Преди Мондиал 2014 имаше много притеснения, че звездите няма да се представят на ниво. Заради натоварения календар и многото контузии. Но досега световното в Бразилия показва, че най-добрите играчи оправдават очакванията. В средата на груповата фаза сме, а вече видяхме толкова бляскави изпълнения на тези, от които се очаква да водят своите тимове.

Безмилостния Мюлер, Острия Меси, Летящият холандец Ван Перси, Разностранния Бензема, Въздушния Балотели, Безцеремонния Неймар, Бърз и яростен Робен, Умопомрачителния Суарес. Най-добрите блестят. Звездите на това световно първенство се справят отлично. 

Хубавото на звездите, е че никога не се задоволяват с това, което са постигнали. И в труден момент могат да измъкнат своя отбор от неприятностите. Вземете Неймар например. В мача на откриването Хърватия водеше и Бразилия не знаеше как да стигне до вратата. Тогава звездата на Селесао намери пространство пред наказателното и от 20 метра, прати топката в онези 20 сантиметра, в които вратаря Плетикоша нямаше как да стигне. След това Неймар вкара и дузпата (подарена от съдията), за да осигури победата на Бразилия. Неймар беше спасител.

Същото може да се каже и за Робин ван Перси в мача Испания - Холандия. Световните шампиони водеха и свършваше първото полувреме. За да дойде един момент, който ще остане във футболната библия. Блинд центрира от дистанция и Ван Перси с изумителен плонж от 17 метра заби топката с глава в мрежата зад Касияс. Сякаш това е нещо, което той прави всеки ден без проблем. Така изглеждаше изпълнението му.

Такъв гол може да преобърне всеки мач. Така беше и с този. А след това дойде мига на Ариен Робен. Жаден за реванш след пропуска на финала на Мондиал 2010, крилото на Байерн взе нещата в свои ръце. Или по-скоро крака. Със спринт, който бе измерен като 37 километра в час, той отвя цялата защита на Испания, за да вкара. Със сигурност героите от Бързи и яростни още завиждат за представянето на Робен.

Във филмите за Джеймс Бонд по легендарния шпионин е подложен на постоянен обстрел, но никой не го уцелва. Накрая завършва мисията и чак в последната сцена си позволява усмивка. Същото може да се каже за Лео Меси. Осем години чакахме неговия гол на световно, въпреки стотиците попадения, които вкарва с Барселона в Европа. Моментът, който освободи Меси от напрежението и всички критики срещу Босна, донесе успеха на Аржентина на старта на първенството. И сега можем да очакваме още от същото. Както винаги е правил.

Франция е без Франк Рибери на световното, но Карим Бензема блесна още в първия си мач на световно. Той отбеляза два гола във вратата на Хондурас, и бе с основна заслуга за автогола на вратаря на съперника за крайното 3:0. Нападателят на Реал игра на всяка позиция в атаката и се справи отлично.

Разбира се, най-големите похвали трябва да отидат за Томас Мюлер, който вкара хеттрик срещу Португалия. Името Мюлер може би е най-резултатното в историята на световните. Томас наследи предшествениците си Герд, Дитер и Ханзи. Томас Мюлер бе голмайстор на миналото световно и започна от там, от където спря. Осем гола в седем мача на световни финали за него. На кой му трябва централен нападател, като има играч като него?

Не можем да минем и без черна звезда. Черната перла е Марио Балотели. Който изуми всички с представянето си срещу Англия. Нямаше скандали, нямаше сърдене, дори когато го смениха. И се раздаде за отбора. Неговият гол донесе победата на Италия над Англия.

Луис Суарес трябваше да почака повече, докато изиграе първия си мач на това световно. На 7 май той претърпя операция на менискуса. Това само добавя сол в раната на англичаните, защото нападателя на Ливърпул правеше каквото си иска със защитата на Трите лъва. Вкара 2 гола и донесе победата на Уругвай с 2:1, а накрая бе понесен на ръце от съотборниците си.

Разбира се, имаше и звезди, които не се справят добре до тук. Кристияно Роналдо така и не успя да направи нещо срещу Германия, а световното му е под въпрос, заради непрестанните проблеми с коляното. От състава на Испания се очакваше повече. Диего Коста, Давид Силва и сие разочароваха. 

Англичаните са пред отпадане, макар да опитаха да играят футбол, вместо само да се защитават. Стъридж и Руни напомниха за себе си, но това не бе достатъчно. Белгия спечели първия си мач срещу Алжир, но с кански мъки. Съставът на Марк Вилмотс е може би най-талантливия на световното, но още не сме видели най-доброто от Еден Азар, Ромелу Лукаку и компания. 

Но все пак има още доста мачове. Звездите блестят. Затова световното е интересно.

ВИДЕН ПЕТРОВ