"Евроспорт" извади няколко акцента от първите два осминафинала на световното, играни в събота.

Колумбийците са новите бразилци

Във футбола Бразилия е символ на "красивата игра". Общо взето причините за това са две. Първата е, че Селесао е с най-много спечелени световни титли в историята. По-важното е обаче, че на терена бразилците често се доверяват на инстинктите си и на моменти изглежда, че играят с лекота.

Фактът, че настоящият отбор е по-скоро работлив и усърден, отколкото техничен и ефектен отбор, особено в средата на терена, както и невероятното напрежение, правят тази селекция на златистите по-малко "бразилска" отвсякога.

Колумбия изглежда готова да поеме щафетата. Радостта, с която играчите на Пекерман празнуват всеки отбелязан гол, както и яркият им футбол, ги превръщат в любимци на неутралните фенове. Остава да видим какво ще се случи в двубоя между двата тима в петък.

Бразилия трябва спешно да подобри играта си

Преди година на Купата на конфедерациите бразилците пометоха всичко по пътя си. Така обаче Селесао увеличи още повече напрежението върху себе си, защото очакванията златистите да спечелят световната титла за шести път в историята на собствен терен скочиха до небето.

До момента обаче Бразилия играе крайно неубедително. Разбира се, домакините може би са напът да налучкат верния ритъм, но истината е, че ако срещу Колумбия Селесао не подобри рязко играта си, всичко за златистите може да приключи още на четвъртфинала.

Чили нямаше да издържи до края

Чилийците направиха впечатление с изключително енергичната си игра на световното. Нямаше как обаче червените да са в състояние да играят така до края на турнира.

След изтощителните 120 минути срещу Бразилия чилийците със сигурност трудно щяха да се възстановят за четвъртфинала с Колумбия. В този смисъл за неутралните зрители е добре, че напред продължават домакините.

Неймар оправдава очакванията

Лесно е човек да забрави, че Неймар е само на 22 години. Страстта, с която играе нападателят на домакините, ни кара също така да забравим какво огромно напрежение, свързано с очакванията той да изведе Бразилия до нова световна титла, тегне върху плещите му.

До момента асът на домакините не трепва. Дузпата, която вкара на Чили, е поредното доказателство, че той е в състояние да издържи на бремето на огромните очаквания.

Суарес създаде двоен проблем на Уругвай

Канибалската атака на Луис Суарес срещу Киелини съсипа Уругвай. Небесносините не само загубиха най-добрия си футболист, но и прекараха дните преди осминафинала с Колумбия в опити да оправдаят и защитят своята звезда.

На "Маракана" Кавани и компания изглеждаха напълно изцедени. Просто уругвайците изхабиха прекалено много емоционални сили, обсъждайки наказанието на Суарес преди двубоя.

Кавани е отличен нападател, но не е лидер

Единсон Кавани пропусна да блесне на световното, но си остава един от най-смъртоносните нападатели в света. В Бразилия просто си пролича, че той, за разлика от Суарес, не е лидер.

Обикновено Кавани е надежден източник на голове и няма нужда от специална покана, за да бележи. Но ако нещо в играта на отбора му не върви или ако съотборниците му не са от неговата класа, не чакайте от него да дърпа своите напред.