Холандия - Коста Рика, мач от 1/4 финалите на световното първенство по футбол в Бразилия, начало 23.00 часа, пряко по Gol.bg.

До момента "лалетата" се справиха с Испания, Австралия, Чили и Мексико, записаха четири поредни победи, като головата им разлика до момента е 12:4, докато латиносите обърнаха Уругвай, треснаха Италия, извъртяха реми с Англия в групата си, след което отстраниха Гърция след изпълнение на дузпи на осминафиналите.

Състави:

ХОЛАНДИЯ:

Вратари: Яспер Силесен, Мишел Ворм, Тим Крул

Защитници: Рон Влаар, Стефан де Врай, Бруно Мартенс Инди, Дарил Янмаат, Пол Верхаех, Жоел Велтман, Теренс Конголо

Халфове: Дейли Блинд, Найджъл де Йонг, Джонатан де Гузман, Уесли Снайдер, Жорди Класи, Лирой Фер, Джорджинио Вийналдум, Мемфис Депай

Нападатели: Робин ван Перси, Ариен Робен, Дирк Каут, Джермейн Ленс, Клаас-Ян Хунтелаар

Контузен: Найджъл де Йонг

КОСТА РИКА:

Вратари: Кейлър Навас, Патрик Пембертън, Даниел Камбронеро

Защитници: Джони Акоста, Джанкарло Гонсалес, Майкъл Уманя, Оскар Дуарте, Хейнер Мора, Уейлън Франсис, Жуниър Диас, Кристиан Гамбоа, Рой Милър

Халфове: Село Борхес, Кристиян Болньос, Майкъл Барантес, Естебан Гранадос, Йелцин Техеда, Диего Калво, Хосе Мигел Куберо

Нападатели: Джоел Кембъл, Брайън Руис, Брандъл Бренес, Маркос Уреня

Наказан: Оскар Дуарте

Прогноза: На пръв поглед холандците са абсолютни фаворити в този мач и повечето прогнози са в тяхна полза, като познавачите на мачове дори дават резултат с поне два гола разлика в тяхна полза.

До този момент играчите на Луис ван Гаал са безмилостни в атака, където вкарват гол след гол и от това си изпатиха всички отбори застанали на пътя на "летящите холандци".

"Лалетата" разполагат с изключителни играчи в атака, където Ариен Робен, Робин ван Перси, Клаас-Ян Хунтелаар и Мемфис Депай са неудържими. Уесли Снайдер също се намира в страхотна форма и Холандия придобива изключителна сила в предни позиции.

Естествено ахилесовата пета на европейците е защитата, където всеки мач се допускат елементарни и груби грешки. Срещата със сигурност пропуска Найджъл де Йонг.

Бруталният боец в средата на терена обаче ще бъде достойно заместен от Джорджинио Вийналдум, който изигра страхотен мач с Мексико или от Дейли Блинд.

Луис ван Гаал разполага с полевалентни играчи, които могат да се подвизават в различни зони на терена, като пример за това е Дейли Блинд, който е използван, като ляв бек, ляв халф и дефанзивен халф. Друго предимство за "лалетата" е, че Ван Гаал умее перфектно да сменя схемата на игра по време на мача.

Ще се повторим от другите ни прогнози за Холандия, като добавим, че силата на този отбор е отборната игра, липсата на много звезди (този тим разполага само с три звездни играчи - Робен, Перси и Снайдер и останалите са млади "черноработници" и биткаджии) е по-скоро предимство, отколкото недостатък, тъй като това е било пречка за Холандия на предишни Мондиали, в които се е стигало до непрестанни караници и кавги между звездите.

Голям плюс за Холандия също така е Луис ван Гаал. Този човек е доказал в годините, че не се съобразява с никой играч, като в предния мач не се поколеба да смени Перси и на негово място да вкара Хунтелаар, който обърна "Ацтеките". Ван Гаал е брилянтен тактик и именно той е в основата на този успех на холандците.

Коста Рика пък е приятната изненада на първенството до момента. "Латиносите" излязоха от "групата на смърта", като в нея обърнаха Уругвай, чукнаха Италия и завършиха реми с Англия - нещо, за което за всеки един футболен специалист или анализатор е повече от впечатляващо и заслужава уважение и респект.

Лос Тикос се класира за първи път на четвъртфинал, като досегашното постижение за тима бе осминафинала от 1990 година. Статистиката показва, че Коста Рика разполага с една от най-добрите защити.

Латиносите допуснаха само два гола на турнира, при това от дузпа срещу Уругвай и в последната минута срещу Гърция.

Така днес в Салвадор един срещу друг ще се изправят уникалната атака на Холандия срещу брилянтната защита на Коста Рика, която до 1990 г. изобщо не бе участвала на световни финали и която в Бразилия вече записа най-успешното си представяне в историята.

Тактиката на латиносите е гъвкава защита, която на практика се състои от петима души и не дава на противника шанс да си поеме дъх, бързи флангови играчи, възроден Брайън Руис и майсторска игра на Кембъл.

Футболистите на Коста Рика определено ще са изморени след 120 тежки минути срещу Гърция, където в повечето време дори бяха в намален състав.

Отделно от това аут от мача ще са Рой Милър (контузен) и Оскар Дуарте, който бе изгонен срещу Гърция. Холандия пък никога не е губил от тим от КОНКАКАФ на световни финали (1-1-0, все срещу Мексико). Все пак ще се доверим на "лалетата" и ще заложим за тяхна победа и то с два гола разлика.

Резултат: Холандия - Коста Рика 3:1