Марибор – Левски, мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа, стадион: "Людски врът", начало: 21.00 часа

Вероятни състави:

Марибор: Я. Ханданович; А. Ходжич, Шме, М. Шулер, Янза; Връховец, Пушевар; Хотич, Таварес, Салалич; М. Новакович
Треньор: Д. Миланич

Левски: Йоргачевич; С. Александров, Пиргов, А. Александров, В. Минев; Де Ноойер, Костадинов; Прохазка, Аниете, Нар; В. Христов
Треньор: Л. Петрович

Прогноза на Gol.bg:

След тригодишна пауза Левски се завръща на международната сцена. "Сините" днес гостуват на словенския Марибор и всички специалисти ги определят като аутсайдер в сблъсъка. И няма как да е иначе, тъй като статистиката за столичани е трагична. В настоящия състав на Люпко Петрович няма футболист, който да се е разписвал със синята фланелка в евротурнирите. В историята си Левски има и три визити в Словения, като и трите се загубени. Две от пораженията са от Олипмпия Любляна – с 2:3 през 1994 и 0:1 през 1996, и през 2005 от Публикум с 0:1.

За капак Левски не е отстранявал отбор от Европа от лятото на 2010 г., когато беше елиминиран шведския АИК. После отборът отпадна последователно от Спартак Търнава след изпълнение на дузпи, от ФК Сараево (1:0 в София и 1:3 в Босна) и от казахстанския Иртиш след 0:0 и 0:2. Левски има и кадрови проблеми. Аут е твърдият титуляр в защита Сърджин Лукин, като се очаква мястото му в сърцето на отбраната да бъде заето от дебютанта Димитър Пиргов. Новото попълнение Хеан Деса също отпадна от сметките на Петрович заради мускулна травма, което отваря титулярно място за Франсис Нар.

Останалите играчите, които се очаква да излязат за Левски от 1-ата минута в Словения са вратарят Боян Йоргачевич, защитниците Ал. Александров, С. Александров и Веселин Минев, пред тях ще действат Джереми де Ноойер, Георги Костадинов, Роман Прохазка, завърналият се Антонио Аниете, а Венцислав Христов е без конкуренция в предни позиции.

През последните години пък Марибор натрупа сериозно самочувствие, благодарение на успехите си в Европа. През сезон 2014/15 тимът игра в групите на Шампионска лига, където в компанията на Челси, Шалке и Спортинг Лисабон завърши на последното 4-то място с 3 точки след по едно равенство с всички съперници. Година по-рано Марибор прескочи групата си в Лига Европа, изпреварвайки Зьолте Варегем и Уигън. На 1/6-финалите словенците отпаднаха от хегемона в турнира Севиля след равенство 2:2 у дома и загуба с 1:2 в Испания. През миналия сезон пък Марибор беше елиминиран от Астана на Станимир Стоилов в квалификациите на Шампионска лига.

Дали Левски най-накрая ще успее да зарадва феновете си с първа европейска победа от години, или ще претърпи поредно разочарование, ще разберем късно вечерта. Но нашата прогноза е, че "сините" няма да успеят да надскочат себе си.

Прогноза: Марибор – Левски 2:0