Швейцария – Коста Рика, мач от Група Е на Световното първенство, стадион „Нижни Новгород“, 21:00 часа българско време.

Прогнозата на Gol.bg:

Швейцария продължава битката за класиране на осминафиналите на Световното и ще търси задължителна победа над Коста Рика. „Кръстоносците“ спечелиха драматично срещу Сърбия с 2:1 в предишния си мач, който направи шансовете на тима за следващата фаза много големи.

Тимът на Владимир Петкович има 4 точки в актива си, колкото и лидерът Бразилия, а претендент за едно от първите две позиции е и отборът на Сърбия. Със сигурност швейцарците ще се ослушват и за случващото се на стадион „Спартак“ в Москва, където се срещат бразилци и сърби.

„Създадохме това, което наричаме организиран хаос и ще продължим да го правим в бъдеще. Щастливи сме от начина ни на игра“, заяви Петкович преди мача с Коста Рика.

Тимът от Централна Америка пък ще напусне Мондиала след двубоя, след като записа две поредни поражения и все още не може да отбележи гол. Треньорът Оскар Рамирес пък заяви, че критиките към него и възпитаниците му са незаслужени.

„Боли ни и едновременно сме разочаровани. Хората говорят много грешни неща. Исках да зарадваме нашата страна, но не исках да преминаваме през това, което изпитваме в момента. Имахме много тежка група. Дадохме всичко от себе си. Мога да кажа, че спя спокойно, но сънародниците ни са много емоционални“, каза Рамирес.

Швейцария ще излезе в мача с пълния си арсенал, включително с Гранит Джака, Джердан Шакири и Стефан Лихтщайнер, който избегнаха наказания заради жестовете си при победата над Сърбия.

В тима на Коста Рика също няма контузени или наказани футболисти. Очаква се последната си поява на световни първенства да запише 32-годишният Брайън Руис.

СТАТИСТИКА

Швейцария и Коста Рика ще се изправят за трети път помежду си и за първи на Световно първенство. Резултатът е равен – по една победа.

Швейцария няма загуба в предишните си 4 мача на световни финали срещу отбор от КОНКАКАФ – 2 победи и 2 равенства. Последният двубой бе спечелен от европейците – 3:0 над Хондурас.

Коста Рика няма победа в последните си 4 мача срещу европейски отбори на световни финали – 3 равенства и загуба, при само един отбелязан гол.

Коста Рика няма победа в пет поредни мача на Световно първенство – 3 равенства и 2 загуби. Тимът не вкара гол в 4 от тези двубои.

При загуба довечера Коста Рика ще повтори негативния рекорд от 2006 г. – да приключи в груповата фаза без спечелена точка.

Швейцария допусна гол във всеки от последните си три мача на световни финали.

Джердан Шакири допринесе за 5 от последните 6 гола на Швейцария на Световно първенство – 4 гола и асистенция.

Единствено Йозеф Хюги (6 гола) е отбелязал повече попадения за Швейцария на световни финали от Джердан Шакири (4).

Стефан Лихтщайнер записа 9-то участие за Швейцария на Световно първенство срещу Сърбия – рекорд в историята на тима.

Резултат: 2:0