Някой от вас запита ли се миналия четвъртък как щеше да се развие мачът между Бразилия и Хърватия, ако домакините не бяха получили дузпа, подарена им арбитъра, а вратарят на гостите Плетикоса не бе направил слаб мач?

Ако някой го е направил, то във вторник е получил своя отговор в двубоя на Селесао с Мексико. Срещу силен вратар и без съдийска подкрепа, Бразилия не успя да стигне до победата.

Мексиканците започнаха мача с добре подредена защита, осъзнавайки огромния проблем, който бразилците имат със създаването на положения. С течение на времето Сомбреротата се окопаваха все повече и повече.

Безспорно е, че №1 в мача бе вратарят им "Мемо" Очоа, който направи извънземен мач. Безпорно е обаче също, че златистите не предложиха един постоянен ритъм, а действаха на импулси, както и това, че Мексико също можеше да вкара гол.

Прогнозите се оправдаха напълно: тази Бразилия е компактен, физически и психически силен отбор, на който обаче му липсва качество на ключови позиции, за да може да "отключи" някои мачове и да преодолее съпротивата на добре организирани съперници. Или поне да го направи по начина, който се очаква от петкратния световен шампион.

Бразилия е принудена да се бори до смърт във всеки от мачовете си и да чака някои детайли да наклонят везните в нейна полза. В първия мач Селесао откри ключовите елементи в лицето на японския рефер и на хърватския вратар, но срещу Мексико не беше така.

На всичкото отгоре Луис Фелипе Сколари има огромния "късмет" да разполага с Неймар. Той проектира отбора си така, че да играе ексклузивно за него и асът на Барса засега оправдава очакванията. И срещу Мексико той беше най-добрият в редиците на Селесао, точно както и срещу Хърватия. Липсата на съотборник като Меси изглежда сваля бремето от раменете му и той се нагърбва с ролята на лидер. Но и това бе недостатъчно, за да могат златистите да стигнат до втора победа на световното.

Този път не всички параметри бяха в полза на домакините и те просто не успяха да решат уравнението.

Алберто Пиниеро, Goal.com