Хърватия - Дания, мач от осминафиналите на Световното първенство, стадион “Нижни Новгород”, 21:00 часа българско време. 

Прогнозата на Gol.bg:

Намиращият се в страхотна форма отбор на Хърватия среща коравите датчани на стадиона в Нижни Новгород, а залогът е повече от голям - класиране за четвъртфиналите. Момчетата на Златко Далич изненадаха мнозина, като постигнаха три поредни победи в Група G на турнира, включително убийственото 3:0 над Аржентина. 

Дания обаче показа, че също е страхотен отбор и също не допусна загуба в турнира до този момент. Голямата звезда на отбора Кристиян Ериксен пък отсече, че той и съотборниците му са фаворити срещу хърватите. 

“Ако спечелим този мач, ще обединим цялата страна. Успехът ще вдигне националният ни дух. А ако бяхме отпаднали след групите, щеше да стане голям скандал. 

Може би Хърватия е малко по-голям фаворит в мача, ако се загледате къде играят играчите им. Но аз мисля, че ние можем да се справим с тях в 90-те минути”, каза Ериксен. 

Халфът на хърватите Матео Ковачич пък е наясно, че той и съотборниците му трябва да държат под око Ериксен. “Той е страхотен футболист. Доказал се е в Тотнъм. Наясно сме с качествата му, например с това, че притежава страхотен шут от далечно разстояние. 

Трябва да бъдем внимателни. Но ние успяхме да опазим Меси в мача срещу Аржентина, така че можем да го направим отново. Не се мислим за фаворити. Те също имат страхотни футболисти и сме пределно концентрирани. Ще бъде тежък мач, като всички досега. Играхме добре, постигнахме страхотни победи, но това няма да означава нищо срещу Дания, ако не изиграем нов такъв мач”, каза Ковачич. 

Хърватите си позволиха лукса да запазят голяма част от титулярите си при победата с 2:1 над Исландия. Така в селекцията на Далич се завръщат големите имена Иван Ракитич, Деян Ловрен и Марио Манджукич. 

За Дания се очаква да започне полузащитникът Вилиам Квист, който получи силен удар в ребрата по време на първия мач на тима си срещу Перу. Юсеф Поусен също ще започне като титуляр, след като изтърпя един мач наказание. 

СТАТИСТИКА 

Хърватия и Дания ще се срещнат за шести път, а статистиката е абсолютно изравнена - по две победи и равенство. 

Последният мач между Хърватия и Дания на голямо първенство бе през Европейското през 1996 г. Хърватите победиха с 3:0 в груповата фаза след голове на Давор Шукер (2) и Звонимир Бобан. 

Хърватия се класира за втори път в историята си на осминафинал на Световно първенство. Последният бе през 1998 г., когато тимът завърши на трета позиция. 

Хърватия спечели и трите си мача в груповата фаза на турнира - най-дългата серия в историята на тима на световни финали. Те допуснаха само един гол в тези двубои - от дузпа срещу Исландия. 

Шест от седемте гола на Хърватия в турнира бяха вкарани през второто полувреме. Освен това пет от последните шест точни удара на хърватите намериха мрежите на противниците. 

Дания се класира за четвърти път  историята си от 5 опита за осминафиналите. Предишните пъти бяха през 1986, 1998 и 2002 г. Тимът се класира за четвъртфиналите само веднъж - през 1998 г., когато е отстранен от Бразилия. 

Резултат: 2:1