"Исторически мач. И поне веднъж тази констатация не е никакво преувеличение", отбеляза "Гадзета дело Спорт" след невиждания погром, причинен от Германия на домакина на световното Бразилия (7:1). В крайна сметка се оказа, че рекордите, счупени или изравнени в този двубой са повече, от отбелязаните от Бундестима голове, преброи "Евроспорт".

1) Двата рекорда на Мирослав Клозе

Срещу Бразилия Клозе заби 16-ото си попадение на световни финали и вече заема еднолично първото място в това отношение, изпреварвайки с 1 гол Феномена Роналдо. Освен това таранът на Германия вече е сам на върха и по брой попадения, вкарани на световни и европейски първенства с 19. На един гол зад него остана Герд Мюлер с 18 (14 на световни и 4 на европейски първенства).

2) Завоеванията на Мюлер

На свой ред Томас Мюлер изравни Хелмут Ран като най-резултатния германски футболист във фазата на прякото отстраняване с 5 попадения. Общо на световни финали звездата на Байерн има 10 гола и 6 асистенции в 12 срещи.

Освен това Мюлер е третият футболист (след перуанеца Кубиляс и Клозе), отбелязал 5 или повече попадения на две световни първенства.

3) Постиженията на Крос

Тони Крос отбеляза два гола за две минути и стана автор на най-бързия "дубъл" в историята на световните първенства. Освен това никой досега не беше записвал 2 гола и асистенция срещу Бразилия на мондиал.

4) Нов кошмар за Бразилия

След знаменития кошмар на "Маракана" през 1950 г., Бразилия записа нова черна страница в историята си. Селесао претърпя най-тежкия си провал на собствена земя. Досега най-голямото поражение на петкратните световни шампиони бе с 1:5 от Аржентина в Рио на 15 януари 1939 г.

Само веднъж досега бразилците бяха губили с 6 гола разлика – 0:6 от Уругвай на 18 септември 1920 г. в мач за Копа Америка.

5) Рекордна пропускливост

С 11-те допуснати попадения до момента на мондиала Бразилия изравни най-слабия си резултат в историята (от 1938 г.), но може да го надмине в мача за 3-ото място.

Освен това Бразилия не бе губила официален мач у дома от полуфинала на Копа Америка през 1975 г. Тогава Селесао падна с 1:3 от Перу, при това отново в Бело Оризонте. Погромът срещу Германия сложи край на домакинската серия от 64 срещи без поражение на златистите.

6) Първо полувреме за историята

Едва за трети път в историята на световните първенства бе регистрирана разлика от поне 5 гола на почивката. Предишните случаи са от 1974 г., когато Полша повежда с 5:0 на Хаити (краен резултат 7:0), а Югославия – с 6:0 на Заир (9:0).

7) Най-бързите 5 попадения

Германия обаче надмина Югославия що се касае до времето, което ѝ бе необходимо, за да наниже 5 гола. Немците го направиха за 29 мин., а западните ни съседи са имали нужда от само една минута повече в споменатия мач срещу Заир.

8) Седем гола на полуфинал

Нито един отбор не бе успявал да вкара 7 гола на полуфинал на световно първенство. Рекордното постижение бе 6:1 – за Уругвай (над Югославия) и  Аржентина (над САЩ) през 1930 г., както и за ФРГ (над Австрия през 1954).

Рекордът за най-голям разгром във фазата на прякото отстраняване обаче оцеля (Швеция – Куба 8:0 на четвъртфинала през 1938).

9) Най-много участия на финал

Германия засега има само 3 световни титли и отстъпва по този показател на Бразилия и Италия, но затова пък ще участва на финал за рекорден осми път.

10) Рекорден домакински провал

Поражението с 1:7 е най-голямата загуба на страна домакин на мондиал в историята. Досега най-тежките провали бяха за Швеция (2:5 срещу Бразилия през 1958), Мексико (1:4 от Италия през 1970) и ЮАР (0:3 от Уругвай през 2010).

11) Най-доброто нападение в историята

Германия задмина Бразилия и стана страната, вкарала най-много голове в историята на световните първенства (223). При това Селесао има с две участия повече от немците.

Матия Фонтана, "Евроспорт"