Световният Шампион Испания претърпя срамен крах след като бе елиминиран още в груповата фаза на световното първенство в Бразилия.

Ла Фурия загуби и втория си мач в групата след като отстъпи с 0:2 от Чили и загуби и теоретични шансове да се класира за осминафиналите на турнира.

Испанците отново се представиха много неубедително и се оказа неспособни да се справят с бързите атаки на съперника. Точно по този начин Чили откри резултата в средата на първото полувреме след чудесна комбинация, въвлякла Алексис Санчес, Артуро Видал и Чарлс Аранхис, след което накрая Едуардо Варгас вкара хладнокръвно.

Малко преди почивката пък Аранхис вкара втори гол, с направи добавка след пряк свободен удар на Алексис Санчес.

Испания имаше две добри възможности в началото на второто полувреме, но първо Диего Коста се забави с удара от чиста позиция, а след това Серхио Бускетс не успя да засече точно от един метър на празна мрежа. До края на мача атаките на Испания загуби идея в атаките си и не успя да стори нищо, за да избегне поражението.

Така за трети път в последните 4 световни първенства шампионът е елиминиран още в груповата фаза след като същата съдба сполетя и Франция през 2002 година и Италия през 2010 година.

Чили от своя страна спечели за първи път в историята победа срещу Испания, след като в досегашните 10 мача имаше 8 загуби и 2 равенства. След успеха чилийците си гарантираха класиране на осминафиналите, като в последния мач ще реши в директен спор с Холандия кой ще завърши на първо място в групата.


 

В състава на Испания Винсенте дел Боске бе извършил две промени. На мястото на колебливия Жерард Пике в защита титуляр бе халфът на Байерн Мюнхен Хави Мартинес. В средата на терена пък Шави изненадващо бе отстъпил място на Педро. За Чили пък Хорхе Сампаоли бе направил само една смяна и вместо Хорхе Валдивиа започна Франсиско Силва.

Чили започна изключително нахъсано и още в първата минута Артуро Видал създаде сериозно напрежение в наказателното поле на Испания. Той промуши топката между краката на Хави Мартинес и подаде към Едуардо Варгас, но той се забави с удара и топката бе изчистена в корнер. След центрирането обаче кълбото бе изчистено към Гонсало Хара и той нанесе много опасен удар с глава от десетина метра, но на сантиметри покрай сглобката на гредите.

Постепенно Испания овладя контрола върху мача, макар да нямаше типичното смазващо превъзходство във владеене на топката. Играта обаче бе пренесена в половината на Чили и пресата на Ла Фурия на няколко пъти даде резултат. Така в 15-та минута играч на Чили загуби топката и Диего Коста започна опасна акция. След това нахлу в наказателното поле и от малък ъгъл през защитник стреля много неточно. Иниеста обаче застигна топката преди тя да излезе в аут и пробва да я поднесе назад. След рикошет в защитник тя попадна в непокрития Чаби Алонсо, но вратарят се хвърля срещу него и спаси удара.

Изглеждаше, че Испания намира ритъма си на игра, но точно тогава Чили нанесе своя удар. В 20-та минута Алексис Санчес и Видал разиграха чудесно по крилото между няколко защитника и изведоха Чарлс Аранхис отдясно в наказателното поле. Той бе покрит от защитник, но успя да обърне топката пред вратата за непокрития Едуардо Варгас, който финтира хвърлилия се пред него Касияс и вкара в мрежата.

Световният шампион можеше да отвърне бързо, след като Диего Коста овладя центриране в пеналта между двама съперника и поднесе назад към Чаби Алонсо, но той от границата на наказателното поле стреля силно над вратата. Малко след това самият нападател успя да нанесе удар под носа на съперник, но от десетина метра прати топката близо до страничната греда.

В следващите минути играта стана разпокъсана и макар Испания да притежаваше топката, не създаваше голови възможности. Чили изглеждаше доволен да пази резултата, но малко преди почивката успя да вкара втори гол.

Удар от фаул на Алексис Санчес бе спасен от Касияс, но топката попадна в Аранхис, който я овладя добре и с мигновен удар я заби в горния десен ъгъл на вратата.

На почивката Винсенте дел Боске смени Чаби Алонсо и пусна Коке и Испания започна много активно. Още в 48-та минута иберийците имаха много добро положение, след като Иниеста даде невероятен извеждащ пас към Диего Коста в наказателното поле. Той бе на чиста стрелкова позиция, но се забави с удара и защитник го блокира.

Само пет минути по-късно обаче Ла Фурия имаше още по-добро положение за гол. Диего Коста пробва удар със задна ножица, който бе много неточен, но така неволно изведе Серхио Бускетс на втората греда. Пред него имаше празна мрежа и той трябваше просто да засече от един метър, но направи по-трудното и прати топката покрай вратата.

След тези пропуски обаче постепенно остротата в атаките на Испания отново се загуби, докато Чили уплътни пространствата пред вратата си. От своя страна тимът на Хорхе Сампаоли имаше условия за контраатаки с бързите си футболисти. При една такава ситуация влезлият като резерва Мена получи в наказателното поле и нанесе лош диагонален удар, но така без да иска намери на втората греда Исла. Той обаче с шпагат не можа да намери опразнената мрежа.

В самия край на мача Испания успя да наложи малко по-сериозен натиск. Първи влезлият като резерва Санти Касорла стреля остро от границата на наказателното поле, но Браво се хвърли и изби до гредата. След това Андрес Иниеста нанесе много опасен удар от дистанция, но Клаудио Браво направи страхотно спасяване с една ръка пред сглобката на гредите.

В даденото от съдията допълнително време пък центриране от корнер не бе изчистено и след разбъркване топката стигна до Серхио Рамос, който стреля от само пет метра разстояние, но защитник изби от голлинията.


Испания - Чили 0:2

0:1 Варгас 20
0:2 Аранхис 43

Испания: Касияс, Алба, Рамос, Хави Мартинес, Аспиликуета, Бускетс, Чаби Алонсо, Иниеста, Давид Силва, Педро, Диего Коста
 
Чили: Браво, Мена, Исла, Медел, Хара, Видал, Франсиско Силва ,Аранхуис, Диас, Алексис Санчес, Варгас