Хърватия разби Камерун с 4:0 в мач от Група "А" на Мондиала в Бразилия и така отборът запази шансовете си за преминаване на групата реални.

Първото попадение бе дело на ветерана Ивица Олич в 11-ата минута на срещата. Перишич удвои в 48-ата минута, а Манджукич добави два гола на сметката си в 61-ата и 73-ата минути.

"Шахматистите" така прекъснаха сушата си от 5 мача без победа на подобен форум.

Камерунците пък отпадат от турнира, след като отборът реално няма шансове да продължи напред, тъй като натрупа две загуби вече в турнира.

За да успее да се класира напред Хърватия пък ще трябва да победи Мексико в последния си мач от групата.

В този мач камерунците бяха без голямата фигура в тима си Самуел Ето'о, а освен това тимът игра малко над едно полувреме с човек по-малко, след като Алекс Сонг бе изгонен заради умишлен удар без топка срещу Марио Манджукич в 40-ата минута.
 



Срещата започна малко изненадващо по-активно за камерунците в първите няколко минути и те стигнаха до добри атаки пред вратата на противника.

В 8-ата минута Асу-Екото отправи нещо средно между удар и центриране в наказателното поле на "Шахматистите", но нямаше кой да засече топката.

Три минути след това пред Хърватия се откри чудесна възможност, след като Манджукич свали топката с глава  от свой съотборник в наказателното поле на противника, но в крайна сметка стражът на"Неукротимите лъвове" се намеси подобаващо.

Секунди след това все пак Хърватия стигна до попадение и поведе в резултата. В 11-ата минута Олич бе изпуснат от противниковата отбрана и и от 6-7 метра нямаше проблем да открие резултата. Пасът към него бе на Перишич, който видя чудесно съотборника си.

Постепенно хърватите поеха контрола над мача и през следващите няколко минути владееха инициативата.

В 15-ата минута Манджукич изпробва късмета си от дъгата, но неговият удар бе неточен.

Минута след това "Шахматистите" изуснаха уникален шанс за втори гол, след като от близка дистанция Перишич не успя да отправи удар и в крайна сметка футболист на Камерун изчисти топката от головата линия.

Камерунците отговориха със силен удар от дистанция на Мбиа, който обаче се оплете във външната част на мрежата.

Мачът постепенно обаче започна да става скучен след първите половин час и положенията започнаха да липсват.

В 40-ата минута Камерун обаче получи втори много сериозен удар, след като Алекс Сонг удари с лакът в гърба Марио Манджукич и реферът бе близо до ситуацията и прецени, че има умисъл, като показа на халфа директен червен картон.

Второто полувреме започна прекрасно за хърватите, тъй като те стигнаха до второ попадение в 48-ата минута.

Стражът на Камерун Итанже направи груба грешка при вкарването на топката в игра, след което тя бе поета от Перишич, който направи великолепен рейд и навлезе в наказателното поле, след което с прекрасен удар реализира.

Няколко минути след това Манджукич пропусна да направи преднината на родината си класическа. Той бе почти на една линия с противников футболист, но като цяло излизаше сам срещу вратаря. Ударът му обаче бе изключително слаб и разочароващ.

Всичко в този мач изглеждаше предрешено, а хърватите продължаваха да се забавляват на терена.

В 61-ата минута Манджукич реализира за класическото 3:0, след като засече от корнер топката в наказателното поле.

Мбиа можеше да намали, но негов много хубав удар мина малко над напречната греда.

Манджукич обаче направи погрома за Камерун пълен, след като вкара още един гол в 72-ата минута. Едуардо отправи удар от диагонала, който бе избит от Итанже с една ръка. Топката обаче попадна право в краката на нападателя на Байерн, който на празна врата реализира.

До края резултатът се запази.

КАМЕРУН - ХЪРВАТИЯ 0:4
0:1 Олич 11'
0:2 Перишич 48'
0:3 Манджукич 61'
0:4 Манджукич 72'

КАМЕРУН: Итанже, Асу-Екото, Н'Куло, Чеджу (46 - Нункеу), Сонг, Мбиа, Енох, Матип, Муканджо, Абубакар (70 - Уебо), Чупо-Мотинг (70 - Сали)

ХЪРВАТИЯ: Плетикоса, Пранич, Чорлука, Ловрен, Сърна, Перишич, Ракитич, Модрич, Самир (72 - Ковачич), Манджукич, Олич (69 - Едуардо)