Груповата фаза на световното първенство приключи. Предлагаме ви любопитни факти от четирите мача, играни в четвъртък.

САЩ – Германия 0:1

* САЩ не са успели да опазят вратата си суха в последните си 16 срещи срещу европейски тимове на световни финали.

* За втори път в историята американците излизат от групата си на мондиал при две поредни участия. Първият е бил през 1930 и 1934.

* Двама от тримата футболисти с най-много пасове в груповата фаза в Бразилия са представители на Бундестима – Тони Крос (290) и Филип Лам (280). Третият е аржентинецът Хавиер Масчерано (284).

* Американците станаха вторият тим от началото на турнира, който не успя да отправи нито един точен удар в някой от мачовете си. Другият беше Австралия (срещу Испания).

* Немците са успели да разпечатат вратата на противника си в 20 от последните си 21 срещи на световни финали.

* Томас Мюлер има 9 гола в 9 мача на световни първенства – постижение, достойно за легендарния му съфамилник Герд Мюлер (14 гола в 14 срещи).

* Сред отборите, участвали на най-малко 10 първенства, единствено Германия (18) и Холандия (10) винаги са преодолявали първата фаза на турнира.

Алжир – Русия 1:1

* За първи път в историята Алжир успя да излезе от групата си на мондиал. Арабите са шестият африкански тим с такова постижение след Мароко, Камерун, Нигерия, Сенегал и Гана.

* Русия никога не е успявала да стигне до фазата на прякото отстраняване след разпадането на СССР. Освен в Бразилия, Сборная се провали още два пъти – през 1994 и 2002.

* На Мондиал 2014 Алжир отбеляза повече голове (6), отколкото Англия при последните си две участия, взети заедно (5).

* Русия навъртя пет мача поред без победа на световно (2 равенства, 3 загуби).

* Сборная постави негативен рекорд по най-малко вкарани голове при участията си на световни финали (включително и по времето на СССР), като намери противниковата мрежа само два пъти.

Южна Корея – Белгия 0:1

* Южна Корея и Испания са отборите, срещу които белгийците са се изправяли най-често на световни първенства – по 3 пъти. Червените дяволи нямат поражение срещу азиатския тим – 2 победи и 1 равен.

* Белгия е отбелязала последните си 6 попадения на световни финали в последните 20 мин. на мачовете си.

* За първи път от 1998 г. корейците не успяха да спечелят нито един мач при участие на мондиал.

Португалия – Гана 2:1

* Роналдо и Асамоа, заедно с италианеца Роберто Бетега, са играчите с най-много уцелени греди на един мондиал – 4 (статистиката се води от 1966 г.).

* Кристиано Роналдо стана първият португалски футболист, успял да се разпише на три световни първенства (2006, 2010, 2014).

* Кристиано измести легендата Еузебио от върха в класацията на португалските национали, отправили най-много удари на световни финали 69:66.

* За първи път в историята иберийците инкасираха поне по един гол и в трите си мача в групата на мондиал.

* Гана за първи път отбеляза гол във всичките си мачове от първата фаза, но в същото време за първи път отпадна още в групата и за първи път не постигна нито една победа при участие на световно.

* Асамоа Гиян стана най-добрият африкански реализатор на световни първенства с 6 попадения, като надмина камерунската легенда Роже Мила.