Белгия стигна до много измъчена победа с 2:1 над Алжир в първия мач за двата отбора от група Н на световното първенство.

Червените дяволи, които от мнозина са считани за способни да поднесат голямата изненада на турнира, играха доста слабо, като до 60-ата минута нямаха чисто положение.

Те изостанаха в средата на първото полувреме след гол от дузпа, но все пак стигнаха до обрат благодарение на класата си след попадения на влезлите от пейката Маруан Фелайни и Драйс Мертенс.

Както се очакваше Ромелу Лукаку и Кевин де Брюин преодоляха своите здравословни проблеми и стартираха за Червените дяволи, които започнаха с възможно най-добрия си състав. Вратарят на ЦСКА Райс М’Боли започна за Алжир, а 19-годишният халф на Тотнъм Набил Бенталеб стана най-младият играч в историята на страната участвал на световни финали.

В началото може ли изненадващо африканският тим установи контрол върху топката и в първите минути стигна до няколко центрирания към вратата на Белгия, но те не донесоха никакви проблеми на европейците.

След 10-ата минута Червените дяволи малко се подобриха, но липсваше скорост в действията им и съперникът им лесно се справяше с опитите за атаки. В 18-ата минута Мболи прати дълга топка към Махрез, който успя да се пребори с Ван Буйтен и влезе в наказателното поле, но ударът му отлявата зона бе твърде неточен.

В 24-ата минута обаче белгийците бяха шокирани. Топката бе центрирана в наказателното поле и Фегули изпревари Вертонген в опита си да стигне до нея, но бе съборен от бранителя на Тотнъм. Реферът показа жълт картон на играча и отсъди дузпа, която Фегули хладнокръвно реализира. Така тимът прекъсна серията си от 5 поредни мача без отбелязан гол на финали.

Липсата на опит определено се усещаше в играта на Червените дяволи, които изглеждаха неузнаваеми и допускаха много грешки в отиграванията си. Присъствието на Азар не се усещаше, а Лукаку бе изолиран. В 34-ата минута Витцел отново стреля отдалеч, но М’Боли бе на ниво и изби в корнер.

В крайна сметка напълно логично с оглед на показаното почивката логично дойде при аванс за Алжир, а играчите на фаворита Белгия просто не знаеха къде се намират.

В 50-ата минута М’Боли не се намеси добре при един корнер и не успя да избие, топката стигна до Витцел, който обаче от трудна позиция стреля над вратата с глава. Последва обаче опасен удар на Меджани след корнер, който прати топката на около метър от вратата на Куртоа.

В 66-ата минута Белгия най-после стигна до чиста ситуация. Вертонген отклони с глава към стартиралия Ориги, който се измъкна на отлична позиция и стреля остро от границата на наказателното поле, но Райс М’Боли успя да спаси с крак.

В 70-ата минута обаче Червените дяволи изравниха. Де Брюин центрира добре от левия фланг и влезлият като резерва Маруан Фелайни отклони с глава към далечния ъгъл, успявайки да направи безпомощен М’Боли.

Попадението даде спокойствие и самочувствие на европейците и в 80-ата минута те направиха обрата пълен. Де Брюин спечели единоборство в центъра и даде началото на контраатака трима на двама. Азар подаде отлично към  свободния вдясно Мертенс, който с отличен удар простреля М’Боли.

3 минути по-късно интригата можеше да приключи, но ударът на Фелайни с глава бе избит над гредата от вратаря на Алжир.

Белгия – Алжир    2:1

0:1    Фегули    24 дузпа
1:1    Фелайни    70
2:1    Мертенс    80

Белгия: Куртоа, Алдервайрелд, Ван Буйтен, Компани, Вертонген, Витцел, Дембеле (65 Фелайни), Де Брюин, Азар, Шадли (46 Мертенс), Лукаку (57 Ориги)
Алжир: М’Боли, Бугера, Гулам, Халиш, Фегули, Меджани (83 Гилас), Бенталеб, Судани (65 Слимани), Тайдер, Махрез (71 Ласен), Мостефа