Черно море – Левски, мач от 1/8-финалите за Купата на България, Варна, ст.: "Тича", начало: 16.00 часа наше време

Групата на Черно море за мача: Благой Макенджиев, Иван Дюлгеров, Пламен Димов, Мирослав Енчев, Илиас Хасани, Атанас Зехиров, Кононго, Емил Янчев, Васил Панайотов, Георги Илиев, Дани Кики, Мехди Фенуш, Патрик Андраде, Петър Витанов, Георги Божилов, Мартин Минчев, Радослав Василев, Жоржиньо

Групата на Левски за мача: Мартин Полачек, Божидар Митрев, Аймен Белаид, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Ивайло Найденов, Давиде Мариани, Ривалдиньо, Милош Цветкович, Филипе Нашименто, Нуно Рейш, Хали Тиам, Жерсон Кабрал, Давид Яблонски, Станислав Костов, Габриел Обертан, Илия Юруков, Луан Виана, Станислав Иванов

Прогноза на Gol.bg:

Купата на България е основен приоритет и за двата отбора. За Черно море може да бъде излаз към Европа за следващия сезон, докато за Левски се явява по-лесният трофей за печелене заради наложената хегемония на Лудогорец в Първа лига. Победителят ще бъде определен още днес, което е сериозна предпоставка за напечен мач.

Треньорът на "моряците" Илиан Илиев няма да може да разчита на трима от своите футболисти. Това са Aристот Н`Донгала, Стефан Станчев и Мартин Костадинов. В лагера на "сините" също има проблеми. Аут за Славиша Стоянович са Паулиньо, Богдан Вашчук, Серджиу Буш и Антъни Белмонт. Ривалдиньо обаче е готов за игра и попадна в групата, но едва ли ще се появи на терена на стадион "Тича".

През последните години Черно море се превърна в един от най-тежките съперници за Левски за Купата на България. През сезон 2016/17 двата отбора отново играха 1/8-финален сблъсък помежду си. Мачът обаче беше в София и варненци спечелиха с 3:2 след продължения, за да продължат напред. През 2015 г. те победиха Левски драматично на финала на стадион "Лазур" в Бургас  с 2:1, за да вдигнат трофея.

От 4 срещи във Варна в турнира, домакините имат 3 успеха и 1 загуба и в 2 от случаите продължават напред. И в двата победителят се е определял в 1 двубой – 3:2 след продължения през 2006 г. и 4:1 през 2009 г. Интересното е, че мачовете все са от същата фаза, както и днес.

През 2012 г. Черно море печели с 1:0, отново в 1/8-финал, но тогава се играеше на разменено гостуване и Левски отиде в морската столица след разгром с 4:0 на "Герена". Единственият случай, когато "сините" побеждават тук за Купата е през 1991 г. с 1:0, а преди това отново бяха победили с 4:0 в столицата.

Общият баланс за Купата е 10 победи за Левски и 5 за Черно море, плюс споменатия успех след продължения. През този сезон двата отбора се срещнаха в Първа лига и мачът в София завърши 2:2. Домакините бяха водени от Тодор Симов и малко след това Стоянович започна работа. 

Нашата прогноза е, че няма да има много голове и варненци ще продължат да са черната котка на Левски в турнира.

Прогноза: Черно море – Левски 1:0