Без много шум. Без предупреждения. И нека си признаем, без конкуренция! През последните няколко месеца се проведе теория на конспирацията, че сгъстената лятна програмата ще изцеди блясъка от първата титла на Ливърпул от 30 години насам. Няма начин!

Смъртта и икономическият срив може да вилняха по земята, ала спортът има много функции отвъд простото размахване на знаме и успехът на Ливърпул ще се усети дълбоко в клуб, в който футболът винаги е нещо повече от футбол. Не се заблуждавайте - това беше просто унищожение. Мърсисайдци не просто надтичаха останалите отбори на терена. От края на лятото до пролетта те сякаш работеха по различен набор от физически закони, марширувайки във Висшата лига и газейки всичко по пътя си.

Върховният момент беше победата над Лестър с 4:0 на Боксинг дей. Това беше едно от онези редки представяния, при които всяка компонентна част на спортната машина работеше по перфектен начин и в съвкупност с другите. Имате отбор, който спечели 26 от 27 мача в лигата от август до 28 февруари. Тим, който не е загубил у дома в първенството от 3 години, а най-добрият играч е централен защитник. Става въпрос за екип, чийто централен нападател не може да вкарва на "Анфийлд", а най-креативната сила е млад десен бек. И не на последно място - говорим за клуб, който изразходва 92 млн. паунда нето за трансфери през последните 5 години.

Това не е стандартна версия на унищожаващия успех. Как тогава да се обясни? Със сигурност се появи усещането, че Ливърпул по някакъв начин плува над вълните и е в своя собствена лига.

Което всъщност е така. Това е кулминацията на ясен и преднамерен процес, визия за развитие, която премахна собствените исторически граници на нерационалност и некомпетентност.

Отне 30 години, 58 дни и тримесечно блокиране, причинено от глобалната пандемия от коронавирус, но Ливърпул накрая отново е шампион на Англия! 19-ата и първа титла в ерата на Висшата лига бе потвърдена след поражението на Манчестър Сити като гост на Челси с 1:2. Така мърсисайдци детронираха гражданите, а в следващия кръг ще очакват да получат шпалир на "Етихад", където двата отбора ще се срещнат.

В рамките на 13 изключителни месеца Ливърпул грабна Висшата лига, Шампионската лига, Световното клубно първенство и Суперкупата на Европа. Сега е на път да счупи редица рекорди, голяма част от които се държат именно от Сити.

Джордан Хендерсън ще трябва да изчака до края на юли, за да вдигне трофея. А докато забраната за масови събирания не бъде премахната, празник с феновете в центъра на града няма да има, но сърцата на тези привърженици вече са на вълна пиршество.

Вероятно е болезнено да си играч на Ливърпул. Това е физически изискваща работа. Както Адам Лалана веднъж каза пред един германски журналист: "Радваш се да усещаш тази болка, защото всички останали също я чувстват. И искаш да продължиш заради твоя приятел. Така че всичко е наред".

Ливърпул може и да узакони титлата след неуспех на Сити, но този триумф е заявен на гърба на 28 победи, 2 равенства и само 1 загуба. Заслужава си да се замислим и да направим някои бързи сравнения.

Предишните 8 титли на мърсисайдци, простиращи се от 1978-а до 1990-а, бяха с много по-скромни цифри. Най-често това се случваше с 24, 25 или 26 успеха. А този отбор в момента е с 28 и пред него има още 7 кръга. Не забравяйте, че говорим за по-кратък и модерен сезон!

Ето защо мястото на новия Ливърпул в историята е гарантирано. Клоп дойде в Англия през октомври 2015-а и каза, че ще наложи свой футболен стил с висока преса. Остана верен на думата си. Предизвикателството сега е тимът да продължи в същия дух, а това може да се окаже най-трудното. Спечелването на титлата е едно, а защитата й съвсем друго.

Добрите отбори печелят титли само веднъж. А страхотните екипи се хващат за нещо и не го пускат. Към кой случай трябва да причислим Ливърпул? Към втория, разбира се, защото този тим има всичко на разположение, за да доминира години наред в английския футбол - страхотен мениджър, суперфутболисти с дългосрочни договори, чудесно работеща академия и финансова стабилност.

Преди 2 години Ливърпул на Клоп беше на 25 точки зад Ман Сити. Сега спечели титлата при оставащи 7 мача - постижение, което трябва да бъде издигнато на пиедестал в модерния футбол. Без шум, без предупреждения и без конкуренция - Ливърпул сбъдна 30-годишната мечта.


Барни Рони, вестник "Гардиън"
Превод на "Тема спорт"