Халфът на Испания Чаби Алонсо приключва с националния отбор, съобщават испанските медии, позовавайщи се на източници близки до играча. Решението е взето още преди световното първенство, така че провалът в Бразилия не е повлиял на намеренията му, въпреки че той твърди, че още не е преценил дали ще остане или не. 

Футболистът, който ще навърши 33 години през ноември, слага края на кариерата си в представителната селекция, като до този момент има 113 мача, в които вкара 16 гола, а балансът на отбора в тези мачове е 88 победи, 12 равни и 13 загуби. 

Той участва на 3 световни първенства, 2 европейски и 2 турнира за купата на Конфедерациите, като бе неизменна част от постигнатите успехи на иберийците в последните години, печелейки световната титла и два пъти триумфира като шампион на Европа. 

В същото време Алонсо изясни думите си след загубата от Чили, когато заяви, че на отбора е липсвала амбиция и това породи слухове, че е в конфликт с някои от съотборниците си. 

„Мисля, че някои хора просто търсят начин да създават напрежение. Мога да кажа, че бяхме отдадени и искахме да се представим добре, но в спорта това невинаги е възможно. В крайна сметка постигнахме големи успехи, но да се задържиш на това ниво е много трудно. Трябва да се справим с болезненото отпадане, кой както умее“ заяви той.