Швейцария - Франция, мач от Група Е на световното първенство. Стадион "Арена Фонте Нова", начало 22.00 часа.

 

Швейцария:

Вратари: Диего Беналио, Ян Зомер и Роман Бюрки
Защитници: Стефан Лихщайнер, Рето Циглер, Филип Сендерос, Стив Вон Берген, Михаел Ланг, Рикардо Родригес, Йохан Джору, Фабиан Шар
Халфове: Транкуило Барнета, Гьокан Инлер, Гранит Джака, Валон Бехрами, Валентин Стокер, Блерим Джемаили, Желсон Фернандес, Джердан Шакири
Нападатели: Харис Сеферович, Марио Гавранович, Адмир Мехмеди, Йосип Дърмич

 

Франция:


Вратари: Уго Лорис, Стефан Руфие, Микаел Ландро
Защитници: Матийо Дебюши, Патрис Евра, Рафаел Варан, Мамаду Сако, Елаким Мангала, Бакари Саня, Лукас Дигне, Лоран Косиелни
Полузащитници: Йоан Кабай, Реми Кабея, Матийо Валбуена, Рио Мавуба, Блез Матюиди, Муса Сисоко, Пол Погба, Морган Шнайдерлен
Нападатели: Оливие Жиру, Карим Бензема, Антоан Гризман, Лоик Реми

 

 

ПРОГНОЗА: Франция и Швейцария се изправят един срещу друг в битката на върха в Група Е.  Победителят почти със сигурност ще продължи напред, докато загубата не е фатална за другия отбор, който ще запази всички шансове да се класира на второто място в групата.

Така лишени от притеснение двата отбора ще могат да разкрият офанзивния си потенциал, в опит да си гарантират първото място в групата. В малко по-добра позиция е Франция, която има по-добра голова разлика и при равенство ще има предимство пред Швейцария.

"Петлите" са фаворит в този мач според мнозина, но да не забравяме, че всъщност "Кръстоносците" бяха водачите в групата и са с 11 места по-нагоре в класацията на ФИФА. Под ръководството на Отмар Хицфелд те изградиха чудесен отбор и в последните си 19 мача имат само една загуба, при 13 победи.

Франция от своя страна е отбор на крайности. Напоследък тимът или постига триумфи на големи турнири, или се сгромолясва зрелищно. На този етап изглежда, че нещата вървят към първия вариант. След оставането извън отбора на Самир Насри и Франк Рибери обстановката е спокойна и позитивна. Победата с 3:0 над Хондурас пък тушира притесненията за провал.

Разбира се, Хондурас не е най-големият критерий за силата на Франция, още повече, че карибската държава игра цяло полувреме с човек по-малко. От друга страна обаче изключително грубата и защитна игра на Хондурас е много неудобна за разкриване на пълния потенциал в атака на който и да било.

Сега срещу далеч по-цивилизованите швейцарци Франция ще има възможност да покаже на какви комбинации е способна. Карим Бензема се намира в невероятна форма, а до него сериозна подкрепа му оказва исканият от Арсенал Антоан Гризман.  Така по всяка вероятност "Петлите" ще са по-опасният отбор и може би ще имат повече голови положения. Швейцария обаче е опитен отбор, който може би ще успее да измъкне равенство. Както казахме, то ще бъде прието добре от Франция и в последните минути тимът на Дидие Дешан не би трябвало да рискува, в търсене на победата.

Статистиката също подкрепя такъв развой - последните три мача между тези два отбора са завършвали наравно.

Резултат: 1:1