф в Копа Либертадорес има… аржентинец. Става дума за 35-годишния ветеран Херман Кано, който в кариерата си никога не е играл в Европа. Започва в родния Ланус, а във Флуминензе пристига през 2022 г. Преди това е носил екипите на Чакарита Хуниорс, Колон, Депортиво Перейра, Насионал Асунсион, Индепендиенте Меделин, Пачука, Леон и Васко да Гама. Неговото представяне с екипа на Флу хвана окото още през сезон 2022, когато бе избран в Идеалния отбор на Кампеонато Бразилейро.

Със 129 гола той счупи рекорда за реализатор №1 в колумбийския Индепендиенте Меделин. По пътя към триумфа в Либертадорес пък бе точен 13 пъти за Флуминензе, включително и във финала. Не успя да вкара само в осминафиналите, но след това компенсира с 3 гола в двата четвъртфинала и още три в полуфиналите.

 

Материал на ESPN

Превод на "Тема спорт"