Руският сайт "Спорт сегодня" изготви класация на седемте най-добре представили се отбора в груповата фаза на световното първенство в Бразилия.

7. Мексико

Веселият отбор с треньора суперзвезда Мигел Ерера не пусна Хърватитя на осминафиналите. Там Сомбреротата ще спорят с мощния отбор на Холандия, но да не забравяме, че вратарят им Гийермо Очоа умее да измъква мачове почти сам.

6. Германия

Бундестимът се чувства отлично и без голямата си звезда Марко Ройс. Томас Мюлер реши да настигне Феномена Роналдо и Мирослав Клозе още на този мондиал, а травмата на ключовия защитник Матс Хумелс се оказа по-лека от очакваното.

На това първенство германците ще бъдат доволни само ако спечелят титлата. Трите мача в групите не дадоха някакви поводи да се съмняваме в шансовете им.

5. Франция

Селекционерът Дидие Дешан не повика Самир Насри за световното и загуби Франг Рибери заради контузия. Това не попречи на Петлите да разгромят Хондурас и Швейцария и да превърнат третия си мач в групата в чиста формалност.

За да поддържа тонуса на играчите си, Дешан върти състава дори след победи. Сините опитаха няколко варианта на игра преди фазата на прякото отстраняване, но по-важното е, че за първи път от доста време насам французите не се карат в съблекалнята.

4. Коста Рика

Това е отборът сензация на турнира. Коста Рика зае първо място в група с Англия, Италия и Уругвай. За награда Хоел Кембъл и компания получиха на осминафинала не чак толкова страшната Гърция, така че имат шансове за първи път в историята си да се класират за четвъртфинал на световни финали.

3. Чили

Най-бойкият южноамерикански отбор без проблеми оцеля в тежката си група и то при положение, че лидерът му Артуро Видал не е в оптимална кондиция. Треньорът Хорхе Сампаоли доведе идеите на предшественика си Марсело Биелса почти до съвършенство. Неслучайно селекционерът на домакините Луис Фелипе Сколари призна, че се опасява от пресата и скоростните комбинации на чилийците.

2. Колумбия

Фалкао? Какъв ти Фалкао!

Колумбия с лекота се класира за елиминациите и без звездния нападател на Монако. Съотборникът му Хамес Родригес показа на целия свят защо е смятан за един от най-добрите атакуващи футболисти на планетата. 38-годишният Марио Йепес без особени проблеми контролира ситуацията в отбрана.

Мнозина предричаха успешно представяне на отбора на Хосе Пекерман. Засега тези прогнози се сбъдват напълно.

1. Холандия

Три поредни победи и 10 отбелязани гола. Пет от тях влетяха в мрежата на световния шампион Испания още в първия двубой. Сред тях бе и може би най-красивото попадение на Бразилия 2014 – това на Ван Перси.

Още в първата си среща холандците хвърлиха в потрес цялата планета, като смазаха Испания. В последната пък надвиха Чили и така избегнаха сблъсък с Бразилия още на осминафинала.

Никой не чакаше кой знае какво от младия отбор на Луис ван Гал преди световното. Участието си в елиминациите обаче Лалетата започват като един от основните фаворити за титлата.