Белгия победи с 2:1 САЩ след продължения на стадион "Арена Фонте Нова" и успя да се класира на 1/4 финал на Мондиал 2014. Там "червените дяволи" ще срещнат Аржентина, която пречупи "кръстоносците" от Швейцария.

Попаденията в мача за Белгия забиха Кевин де Брюйн и Ромелу Лукаку, точен за "янките" бе Джулиън Грийн.

Като цяло първото полувреме на този осминафинал сериозно разочарова, като играта бе накъсана и вяла, действията се развиваха основно в средата на терена, а положенията пред двете врати бяха рядкост.

След почивката обаче белгийците сериозно се разиграха и пред Тим Хауърд започна да ври и кипи, а той демонстрираше чудеса от храброст и класа.

Еден Азар и компания обаче правеха пропуск след пропуск, веднъж и гредата спаси американците и така се стигна до продължения.

В тях Белгия вкара още в началото, след като резервата Ромелу Лукаку изработи попадението на Брюйн, последва и гол за Лукаку.

Американците се върнаха в мача чрез Грийн и се опитаха да изравнят, но нямаха шанс и отпадат от Мондиал 2014. "Червените дяволи" пък продължават с отличните си игри и заслужено са на 1/4 финал за първи път от 1986 година.


Белгийците започнаха атакуващо мача и можеха да вкарат още в първата минута. Тогава Дивок Ориги бе изведен зад защитата на САЩ и се озова сам срещу Тим Хауърд, последва диагонален удар, но Хауърд показа класаи спаси.

Европейците продължиха да натискат и още в ответната си атака стигнаха до ново положение. Кевин де Брюйн направи самостоятелен пробив през центъра и шутира опасно от дъгата на наказателното поле, но топката се отби от защитник на американците.

Постепенно играчите на Юрген Клинсман се съвзеха и успяха да изнесат играта в по-предни позиции. В 10-ата минута 10' ДаМаркъс Бийзли проби остро по лявото крило, последва центриране, но топката мина над гредата. Това бе и първото по-сериозно положение за "янките".

Седем минути по-късно пък белгийски фен нахлу на терена и играта временно бе прекъсната. Последва страхотно положение за САЩ. Майкъл Брадли и Клинт Демпси разцъкаха технично пред пеналта на Белгия, след което Демпси нахлу в наказателното поле и стреля отсечено, но Куртоа спаси.

В 24-ата минута Белгия създаде уникално положение. Тогава Ян Вертонген проби през центъра и намери хитро Кевин де Брюйн, който обаче от чисто положение стреля до дясната греда. Секунди по-късно Ян Вертонген изведе Маруан Фелаини на чиста позиция, но ДаМаркъс Бийзли го блокира.

След половин час игра и звездата на Белгия Еден Азар се прояви. Той навърза двама играчи на САЩ и стреля остро от дъгата на наказателното поле, но Тим Хауърд спаси. Отговорът на американците бе тупалка на Джърмейн Джоунс, но топката мина до дясната греда на белгийците.

Срещата до този момент бе леко вяла, тъй като играта се водеше основно в средата на терена, а головите положения пред двете врати бяха рядкост. В 39-ата минута Алехандро Бедоя и Майкъл Брадли си размениха подавания, след което последва диагонален шут на Бедоя от ъгъла на наказателното поле, но в аут.

В продължението на полувремето Кевин де Брюйн проби през центъра и шутира остро, но Тим Хауърд спаси. Изключително предпазливо първо полувреме, което сериозно разочарова футболните капацитети.

Втората част започна с положение за Белгия . В 48-ата минута Драйс Мертенс стреля опасно с глава, но Тим Хауърд майсторски спаси. Последва и тупалка на Маруан Фелаини, но в аут.

Така се стигна до 55-ата минута, когато Ян Вертонген проби мощно отдясно и центрира отлично в наказателното поле на САЩ, но там двама негови съотборници се разминаха с топката и пропуснаха уникална възможност да опънат мрежата на американците.

Европейците продължиха да доминират и да мачкат, но малко по-късно гредата помогна на САЩ, след удар с глава на Дивок Ориги. Това бяха силните минути на "червените дяволи", които тотално доминираха, но така и не успяваха да опънат мрежата на Хауърд.

След час игра и Драйс Мертенс се отчете с пропуск, след като от три метра плъзна топката до лявата греда на американците. Тази поредица от положения стресна сериозно футболистите на Юрген Клинсман и те успяха да се издърпат напред и да изнесат топката в средата на терена.

В 72-ата минута Белгия изпусна най-чистото си положение до този момент. Кевин Миралас направи страхотен пробив, след което намери по перфектен начин Дивок Ориги, който се озова сам срещу Хауърд, но стреля в тялото му.

Седем минути по-късно Тим Хауърд демонстрира за пореден път световната си класа, като този път спаси техничен удар на еден Азар. Последваха и удари на Кевин де Брюйн, Еден Азар и Аксел Витцел, но Хауърд правеше срещата на живота си и отчайваше белгийците. Така се стигна до продължения.

В първото от тях в игра се появи Ромелу Лукаку и това се оказа решаващо за Белгия. В 93-ата минута Лукаку проби мощно по крилото и нахлу в наказателното поле на САЩ, след което върна топката на дузпата, тя попадна в Кевин де Брюйн, който с диагонален удар направи безпомощен Тим Хауърд за 1:0.

Веднага след това попадение последва нов шанс за Белгия, но Лукаку не успя да преодолее Тим Хауърд."Червените дяволи" обаче не пожалиха "янките" в 105 минута.

Тогава Белгия сътвори страхотна контра, при която Кевин де Брюйн направи отличен пробив по крилото, след което намери по великолепен начин Лукаку в пеналта на САЩ и той без проблеми вкара за 2:0. Американците обаче реагираха веднага.

В 109 минута Майкъл Брадли пусна уникален пас към резервата Джулиън Грийн, който с удар от въздуха направи безпомощен Куртоа и намали - 1:2.

"Янките" бяха близо и до изравняване, но Джърмейн Джоунс не успя да опъне мрежата отблизо, след което и Клинт Демпси не успя да преодолее Тибо Куртоа.

До края САЩ сериозно натисна, но така и не успя да стигне до чисто голово положение и отпадна от Мондиал 2014. Белгия пък е на 1/4 финал, където ще играе с Аржентина.

Белгия - САЩ 2:1

Голмайстори:

1:0 Кевин де Брюйн (93)
2:0 Ромелу Лукаку (105)
2:1 Джулиън Грийн (109)

Белгия: Тибо Куртоа, Тоби Алдервейрелд, Венсан Компани, Ян Вертонген, Даниел ван Буйтен, Аксел Витцел, Кевин де Брюйн, Маруан Фелаини, Еден Азар, Драйс Мертенс (62 - Кевин Миралас), Дивок Ориги (93 - Ромелу Лукаку)

САЩ: Тим Хауърд, Омар Гонсалес, Мат Беслер, ДаМаркъс Бийзли, Джеф Камерън, Фабиан Джонсън (32 - ДеАндре Йедлин), Майкъл Брадли, Алехандро Бедоя (105 - Грийн), Джърмейн Джоунс, Греъм Зуси (73 - Крис Вондоловски), Клинт Демпси