Германия се изгаври с Бразилия по невиждан начин, побеждавайки със 7:1 в първа полуфинална среща на световното първенство по футбол, състояла се на стадион "Ещадио Минейрао" в Бело Оризонте.

Бундестимът откри резултата чрез Томас Мюлер, който засече центрирането на Тони Кроос от корнер. В средата на първата част германците сътвориха истинско футболно чудо, вкарвайки четири попадения на домакина на мондиала в рамките на шест минути.

Мирослав Клозе вкара рекорден 16-и гол на световни финали, изпреварвайки бразилската легенда Роналдо в листата на реализаторите за всички времена. Клозе се възползва от подаването на Мюлер.

После Тони Кроос заби два бързи гола в рамките на минута, оползотворявайки подаванията на Филип Лам и Сами Кедира. Имаше време и за самия Кедира да се разпише, но трябва да се отбележи, че Йозил се намираше в положение на тънка засада.

В началото на второто полувреме Бразилия се опита да върне интригата в мача, но Мануел Нойер спаси силните удари на Оскар и Паулиньо. Гаврата с домакините започна да придобива чудовищни размери, защото Андре Шюрле вкара шести гол за своите в 69-тата минута, а малко по-късно отново той реализира много красиво попадение. В последната минута Йозил пропусна сам срещу Сезар, а секунди по-късно Оскар вкара почетния гол за тима си.

Така Германия се класира по безапелационен начин на финала, нанасяйки най-тежката и срамна загуба в историята на бразилския национален отбор по футбол.


Преди началото световната футболна централа забрави да почете легендата на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано, който почина вчера на 88-годишна възраст.

Домакините започнаха двубоя доста ентусиазирано, настанявайки се в половината на своя опонент. Марсело отправи силен удар извън наказателното поле, но кълбото мина покрай десния страничен стълб на съперниковата врата.

Малко по-късно и европейският отбор погледна напред. Йозил центрира отляво и Кедира стреля от движение, след което топката се отби в тялото на бразилски футболист. Реферът Марко Родригес не уважи претенциите на германците и даде знак играта да продължи.

В 11-тата минута Германия откри резултата. Тони Кроос центрира от корнер и малко пред границата на малкия пеналт Томас Мюлер нанесе техничен удар от въздуха с десния крак, матирайки Сезар. Това беше пети гол за Мюлер на световното първенство.

Вече бе изминал четвърт час игра, когато Лам изчисти в корнер с чист шпагат. Марсело падна в наказателното поле, след което падна на земята в опит да получи дузпа, а малко след това влезе в лют словесен спор с Боатенг, който беше туширан от арбитъра.

След това се стигна до нещо невиждано на такова високо футболно ниво - Германия вкара четири попадения в рамките на шест минути, тръшвайки в нокаут своя опонент.

В 23-тата минута Томас Мюлер подаде към Клозе в наказателното поле и първият удар на тарана бе спасен от Сезар. При добавката обаче Клозе не пропусна и вкара рекорден 16-и гол на световни първенства, изпреварвайки бразилската легенда Роналдо.

След това Тони Кроос заби два гола в рамките на няколко секунди. Той първо се разписа след изстрлел от движение, засичайки подаването на Филип Лам отдясно. После Кедира асистира за втория гол на Кроос, при който бразилската защита отново изглеждаше неориентирана.

Още не беше изминал половин час от началото на срещата, когато резилът за Бразилия вече бе пълен. Германия организира бърза атака, разигравайки с бързи къси подавания. Йозил подаде към Кедира и той мушна петия гол в мрежата на противника си. Повторенията обаче показаха, че Йозил се намира в положение на тънка засада при подаването към него.

Кроос можеше да забие хеттрик малко по-късно, получавайки ново подаване от капитана Филип Лам, но този път кълбото се отби в тялото на съперников футболист и излезе в корнер. Месут Йозил пък би над вратата от пряк свободен удар.

При една от редките атаки на Селесао Оскар опита да стреля през човек отляво, но Джером Боатенг подложи крака си и успя да блокира шута на съперниковия състезател.

След подновяването на играта Оскар и Фред се опитаха да си изпросят дузпа с театрални падания в наказателното поле на съперника, но реферът правилно даваше знак играта да продължи, а после Нойер спаси удар на Оскар.

Най-сериозният пропуск за кариоките обаче дойде в 53-тата минута, когато Паулиньо бе оставен напълно непокрит, но Нойер спаси и двата силни изстрела на барзилския национал.

Точно след като измина един час от началото на срещата Томас Мюлер отправи отлично пласиран удар с левия крак, но Сезар успя да избие атрактивно с една ръка. В средата на второто полувреме Сезар излезе извън наказателното си поле, изпревари Шюрле и предотврати сигурно шесто попадение.

В 69-тата минута Германия мушна шести гол по дясното крило. Капитанът Лам се огледа, подаде вляво към Андре Шюрле, който вкара по земя в долния десен ъгъл.

В 79-тата минута кошмарът за Бразилия стана още по-зловещ. Томас Мюлер подаде към втурналия се напред Андре Шюрле, който "хвана" топката с левия крак и я вкара в мрежата с помощта на напречната греда.

Съкрушената Бразилия се опита да стигне до попадение, но Мануел Нойер отказа Рамирес, който шутира от дистанция. После Оскар би покрай целта с вътрешен фалц.

В последната минута на редовното време Дракслер изведе Йозил сам срещу Сезар, но техничарят пропусна. секунди след това Оскар материализира подаване от дълбочина, вкарвайки единствения гол за своя отбор в срещата.

 

Бразилия - Германия  1:7

0:1  Томас Мюлер - 11'

0:2  Мирослав Клозе - 23'

0:3  Тони Кроос - 25'

0:4  Тони Кроос - 26'

0:5  Сами Кедира - 29'

0:6  Андре Шюрле - 69'

0:7  Андре Шюрле - 79'

1:7  Оскар - 90'

 

Бразилия:  Сезар, Луис, Данте, Марсело, Майкон, Луис Густаво, Фернандиньо (Паулиньо - 46'), Оскар, Бернард, Хълк (Рамирес - 46'), Фред (Вилиан - 70')

Германия: Нойер, Хумелс (Мертезакер - 46'), Боатенг, Хьоведес, Лам, Кедира (Дракслер - 77'), Швайнщайгер, Кроос, Йозил, Мюлер, Клозе (Шюрле - 58')

 

Галерия със снимки от мача вижте ТУК