Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал логично бе в минорно настроение, след като страната му загуби 1/2-финала на Мондиала от Аржентина след изпълнение на дузпи.

Все пак той не пропусна да пусне една шега по време на пресконференцията.

"Аз научих Серхио Ромеро да спасява дузпи, за това толкова боли", обяви холандецът.

Именно стражът на Аржентина спаси две дузпи на "Лалетата" и се превърна в герой за страната си. Ван Гаал пък му е един от големите учители, след като преди няколко години го взе в състава на АЗ Алкмаар.

"Toва бе просто най-страшният сценарий, да загубим при дузпите. Нещата при тях са просто въпрос на късмет, а ние в крайна сметка се оказахме в губещата позиция".

"При друг турнирен сценарий, просто трябва да вкараш с гол повече от съперника по време на мача, но ние просто не успяхме да направим това".

"Но не е само това, ние не успяхме да създадем много положения в този мач и имахме далеч по-малко ситуации, отколкото в други наши мачове по време на Мондиала".

"Въпреки това и аржентинците не създадоха много ситуации. Видяхме една тактическа битка на терена. Играчи като Робен, Снайдер и Ван Перси трудно намираха начин да застрашат противника в този мач, но същото важеше и за Меси, Агуеро и Лавеци".

"Смятам, че надминахме очакванията на хората и не само, че преминахме груповата фаза, но и победихме Мексико и Коста Рика. Най-малко пък бяхме равностойни с Аржентина на 1/2-финала, ако не дори и по-добри от тях. Просто дузпите бяха въпрос на късмет".

"Kaто цяло смятам, че направихме един фантастичен турнир, както и бразилските журналисти се изразиха.

Той също така призна, че е щял отново да заложи на Тим Крул при дузпите, но вече е бил направил трите си смени преди това и именно това му е попречило.

"Ако можех да заменя Килесен с Крул преди дузпите, щях да го направя, но вече бях извършил трите си смени. Смених Инди за Янмаат, защото той имаше жълт картон, а освен това не се справяше особено добре. Не исках да поемам риск с Де Йонг, тъй като имаше проблем с травма и за това реших да го извадя и да пусна Класи. Смених и Ван Перси, защото бе изтощен", каза той.

Опитният специалист не пропусна да отбележи, че според него е безмислено да има мач за третото място. Холандците ще спорят за бронзовите медали срещу домакините от Бразилия.

"Мисля, че изобщо не трябва да има мач за третото място, повтарям това от 10 години. Все пак ние ще изиграем този мач, макар че имаме по-малко време за подготовка, което не е честно. Най-лошото е, че можеш да загубиш два пъти подред в един турнир, в който си се представил удивително добре", отсече той.