Холандия победи Чили с 2:0 на стадион "Коринтианс Арена" и така "лалетата" спечелиха първото място в група "В" на Мондиал 2014 с пълен актив от девет точки.

Така футболистите на Луис ван Гаал най-вероятно ще се разминат на 1/8 финалите с Бразилия, ако "кариоките" спечелят група "А". Попаденията в мача забиха резервите Лирой Фер и Мемфис Депай.

Чили също продължава напред в турнира, като южноамериканците заслужават само суперлативи за досегашното си представяне на Мондиала.

Двата отбора доказаха, че нямат конкуренция в тази група и заслужено са на осминафиналите. Днешната среща обаче няма да се запомни с особени футболни достойнства.

На "Коринтианс Арена" властваше изцяло тактиката и позиционната игра, което намали до минимум красивите отигравания, головите положения и нестандартните изяви.

Все пак "лалетата" показаха, че са по-качествен отбор, вкараха две попадения в края на срещата и заслужено си взеха победата.


Срещата на "Коринтианс Арена" започна с приспивно темпо, като в началните минути играта се водеше основно в средата на терена.

В 7-ата минута Ариен Робен нахлу мощно в половината на Чили и стреля остро от дъгата на наказателното поле, но топката мина над вратата на южноамериканците.

Малко по-късно заместникът на Робин ван Перси в този мач - Дирк Каут, проби по дясното крило и центрира в наказателното поле на Чили, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата на Клаудио Браво.

В 12-ата минута Ариен Робен центрира остро от пряк свободен удар в наказателното поле на Южноамериканците, но там Маурисио Исла бе най-добре пласиран и изчисти топката.

Отговорът на Чили бе удар с глава на Едуардо Варгас, но в аут. Последва ново положение за южноамериканците. Марсело Диас разцъка технично с Еухенио Мена отдясно и нахлу остро в наказателното поле на "лалетета", но там Рон Влаар отлично го блокира.

В 23-ата минута Алексис Санчис намери хитро след корнер Фелипе Гутиерес, но той от чисто положение стреля над вратата. Две минути по-късно Уесли Снайдер стреля от пряк свободен удар, но Браво без проблеми спаси.

След половин час игра играта отново се пренесе основно в средата на терена, където двата отбора сериозно се бяха "захапали". В 35-ата минута бе и най-чистото положение за Холандия до момента.

Де Йонг напредна мощно през центъра и намери Робен в наказателното поле на Чили, но той се засуети и изпусна да нанесе голов удар. Малко по-късно Алекси Санчес се свлече в пеналта на Холандия, но дузпа правилно не бе отсъдена.

В 41-ата минута Робен центрира отлично от пряк свободен удар в наказателното поле на Чили, където Стефан де Врай се извиси и стреля с глава, но до дясната греда. Секунди по-късно европейците изпуснаха уникален шанс.

Летящият холандец Ариен Робен взе топката от центъра и мина на парад покрай поне седем играчи на Чили, след което нахлу в пеналта и стреля по диагонала, но топката мина до лявата греда на южноамериканците. Малко преди почивката Фелипе Гутиерес стреля с глава от вратарското поле, но в аут.

Второто полувреме започна с положение за Холандия. Дирк Каут проби мощно по лявото крило и центрира остро в наказателното поле на Чили, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата.

Постепенно скуката отново се възцари на "Коринтианс Арена", а действията се пренесоха в средата на терена. След час игра Алексис Санчис стреля силно, от около 35 метра, но топката мина високо над вратата на "лалетата". 

Малко по-късно Ариен Робен центрира в наказателното поле на Чили, където топката достигна до Уесли Снайдер, който стреля от воле, но право в тялото на играч на южноамериканците.

В 63-ата минута дойде и най-спорното положение за дузпа в мача. Тогава Алексис Санчес нахлу в наказателното поле на Холандия, където бе блокиран и съборен от Яспер Силесен, но не последва наказателен удар за Чили.

От многобройните повторения така и не стана ясно дали южноамериканците бяха ощетени или отсъждането на съдията Бакари Гасама бе правилно.

Така се стигна до 77-ата минута, когато "лалетата" вкараха. Тогава Дарил Янмаат и Ариен Робен разцъкаха триково от ъглов удар, след което последва центриране към резервата Лерой Фер, който с глава опъна мрежата на южноамериканците за 1:0.

В 83-ата минута Найджъл де Йонг едва не си заби нелеп автогол, но за негово щастие  топката не посети холандската врата. До края на срещата Чили натисна, но така и не стигна до чисто голово положение.

Така се стигна до последната минута, когато "лалетата" вкараха втори гол. Найджъл де Йонг изведе Ариен Робен по лявото крило, той нахлу в половината на Чили, след което намира по перфектен начин резервата Мамфис Депай, който без проблеми вкара за 2:0. Така Холандия взе трета победа в групата и заслужено спечели първото място.

Холандия - Чили 2:0

Голмайстори:

1:0 Лирой Фер (77)
2:0 Мемфис Депай (93)

Холандия: 1.Яспер Силесен, 2.Рон Влаар, 3.Стефан де Врай, 7.Дарил Янмаат, 5.Дейли Блинд, 6.Найджъл де Йонг, 10.Уесли Снайдер (75 - Лирой Фер), 20.Джорджинио Вийналдум, 11.Ариен Робен, 15.Дирк Каут, 17.Джермейн Ленс (69 - Мемфис Депай)

Чили: 1.Клаудио Браво, 2.Еухенио Мена, 4.Маурисио Исла, 17.Гари Медел, 18.Гонсало Хара, 5.Франсиско Силва, 16.Фелипе Гутиерес (46 - Жан Бусежур), 20.Чарлс Аранхис, 21.Марсело Диас, 7.Алексис Санчес, 11.Едуардо Варгас