Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков даде интервю за Sportal.bg. В него легендата на “сините” и България говори по редица теми, които интересуват родната футболна общественост.

Голмайстор №1 в историята на Левски засегна, макар и с неохота, напускането на Станимир Стоилов. Също така Сираков коментира репликата си за “40-годишното приятелство” с Боби Михайлов, използвана като нарицателно от критиците му. 

Ето втората част от интервюто с Наско Сираков: 

Да преминем към още една тема, която разтърси левскарската общност - напускането на Стоилов. Първо, как го убедихте да се върне след толкова много време, в което той отказваше? 

- Този въпрос е приключил за мен. Няма какво да се връщам преди три, две и една година. Стоилов си има нов отбор, Левски има нов треньор. Той вече не е нов - Ники Костов. Така че ако ще ме питате нещо за Левски и Ники Костов - ме питайте, по другите въпроси нямам какво да говоря. 

Нито Стоилов ви критикува, нито вие него. Разделихте се като приятели, но в същото време Левски имаше нужда и от двамата, а сега единият липсва. Бихте ли го върнали след време? 

- Трябва да питате Мъри, защото той си тръгна. Никой не го е гонил. Обадете се в Гьозтепе и го попитайте него. 

Бихте ли го поканили отново след време? 

- Къде да го каня, Левски си има треньор. 

Да поговорим и по други теми, за БФС. Какво мислите за случващото се в българския футбол и предстоящите избори? Какво трябва да се случи? 

- Кой, първо, ще гарантира, че ще има такъв конгрес и избори? От това, което чувам и виждам, не мисля, че е много сигурно. Нашата позиция сме си я казали и няма какво да я повтарям. Ние смятаме, че българският футбол се нуждае от животоспасяваща промяна. Дали ще се случи, или не - не зависи от нас. Зависи от 620 клуба. Те ще решават на конгреса, ако има конгрес. Виждаме жали се, не се жали. Сто хиляди глупости.

Ще издигнете ли кандидат? 

- На този етап нямаме кандидатура, която да издигаме, а ще подкрепим този, който ни убеди на конгреса, че наистина ще работи за доброто и отлепване от дъното на българския футбол. 

Някой от кандидатите разговарял ли е с вас, искал ли е срещи с вас? 

- Не. Не сме разговаряли с никой. 

Защо никой не търси единия от двата най-големи клуба в България? 

- С Митко Бербатов сме говорили още преди две години, но от новите кандидатури, които се заявяват, никой не ни е търсил. Сигурно считат, че няма нужда да ни търсят. Ние сме един глас. 

Вие сте един глас, но общественото значение за кандидат, който е подкрепен от Левски, е доста сериозно? 

- Предполагам всички знаят, че с Боримиров сме тук, в Анталия. Аз го отдавам на това, че никой не се е обаждал от евентуалните кандидати. Като се приберем в София може и да ни потърсят. 

Много се шуми и за една ваша реплика за 40-годишно приятелство с Боби Михайлов. Играли сте доста дълго време заедно. Как ще го коментирате, защото се говори за него с ирония? Но то си е вярно, застанахте зад него. 

- Разбира се. Не само че сме играли заедно, но сме спали 10 години в една стая - по лагери и навсякъде. Умея да разграничавам човешките отношения от служебните. Отношението ми към Боби като приятел и като човек по никакъв начин не се е променило. Но вече няколко пъти казах, и Левски излезе с позиция, че смятам, че е дошло време за промяна. Футболна промяна. 

В какви отношения сте с Боби Михайлов? Чували ли сте се като приятели след вашите реплики за промяна? 

- Ама, нямаме проблеми. По принцип нямам проблем с никой, а съм сигурен, че и Боби мисли така. 

Колко струва в момента Левски, има ли си цена? 

- Не разбирам въпроса. 

Ако дойде някой и предложи 20 милиона, ще го продадете ли? 

- За мен това са хипотетични въпроси. Да навлизам в тях е смешно на този етап. Изискванията не са финансови, за да придобие някой Левски, а да ме убеди, че наистина ще се грижи за Левски така, че всяка година да е в борбата за титлата. 

Да ви върнем малко назад в разговора. Казахте, че сте радетел за "Левски на левскарите", но не му е сега времето. Кога мислите, че ще дойде това време и какво точно трябва да се направи, за да станат нещата? 

- Оказа се, че "Левски на левскарите" не получи абсолютно никаква подкрепа от голямата “синя” общност. Ако бяха събрали 20 000 членове, досега да са собственици. На 1000 няма как да стане и да ме убедят, че заслужават да са собственици на Левски. 

Т.е. вие сте на мнение, че в момента моделът на Барселона и Реал (Мадрид) с техните 100 000, тук 15-20 000 членове е неосъществим и не само Левски, но всички останали клубове не могат без хора, които да ги издържат. 

- Не, не съм на това мнение. Казах, че Левски на левскарите не получи широка подкрепа. Това казах. Ако я беше получил, досега да беше собственик на акциите. 

В заключение да ви попитам по темата с букмейкърите. Започнаха съкращения. При вас как се отразяват и имате ли проблеми от това естество? 

- Не. На този етап няма, но явно, че не само българският футбол, но и българският спорт ще бъде засегнат от законите, които се приемат за операторите. На този етап поне господин Мило Борисов по никакъв начин не ни е показал, че смята да намали или оттегли подкрепата си към Левски, за което съм му много благодарен.