Германия се измъчи срещу Алжир, но постигна труден успех с 2:1 след продължения в 1/8-финален двубой на световното първенство по футбол, игран на стадион "Ещадио Бейра-Риор" в Порто Алегре.

Момчетата на Вахид Халилходжич започнаха много по-силно и дори вкараха топката в мрежата, но попадението на Слимани правилно бе отменено заради засада. Към края на първата част Райс М'Боли спаси шут на Гьотце, оставайки лице в лице срещу него.

Бундестимът смачка противника си през второто полувреме, но с феноменални намеси се отличи вратарят на софийския ЦСКА Райс М'Боли, който спаси опасни удари на Лам, Мюлер и Швайнщайгер.

Така мачът влезе в продължения, но още в началото на първото от тях Андре Шюрле откри резултата след пас на Томас Мюлер.

В 120-тата минута Месут Йозил реализира втори гол за Германия и макар, че Джабу вкара почетен гол за своите секунди по-късно, времето не стигна на африканците да се докопат до дузпи.

На четвъртфиналите Германия ще играе срещу представящия се изключително силно до момента тим на Франция.


Срещата тази вечер започна доста спокойно, като германците логично бяха по-активни, но така и не успяваха да намерят свободни пространства през сгъстената алжирска дефанзивния линия, която получаваше подкрепа от халфовата линия.

Малко преди да изминат десетина минути от началото на мача се стигна до първа опасна контраатака на Алжир, при която Слимани получи по лявото крило и напредна. Германският страж Мануел Нойер обаче следеше ситуацията и излезе извън наказателното си поле, за да блокира удара на съперниковия футболист.

В 14-тата минута Бастиан Швайнщайгер отправи силен и точен шут от дистанция, но Райс М'Боли парира, а после улови във въздуха. На отсрещната врата Фегули отправи неточен диагонален удар, след като първоначалният му шут беше блокиран.

Веднага след това Алжир вкара топката във вратата на Германия, но попадението правилно бе отменено заради засада. Слимани засече с глава центрирането отляво, изпреварвайки Боатенг! Алжирецът вкара топката в мрежата, но повторенията показаха, че той е бил зад гърба на защитата при паса към него.

Африканците продължиха да нападат. Този път Фаози Гулам се изстреля по лявото крило и навлезе в наказателното поле на Германия, стреляйки по диагонала! За  щастие на Мануел Нойер топката профуча покрай десния страничен стълб.

В средата на първото полувреме момчетата на Йоги Льов за кратко създадоха две интересни положения. Първо Томас Мюлер стреля неточно с глава след центриране отляво, а после Месут Йозил опита нещо средно между меко подаване и "падащ лист", който затрудни М'Боли, но стражът изби в корнер.

Десетина минути преди края на първата част Томас Мюлер изпревари Манди след центриране отдясно и нанесе удар с глава, но кълбото прелетя покрай левия страничен стълб. Месут Йозил стреля плътно от разстояние, но право в ръцете на М`Боли.

Алжир стресна своя съперник с удар от дистанция на Мостефа, при който се получи щастлив рикошет, но нищо опасно. На отсрещната врата М'Боли спаси снаряда на Кроос, а след това Гьотце получи отлична възможност да го преодолее. Вместо да го стори, футболистът на Байерн би право в тялото на стража на софийския ЦСКА.

Бундестимът увеличи оборотите и минута преди края на първото полувреме Тони Кроос отправи нов страховит изстрел с левия крак, но кълбото профуча покрай лявата греда.

В началото на втората част влезлият на терена Андре Шюрле издебна добра възможност и шутира, но спечели корнер. При изпълнението му Шкодран Мустафи нанесе удар с глава, попаднал в ръцете на М'Боли.

В 55-тата минута Германия пропусна много добра възможност. Кроос намери Швайнщайгер, който върна към засилилия се Филип Лам и капитанът стреля опасно с десния крак! М'Боли обаче реагира прекрасно и изби с върха на пръстите си.

След това темпото на игра спадна и макар Германия да контролираше играта, така и не успяваше да намери пролуки през дефанзивния вал на своя опонент. Четвърт час преди края на редовното време Слимани завърши бърза контраатака на тима си с мощен изстрел, но той бе насочен право в ръцете на Нойер.

Малко след това Мюлер проби отдясно, финтирайки двама бранители и центрира към близката греда. Там Швайнщайгер засече с глава, но топката мина покрай целта.

Секунди след това пред самия Мюлер се откри златна възможност . Той бе оставен напълно непокрит около границата на малкия пеналт, засичайки с глава центрирането на Кедира. По всичко личеше, че топката ще влезе във вратата, но М'Боли изби!

Веднага след това Мюлер финтира бранител и стреля технично с десния крак, но покрай десния страничен стълб! Точно в 90-тата минута пък Швайнщайгер бе останал непълно непокрит, но стреля право в ръцете на М'Боли с глава.

Още в началото на първото от двете 15-минутни продължения Томас Мюлер центрира отляво и от много трудна позиция Андре Шюрле някак си успя да закачи топката с пета, засичайки я във вратата на противника.

В 96-тата минута Йозил се изстреля по лявото крило, но се забави, реши да финтира съперник в наказателното поле и загуби топката. После Томас Мюлер шутира силно, но покрай вратата.

Малко по-късно обаче се стигна до поредна грешка в германската защита. Кедира не успя да изчисти напред и позволи на Мостефа да шутира от десет метра, но за щастие на Бундестима кълбото мина покрай целта.

В 117-тата минута удар на влезлия като резерва Крамер бе спасен от алжирския вратар, а после Мюлер не успя да намери свой съотборник, "свивайки" назад.

В края на продълженията Месут Йозил сложи точка на спора. Той първо подаде към Шюрле, но неговият удар бе спасен. После топката попадна на крака на Йозил и той разстреля Алжир със силен удар по диагонала.

Секунди след това обаче Алжир се върна в мача, когато Абделмумене Джабу превзе вратата на Нойер, но времето не стигна на символичните гости, за да се доберат до изпълнение на дузпи.

 

Германия - Алжир  2:1

1:0  Андре Шюрле - 92'

2:0  Месут Йозил - 120'

2:1  Абделмумене Джабу - 121'

 

Германия: Нойер, Мертезакер, Мустафи (Кедира - 70'), Боатенг, Хьоведес, Швайнщайгер (Крамер - 109'), Лам, Кроос, Йозил, Гьотце (Шюрле - 46'), Мюлер

Алжир: М'Боли, Гулам, Белкалем, Халиш (Бугера - 97'), Манди, Мостефа, Ласен, Таидер (Брахими - 77'), Фегули, Слимани, Судани (Джабу - 100')