Франция направо унищожи Швейцария и записа впечатляваща победа с 5:2 в мач от Група Е на Световното първенство.

Петлите нанесоха решителен двоен удар в рамките на само една минута в средата на първото полувреме. Първо Оливие Жиру вкара с глава след центриране от корнер, а след изпълнението на центъра от Швейцария Карим Бензема пресече подаване и изведе Блейз Матюиди за втория гол.

Пет минути преди почивката след образцова контраатака Жиру асистира за Матийо Валбуена за третия гол на Франция.

След почивката Швейцария започна добре, но в средата на частта Бензема вкара четвърти гол с хубав удар със завъртане. Малко след това пък той записа втора асистенция за петия гол на Муса Сисоко.

Последва тежък период за "Кръстоносците", в който можеха да паднат още 2-3 гола. В самия край на мача обаче те спасиха малко от честта си, като върнаха два гола. Първо влезлият като резерва Джемаили вкара от фаул, а след това Гранит Джака се разписа с ефектен удар от воле.

След успеха Франция почти със сигурност си гарантира класиране за осминафиналите, освен ако не падне с голяма разлика в последния си мач срещу Еквадор. Швейцария от своя страна също има своите шансове, ако победи Хондурас в последния си мач и не се стигне до някаква невероятна въртележка.

 



В състава на Франция Дидие Дешан бе извършил рокада в атака и на мястото на Антоан Гризман като започна Оливие Жиру. В халфовата линия пък вместо Пол Погба титуляр бе Муса Сисоко. Отмар Хицфелд пък бе пуснал като титуляри героите от предния мач Харис Сеферович и Адмир Мехмеди.

Присъствието на Оливие Жиру на терена се усети още в самото начало, когато без да види Стив Фон Берген протегна високо крак и неволно го удари в лицето. Защитникът на Швейцария получи аркада и бе заменен принудително от Филип Сендерос.  Това явно се отрази на защитата на Швейцария, чиито действия от този момент станаха много неубедителни.

Така в 17-та минута именно Жиру успя да открие резултата. След центриране от корнер той надскочи двама защитници и засече остро с глава. Вратарят на Швейцария Диего Беналио успя да отклони топката, но недостатъчно и тя влезе в мрежата.

Буквално секунди след подновяване на играта Франция нанесе решителен втори удар. Карим Бензема пресече подаване назад и изведе Блейз Матюиди отляво. Той напредна в наказателното поле и стреля силно към близката греда. Беналио не бе на добра позиция и така топката влезе в мрежата.

Едва в 27-та минута бе първата възможност за Швейцария. Центриране от фаул не бе изчистено добре и топката достигна до Гранит Джака, който вкара отблизо в мрежата. Голът обаче правилно бе отменен заради засада. Три минути по-късно Швейцария бе много близо до редовен гол. Силен удар от дистанция на Мехмеди не бе уловен от Уго Лорис и топката попадна в Джердан Шакири. Той нанесе диагонален удар, но топката мина покрай гредата.

В ответната атака Франция спечели много лека дузпа. Бензема проби в наказателното поле, но бе пресрещнат от Джору и постепенно стигна до аутлинията. От там нямаше какво да направи, но точно тогава защитника го спъна с неразчетена изява.   Бензема обаче пропусна да вкара, като Беналио спаси удара му. Отбитата топка бе достигната от Йоан Кабай, който имаше празна мрежа на пет метра пред себе си, но уцели напречната греда.

Пет минути преди края Швейцария имаше нова опасна атака, при която Шакири бе изведен отляво в наказателното поле и можеше да стреля веднага, но реши да продължи напред и да поднесе назад, но подаването му бе пресечено в корнер. Именно след този корнер Франция организира перфектна контраатака, от която падна трети гол. Бензема и Варан комбинираха и Оливие Жиру бе изведен по абсолютно опразненото ляво крило. Той навлезе в наказателното поле, но без да се лакоми поднесе към втората греда, където Матийо Валбуена засече на празна мрежа.

Преди края на полувремето можеше да падне и четвърти гол за Франция след хубава акция, при която Бензема центрира към Валбуена в наказателното поле и той стреля от въздуха, но близо до вратаря и той спаси.

Швейцария започна по-активно през второто полувреме, като за това спомогна и влизането на Блерим Джемаили на мястото на Валон Бехрами. Последваха няколко центрирания, но без да се стигне до удар. Франция се бе ориентирала на контраатаки и при една такава Жиру стреля мощно от дистанция покрай вратата. За Швейцария Джемаили също стреля силно, но над напречната греда.

В 64-та минута Швейцария направи сериозен пропуск. Сако увисна под едно центриране в наказателното поле и зад него топката стигна до абсолютно непокрития Мехмеди, но той първо си я спря лошо, а после ударът му от пет метра мина над вратата.

Три минути по-късно Франция нанесе нов удар. Влезлият като резерва Пол Погба даде хубав пас в наказателното поле за Бензема, но и Сендерос по много непохватен начин пропусна да пресече подаването. Така отблизо Бензема пропусна покрай себе си и със завъртане нанесе хубав удар, който препарира вратаря.

Мачът бе много открит с безброй положения и за двата отбора. След центриране от корнер Джака засече отблизо с глава, но покрай вратата. На другия край на терена след поредна хубава комбинация Кабай изведе Патрис Евра зад защитата в наказателното поле, но той от чиста позиция стреля над вратата.

В 73-та минута обаче падна и пети гол. Бензема поднесе към ъгъла на наказателното поле за Сисоко и той с мигновен диагонален удар намери далечния ъгъл на вратата.

В следващите минути погромът можеше да стане пълен, след като Кабай получи в наказателното поле, но ударът му от въздуха попадна право в Беналио. Малко след това пък Беналио спаси удар от малък ъгъл на Сисоко, както и още по-опасната добавка на Бензема отблизо.

В 81-та минута Швейцария все пак върна едно попадение. Джемаили стреля силно по земя и след като стоящият в стената Бензема вдигна крак, топката мина под него и влетя в мрежата.

Три минути преди края "Кръстоносците" вкараха и втори гол. Инлер даде хубав копващ пас зад защитата, който не можа да бъде пресечен от влезлия като резерва Косиелни. Топката стигна до Джака, който със зрелищен удар от воле направи Лорис безпомощен.

В края на дадените от съдията 3 минути допълнително време се получи голямо объркване, тъй като Карим Бензема вкара зрелищен гол. Оказа се обаче, че точно преди топката да влети в мрежата съдията е свирил края, без никой от играчите да разбере. Така голът не бе зачетен.

 

Швейцария - Франция 2:5

0:1 Жиру 17
0:2 Матюиди
0:3 Валбуена 40
0:4 Бензема 67
0:5 Сисоко 73
1:5 Джемаили 81
2:5 Джака 87

Швейцария:  Беналио, Лихщайнер, Фон Берген (9 Сендерос), Родригес, Джору, Инлер, Джака, Бехрами (46 Джемаили),  Шакири, Сеферович (69 Дърмич), Мехмеди

Франция: Лорис, Дебюши, Варан, Сако (66 Косиелни), Евра, Кабай, Сисоко, Валбуена (82 Гризман), Матюиди, Бензема, Жиру (63 Погба)